MIX VIJESTI IZ HOO

16. PARAOLIMPIJSKE IGRE: Hrvatsku zastavu nosila je atletičarka Mikela Ristoski

Kao što je to učinio za Olimpijske igre, japanski car Naruhito je na Nacionalnom stadionu u Tokiju službeno otvorio 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima će nastupiti 4.403 sportaša iz 162 zemlje, među kojima i 22 hrvatska sportaša s invaliditetom.

Hrvatsku zastavu nosila je atletičarka Mikela Ristoski koja je na posljednjim POI u Rio de Janeiru osvojila zlato u skoku u dalj.

„Globalna pandemija znači da svijet ne možemo dovesti fizički u Tokio, ali se nadamo da će obožavatelji kod kuće osjetiti dio emocija kroz naša digitalna iskustva“, poručili su iz IPC-a.

– Cijeli svijet se suočio s golemim izazovima zbog pandemije COVID-19. Sportaši i sport imaju moć promijeniti svijet i našu budućnost, a to je upravo naša misija – naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora Seiko Hashimoto u svom govoru.

– Nadamo se da će Igre u Tokiju 2020. biti prilika za izgradnju društva u kojem će svi moći živjeti u međusobnoj podršci i razumijevanju, bez diskriminacije ili barijera bilo koje vrste – dodala je.

– Ne mogu vjerovati da smo konačno ovdje – istaknuo je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons.

– Mnogi su sumnjali da će se ovaj dan dogoditi, mnogi su mislili da je to nemoguće. Organizatori nikada nisu izgubili vjeru i neumorno su radili s japanskom vladom. Možemo pružiti sigurne igre za sportaše, službene osobe i stanovništvo Japana – kazao je.

Foto: Damir Senčar