KOŠARKA

Preminuo legendarni Dušan Ivković, bio je jedan od najuspješnijih europskih košarkaških trenera svih vremena

Velikan jugoslavenske, srpske i europske košarke Dušan Duda Ivković umro je u 78. godini, objavio je portal Sport klub, pozivajući se na izvore u nekadašnjem Ivkovićevom klubu Radničkom.

  • U šest sati i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa – rekao je prvi čovjek KK Radničkog Goran Kalinić.

Odlazak košarkaške legende prijelomna je vijest u beogradskim medijima.

Dušan Ivković rođen u Beogradu 29. listopada 1943. Bio je jedan od najuspješnijih europskih trenera svih vremena, a nedvojbeno najuspešniji izbornik košarkaške reprezentacije Jugoslavije na prvenstvima Europe na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Ateni 1995.

Vodio je i košarkašku reprezentaciju Srbije od 2008. do 2013. godine i osvojio srebro na Europskom prvenstvu i četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2010.
Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskvu i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri europska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi u Zagrebu.

Na klupskom nivou osvajao je Euroligu (dva puta), Kup ‘Radivoja Koraća’, Kup ‘Raymonda Saporte’, ULEB Kup, osvajao prvenstva i kupove Jugoslavije, Grčke i Rusije.

Izvor: HINA Foto: AFP