KOŠARKA

KA-KOŠARKA: One koje bi ovo trebalo zanimati očito ne zanima! Pročitajte pa ćete saznati o čemu je riječ

Prije 20 godina, točnije 25. ožujka 2001. godine, odigrana je prva utakmica tada nazvane Neformalna amaterska košarkaška liga. Prije nekoliko mjeseci je od toga događaja prošlo 20 godina a upravo je i tako nekako u tišini, nastavljeno 21. ljetno izdanje lige koja je nedavno došla do kraja prvog dijela prvenstva – komentar Krešimir Perušić, novinar KAŠ-a.

Iako je karlovačka košarka na izdisaju već godinama i nitko je ne želi priključiti na aparate, Amaterska košarkaška liga (Hakl liga) se ne želi predati. Dapače, usprkos svemu (koroni, nemogućnosti igranja u Šancu, sve manjem broju haklera itd.) liga posljednjih nekoliko godina okuplja 7-8 momčadi, uglavnom zaljubljenika u košarku. Bilo bi ih još i više da se organizator KK Šanac više potrudi.

Prošle godine je košarkaško prvenstvo doslovce otkazano nakon samo nekoliko kola (2. liga i ostale niže) Hakl liga je ostala jedino koliko-toliko košarkaško događanje u gradu kojega su nekad zvali još i gradom košarke. Organizator je stoga trebao pronaći snage, volje, želje, sponzora i nešto malo novca da se liga odigrana u punom obujmu što znači 14 kola, k tome još i doigravanje. Ovako, posljednjih godina, liga se nažalost igra skraćeno, 7-8 kola, nakon čega dolazi do razigravanja za prvaka.

MAĆEHINSKI ODNOS

Iako smo ovdje željeli pisati samo o lijepim i dobrim stvarima koji se događaju, ne možemo se ne osvrnuti i na maćehinski, da ne upotrijebimo neku drugu riječ, odnos tvrtke Mladost koja skrbi o kapitalnim sportskim objektima u gradu, prema košarkaškom igralištu u Šancu, a samim time i prema Hakl ligi koja ima tradiciju i, što je itekako važno – okuplja nemali broj građana. Prošle je godine na finalu bilo preko 2000 gledatelja. Valjda i to nešto govori! One koje bi ovo trebalo zanimati očito ne zanima!

U posljednjih 7-8 godina sve se ponavlja. Sve je isto kao po nekakvoj špranci, ništa se nije promijenilo u odnosu prema košarkaškim entuzijastima. Prva dva-tri kola prvenstvo se igra u Šancu, a zatim Grad sve i jedan događaj vezan uz obilježavanje 442. rođendana Karlovca prebaci na košarkaško igralište u Šancu. Bez obzira što na 20-ak metara dalje stoji prazan nekadašnji „Partizan“ i što je Stari plac na 200-injak metara, što bi se koncerti trebali tamo održavati … Ali, Šanac je u fokusu. Dat je na upravljanje Košarkaškom klubu ali ih se ne obavještava na vrijeme da u tom i tom razdoblju neće moći koristiti igralište. Najtužnije je da je nekako sve prepušteno stihiji i svojevrsnoj bahatosti i nepoštivanju. Lopta umjesto u koš prebacuje se sa Grada na Mladost i obrnuto. Zakinuti su građani – korisnici svega što su Gradu dali na upravljanje.

Slažu se organizatori Hakl lige ako već tako mora biti onda traže barem korektan odnos i da ih se o svemu izvijesti. Konačno, košarka se nastavlja haklati na Švarči. Ali, svima je jasno pa i vrapcima na grani da Šanac i Švarča nisu isto.

I to nije sve. Svatko tko je bio na igralištu na Švarči trebao bi znati da je igralište asfaltirano prije 10-ak godina kad je uređivan vrtić i tu se stalo s ulaganjem. Ove godine se

DVADESET GODINA IGNORIRANJA I NEBRIGE

Grad potrudio i poslao izaslanstvo Zelenila koje ima 150 tisuća kuna za godišnje održavanje igrališta, te je obećano da će na Švarči kupiti i postaviti nove koševe. Cijena koševa je oko 26 tisuća kuna, cijela konstrukcija – table, koševi, instalacija … Samo zbog košarkaških entuzijasta sa Švarče to se igralište održava i uređuje posljednjih 30 godina. Hakl liga na sreću ipak ide dalje, unatoč svega toga se hakla, uživa u košarci i rekreaciji. Bez obzira što su table stare preko 30 godina, bez obzira što su mrežice pleli sami košarkaši, bez obzira što nema neke infrastrukture … U biti nikakve valjda je to u inat što su nam igrališta još i danas kao iz Švegarove knjige o povijesti karlovačke košarke.

Dani grada Karlovca su iza nas. U Hakl ligi je pauza nakon prvog dijela prvenstva, a nastavak je sredinom kolovoza. Šanac će nakon rođendanskog slavlja ponovno biti prazan i sve će završiti. Ali, ostati će pitanja bez odgovora. Prije 20 godina igrači su se mogli okupati i istuširati u Sokolskom domu. Danas nakon 20 godina za košarkaše nema niti vode, a tuševi su fatamorgana. Dokle će „kućica“ KK Šanca biti omotana u ceradu i predstavljati ruglo u centru grada. Zašto se ne vrati informacija da su na tom igralištu gostovali NBA košarkaši. Toga se ne bi posramio niti jedan grad u Hrvatskoj, ali Karlovac kao da se srami te svoje sportsko-turističke atrakcije.

Dvadeset godina ignoriranja i nebrige nastavlja se i dalje. No kako smo već i napisali, očito su amateri, hakleri i košarkaši vrlo žilavi da bi se predali. Najlakše je krivnju prebaciti na klub a svima je jasno da je klub bez novca i da to ne mogu urediti bez gradskog novca. Konačno, zašto jadikovati o košarci. Do god se i dalje tako bude tretirala karlovačka košarka od vraćanja na stare slave neće biti ništa.