KOŠARKA

EUROBASKET: Hrvatska izbjegla europskog prvaka

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija svrstana je u treću od šest jakosnih skupinu ždrijeba za EuroBasket 2022., koji će u Njemačkoj biti održan 29. travnja, a u njoj su još aktualni europski prvak Slovenija, Poljska i Turska.

Iz FIBA Europe, europskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), obavijestili su saveze čije reprezentacije sudjeluju na sljedećem EuroBasketu da su zbog sadašnjeg epidemiološkog stanja i protuepidemijskih mjera koje su na snazi u Njemačkoj prisiljeni ždrijeb odgoditi do 29. travnja.

Hrvatski košarkaški su s četiri pobjede i dva poraza osvojili prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini s Turskom, Nizozemskom i Švedskom, a plasman na EuroBasket su osigurali već nakon prve četiri utakmice u kojima su imali maksimalan učinak. Jakosne skupine su složene prema poziciji reprezentacija na aktualnoj FIBA-inoj ljestvici na kojoj je Hrvatska na 14. mjestu u svijetu, odnosno na 10. među europskim momčadima. Reprezentacije će ždrijebom biti podijeljene u četiri skupine po šest za prvu fazu natjecanja, a po četiri najbolje će se plasirati u osminu finala.

Sudomaćini EuroBasketa 2022. su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka, a završni turnir je na rasporedu od 1. do 18. rujna sljedeće godine. Utakmice prvog dijela natjecanja bit će igrane u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Koelnu, a domaćin nokaut faze natjecanja, od osmine finala nadalje, bit će Berlin. Svaka od zemalja može izabrati jednu partnersku reprezentaciju koja ne smije biti iz iste jakosne skupine, a s kojom će igrati u prvoj fazi natjecanja u skupini.

Posljednji EuroBasket održan je 2017. Na njemu je Hrvatska poražena u osmini finala od Rusije, a naslov europskog prvaka osvojila je Slovenija.

Jakosne skupine za ždrijeb muškog EuroBasketa 2022.
SKUPINA 1: Španjolska, Srbija, Grčka, Francuska
SKUPINA 2: Litva, Rusija, Italija, Češka
SKUPINA 3: Poljska, Hrvatska, Turska, Slovenija
SKUPINA 4: Njemačka, Ukrajina, Finska, Gruzija
SKUPINA 5: Belgija, Mađarska, Izrael, Velika Britanija
SKUPINA 6: Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Estonija, Bugarska

Izvor: HINA Foto: FIBA