KOŠARKA PRENESENO

Ovakvu počast još nitko nije imao! Evo kako će se NBA trajno odužiti jednom od najvećih košarkaša ikada

Vodstvo NBA lige donijelo je odluku kojom će odati počast Billu Russellu, jednoj od najzaslužnijih figura svoje povijesti. U suradnji s udruženjem igrača (NBPA) objavili su da će na razini cijele lige umiroviti njegov dres s brojem 6 kojeg je nosio za vrijeme cijele karijere. U njemu je, podsjetimo, kao igrač Boston Celticsa osvojio rekordnih 11 naslova NBA-prvaka i postao jedan od najvećih košarkaša u povijesti igre.

The life and legacy of 11-time NBA champion and civil rights pioneer Bill Russell will be honored by retiring his uniform number, 6, throughout the league. The iconic Naismith Memorial Basketball Hall of Famer will be the first player to have his number retired across the NBA.

Prvi će Russell postati igrač kojeg će NBA trajno štovati, pa će tako po uzoru na legendarnog hokejaša Waynea Gretzkog i njegov broj 99, odnosno bejzbolaša Jackieja Robinsona (broj 42 u MLB-u), Russellova “šestica” biti zabranjena za korištenje svakom klubu. Russellov umirovljeni dres dobit će i svoje mjesto pod svodom svake dvorane u kojoj se igra NBA liga.

  • Njegov neponovljivi uspjeh na terenu mora biti poštovan na jedinstven i povijesni način. Trajno umirovljenje njegova dresa kroz cijelu ligu osigurava nam da će njegova karijera zauvijek biti primjer svima – rekao je Adam Silver, komisionar NBA lige.

Osim umirovljenja njegova dresa, svi NBA igrači tijekom sezone 22/23 nosit će prigodnu oznaku na njihovim dresovima, točnije na desnom ramenu. Također, njegovi Celticsi imat će posebnu svečanost, čiji će detalji biti objavljeni uskoro, a bit će im dizajnirani i posebni dresovi u kojima će nastupati sljedeće sezone.

Podsjetimo, Russell je osvojio 11 prstenova za NBA prvake u njegovih 13 sezona koliko je odigrao. Bio je i sveučilišni prvak sa San Franciscom 1965. i 1966. godine, a osvojio je i olimpijsko zlato s reprezentacijom SAD-a 1956. godine u Melbourneu. Pet puta je bio MVP lige, 12 puta je nastupao na All-star utakmicama, a 1975. godine dobio je i zasluženo mjesto u košarkaškoj Kući slavnih u Springfieldu.

Još za vrijeme igračke karijere postao je prvi tamnoputi trener u povijesti NBA lige, kada je 1966. zasjeo na klupu Celticsa.

Izvor: SN Foto: Everett/Profimedia


  1. LIPNJA 1964: NBA DREAM TEAM I BILL RUSSELL U KARLOVAČKOM ŠANCU

Košarkaški Dream Team nastupio je u karlovačkom Šancu 2. lipnja 1964. Gotovo nevjerojatno zvuči da su na igralište u Karlovac došli i zajedno igrali Bob Pettit, Bill Russell i Oscar Robertson koji su izabrani u najbolju NBA petorku svih vremena. Na trenerskoj klupi bio je Red Auerbach, najbolji i najtrofejniji NBA trener.