KOŠARKA PRENESENO

TOTALNI ŠOK U SRBIJI: ‘Ovo je najveći skandal u povijesti našeg sporta, postajala je cijela shema prijevare‘

Čak 30 košarkaša u Srbiji je pod istragom zbog namještanja utakmica, saznanje je srpskog Kurira koji je ovo proglasio ‘najvećim skandalom u povijesti srpskog sporta‘.

Isti mediji navodi da je postojala je cijela shema prijevare, a sve je isplivalo na površinu kada je FIBA ??počela češljati kompletan slučaj.

Tim povodom oglasila se Košarkaška liga Srbije:
„Obavještavamo javnost da KLS aktivno surađuje s FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem vremenskom roku i kako bi se nadalje osigurao integritet natjecanja. S obzirom na to da su disciplinski postupci još uvijek u tijeku, KLS u ovom trenutku ne može iznositi detalje o tome koje su utakmice i koji igrači sudjelovali u manipulativnim radnjama. Edukativna radionica pružit će relevantne informacije za implementaciju FIBA-inog etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i način prijave. KLS je odlučan u nastojanju da naš sport očisti od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje svako kršenje FIBA-inog etičkog kodeksa te će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurao integritet natjecanja – stoji u njihovom priopćenju koju je potpisao direktor natjecanja Aleksandar Grujin“, prenosi Kurir.

„Košarkaški savez Srbije imenovao neovisnu osobu odgovornu za integritet natjecanja koja zajedno s FIBA-om provodi istrage i otkriva istinu otkrivanja sumnjivih radnji. FIBA je hitno reagirala nakon što je započela istraga te zabranila svim igračima pod istragom ikakve aktivnosti na tržištu. Neki igrači su pokušali promijeniti klubove u ovom prijelaznom roku, ali im je FIBA spustila rampu“, piše Kurir.


PRIOPĆENJE KLS-a DONOSIMO U CIJELOSTI

“Obavještavamo javnost da KLS aktivno surađuje s FIBA-om kako bi se disciplinski postupci riješili u što kraćem roku i dodatno osigurali integritet natjecanja. S obzirom da je disciplinski postupak još u tijeku, KLS u ovom trenutku ne može iznositi detalje o tome koje su utakmice i koji igrači sudjelovali u manipulativnim radnjama.

Detaljnije informacije o stegovnom postupku bit će dane po njegovom okončanju, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupka, kao i presumpcija nevinosti sudionika u postupku. Kroz FIBA-in SWISH program, gdje FIBA ??usko surađuje s nacionalnim savezima kako bi suzbila manipulacije natjecanja i osigurala čisti sport, KLS osigurava relevantne podatke, potrebne za pokrenute disciplinske postupke.

KSS je 2022. godine ušao u program SWISH, te imenovao neovisnu osobu odgovornu za integritet natjecanja koja zajedno s FIBA-om provodi istrage i poduzima korake u cilju otkrivanja manipulativnih radnji.

Jedan od temeljnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA-inog etičkog kodeksa integriteta na nacionalnoj razini kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih osoba uključenih u košarkaška natjecanja, te upravljanje nacionalnom platformom. za prijavu kršenja etičkog kodeksa koju provodi osoba odgovorna za integritet natjecanja. Pred početak sljedeće sezone 2023/24 KLS organizira edukativnu radionicu koja će biti usmjerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih osoba uključenih u košarkaška natjecanja.

Edukativna radionica pružit će relevantne informacije za implementaciju FIBA-inog etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i način prijave. KLS je odlučan u nastojanju da naš sport očisti od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje svako kršenje FIBA-inog etičkog kodeksa te će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurao integritet natjecanja.”


Izvor: SN Foto: Aleksandar Djorović/Imago Sportfotodienst/Profimedia