KOŠARKA

OBLJETNICE: Nekadašnji pionir košarkaša karlovačkog Željezničara ove godine obilježio 60 godina u košarci

S prijateljima u Karlovcu: Miljenkom Češkovićem, Milom Budimlijom i Dubravkom Muhvićem

Zašto je Zoran Ninkov zanimljiv i za našu karlovačku sredinu? Svoj košarkaški put započeo je u Karlovcu 1963. godine da bi prije više od 50 godina preselio u Beograd, ali prijateljstva s Karlovcem i karlovačkim prijateljima nikad nisu pokidana. Štoviše, čest je gost u gradu na 4 rijeke, iliti 8 obala.

Zorana Ninkova spominje Zdravko Švegar u svojoj prvi knjizi o povijesti karlovačkog sporta. Navodi da se košarkom počeo baviti 13. listopada 1963. u pionirima karlovačkog KK Željezničara gdje je igrao sve do 1969. kada preseljava u Beograd. Šezdesetih godina igrao je za uspješnu generaciju juniora Željezničara koju je trenirao Ivan Dobranić, a igrali su: Brajdić, Hanžel, Zobenica, Pizent, V. i S. Kosanović, Cvitković, Popović, Švinger i drugi.

Juniori Željezničara 60-ih godina

Ninkov je istaknuto je košarkaško ime srpske i beogradske košarke, a ove godine obilježava značajnu obljetnicu od 60 godina aktivnog rada u košarci. Bio je među prvim poslijeratnim košarkaškim sucima. U glavnom gradu Srbije počeo je suditi košarku gdje je kao košarkaški sudac postigao punu afirmaciju. Prvo je bio pomoćni sudac, a s 22 godine (1972.) polaže ispit za saveznog košarkaškog suca „dijeleći pravdu“ počevši od prve ženske i muške košarkaške lige Jugoslavije. Godine 1986. položio je za zvanje FIBA međunarodnog košarkaškog arbitra. Godinu dana kasnije (1987.) okončao je sudačku karijeru.

Od 1972. godine radio je u Košarkaškom savezu Beograda 12 godina s prekidima. Kao košarkaški dužnosnik vodio je više ligaških natjecanja i rangova. Tri godine je na košarkaške utakmice delegirao službene osobe i bio kontrolor suđenja. Od 1987. do 2000. bio je tajnik sudačke komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije, a nakon raspada države, u periodu od 2001. do 2004., predsjednik je sudačke komisije Košarkaškog saveza SR Jugoslavije. U sezoni 2011./12. obnašao je funkciju komesara regionalne WABA lige, kada je Srbija jedini put vodila ovu ligu.

U beogradskom savezu istakao se kada je s Rajkom Žižićem i Radetom Georgijevskim na Beogradskom sajmu, gdje je i bio zaposlen, pokrenuo mini-basket festival koji traje 22 godine i svrstavaju ga u jednu od najljepših košarkaških manifestacija u Srbiji. Nakon smrti Rajka Žižića taj je festival prerastao u “Mini-basket festival Rajko Žižić”.