GOST NOVINAR peJURAtivno

RAVNOTEŽA

Već jako dugo, za cijelu jednu koronu predugo, nije bilo tako lijepih sportskih događaja u komadu u nekoliko dana. Dinamo neću ovdje posebno obrađivati, jer je baš sve rečeno kroz hrvatske medije o tom uspjehu – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.

Jedino me malo uplašilo kad sam vidio da se već računa koliko će Dinamo zaraditi kad uđe u finale. U finale? Pa tek su u četvrtfinalu, do finala je još dug put, a čim se ovako krene i preskaču se stepenice , ne završi dobro. Kao, s Villarealom ćemo lako…???

I zato me cijeli niz događaja, koji su se prošlih desetak dana dogodili baš obradovao, jer su samo potvrda hrvatske snage sporta. Od nove olimpijske norme hrvača Starčevića, kraja lijepe i uspješne sezone Filipa Zubčića, preko međunarodnog, a od kovida skroz zaštićenog streličarstva u Poreču, gimnastike, tenisa u Petrčanima, uobičajenih utakmica po različitim ligaškim hrvatskim sportovima, okupljanja nogometne repke….baš lijep niz! Kao da korona polako odlazi, čak i kao da je više nema, a svi znamo da baš i nije tako i svi znamo da se još uvijek ne može ići uživo gledati ništa od sportskih događaja, a da je jako malo toga na TV ekranima.

Ne, nije mi ovo ulazak u temu komercijalne borbe dva ili tri telekom giganta za prevlast na tržištu, jer to je doista samo bitka za prijestolje (čitaj: zaradu), nego je samo napomena da na taj problem kroz ove stupce upozoravam već dulji niz godina da će se dogoditi i sad kad se dogodio ja sam spreman za njega. Nisu, međutim, spremni sudionici s obje strane, pa se časte čak i izrazima kako će najviše trpjeti sport. A ponegdje vidim da ni prosječni hrvatski pratitelj sporta zapravo pojma nema o čemu se radi. Vjerujte, međunarodnog sporta, uglavnom nogometa, kako god se „rat“ završio, neće faliti na kanalima koji se dodatno naplaćuju, a samo će biti važno kome i koliko će se to morati platiti? Jasno, i tko će to uopće moći i htjeti plaćati, jer već sad postoje problemi s dodatnim paketima i njihovim cijenama. I dalje će domaćega sporta ili sporta na domaćim terenima kronično nedostajati na takvim kanalima, pa mi je drago da već idući tjedan, u suradnji s Hrvatskim teniskim savezom na SPTV-u krećemo u TV praćenje završnice Challengera u Petrčanima, da dovršavamo razgovore s nekim drugim savezima oko pokrivanja utakmica u njihovim ligama, kupovima ili međunarodnim natjecanjima i da polako, u desetoj godini postojanja, ponovo uspostavljamo ravnotežu oko praćenja hrvatskoga sporta na hrvatskom televizijskom kanalu, besplatnome za vas, gledatelje. A to je najvažnije.

Ovih smo dana doznali i kako se na OI u Tokio neće pustiti strane navijače, što je čak idealno pogođeno vrijeme za takvu objavu. Nije, jasno, idealna objava… Dakako da postoje oni Hrvati koji su planirali ići ili su već i kupili neke ulaznice za OI, ali je isto tako jasno da usred trećeg vala korone nitko baš neće previše od toga raditi probleme. Postat će problematično kad se u srpnju ekipa sjeti da su imali karte za finale vaterpola, a Hrvatska igra, ali i to će biti tada lakše probavljivo. U međuvremenu će, naime, Japanci već ionako vratiti sav uloženi novac u karte, pa i u hotele, iako naš čovjek najčešće sve takve stvari voli isplanirati u zadnji čas.

Nema veze. Gledam slike Sydneya ovih dana, pod vodom, pa na jednoj vidim kuću u kojoj sam, čini mi se, prije dalekih 21 godinu bio na nekoj večeri za vrijeme OI2000. Kako je malo potrebno da me u trenu „prebaci“ na neke sasvim druge Igre, davne i sasvim drugačije od ovih današnjih, koje su tako opterećene s problemima s kojima se nikad u povijesti nisu suočile.
Uključujući i povijest stare Grčke, siguran sam.

PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno