MIX

30 GODINA OD BARCELONE: Karlovački olimpijci od 1992. do danas

Ove godine Hrvatski olimpijski odbor bilježi 30 godina od prvih nastupa hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama 1992. godine u Albervilleu i Barceloni.

Evo i pregled karlovačkih olimpijaca od osamostaljenja Hrvatske do danas.

Olimpijac Dean Šagovac, bivši rukometaš RK Gaze i dugogodišnjeg član i golman Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih najtrofejniji je karlovački sportaš u povijesti. U vlasništvu ima 8 olimpijska medalja (5 zlatnih, 1 srebrna i 2 brončane). Osvajač je i dvije zlatne medalje sa svjetskih prvenstava i 7 medalja s europskih prvenstava, od čega je 5 zlatnih, što ga bez konkurencije svrstava u najtrofejnijeg karlovačkog sportaša.

Godine 1996. u Atlanti, do zlatnog odličja došla su još dvojica rukometaša koji nisu rođeni Karlovčani, ali ih svakako smatramo svojima. To su prvotimci prvoligaša RK Karlovačka banka – Vladimir Šujster i Valner Franković. Na sličan način kao i rukometaše Dugorešani su mogli podržavati dugogodišnju članicu STK Aquaestila, Corneliu Vajda. Spomenuti se može jedan sportaš koji nije rođeni Karlovčanin niti je igrao u Karlovcu, ali je ipak bio malo više naš. Košarkaš Vladan Alanović je dvostruki olimpijac i osvajača srebra iz Barcelone koji je bio privatno vezan za Karlovac, u kojem je stekao brojne prijatelje i često u njemu boravio. Povremeno i živio, a u slobodno vrijeme hakla na Ljetnoj ligi u Šancu.

Bilo je onih koji su bili blizu – bejzbolaši su bili nadomak plasmana na igre u Ateni 2004. godine, a da su uspjeli nema sumnje da bi se spisak Karlovčana povećao za barem 7-8 olimpijaca. Blizu je bio i strijelac Policajca, višestruki državni prvak Vlado Cindrić, ali nažalost nije uspio.

Dakle, u neovisnoj Hrvatskoj nije bilo previše olimpijskih nastupa. Jedini zaista lokalni sportaš na Olimpijskim igrama u tom periodu je veslač Korane Tihomir Jarnjević. On je 2000. godine nastupio u Sydneyju u dvojcu s Osječaninom Igor Jukićem i zauzeo 14. mjesto. U Sydneyju, ali na Paraolimpijskim igrama, nastupio je i dugoreški strijelac Petar Mihalić.

Godine 1988. u olimpijsku obitelj primljen taekwondo. Te 1988., ujedno u posljednjem nastupu Jugoslavije kao zajedničke države na Ljetnim olimpijskim igrama, nastupio je i karlovački taekwondo borac Dražen Perković.