GOST NOVINAR PRENESENO

KOMENTAR: Za 2021. godinu je vrlo izvjesno prepolavljanje predviđenog proračuna

Usvojene smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. ne nude optimizam. Ukoliko je suditi po službenom dokumentu Vlade Republike Hrvatske, sportu u nas se pišu crni dani u nadolazećim godinama. Kako ne bi duljili … – piše Dean Bauer, novinar SN.

Hrvatska državna vlada je na 11. sjednici (23. rujna 2020. godine) raspravljala o vrlo bitnoj temi, ključnoj financijskoj stavci svake države, a ona se zove: “Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023.”

Nositelj projekta je dakako Ministarstvo financija, a ono u biti projicira kakav će vrlo vjerojatno biti državni proračun za sljedeću, ali i naredne dvije godine. Sport je tu – ako nas pitate – masakriran! Povratak u prošlost Prema spomenutom dokumentu, za Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske projicira se za 2021. godinu iznos od 294 milijuna kuna. Za godinu 2022. povećanje na 311 milijuna kuna, a za 2023. iznos od ‘čak’ 312 milijuna kuna.

VLADA RH I SPORT

Za cijelo Ministarstvo turizma i sporta! Ovomu još svakako valja pridodati sredstva namijenjena sportu koja proizlaze iz dobiti ostvarene od igara na sreću odnosno Hrvatske lutrije. Ona iznose u pravilu oko 200 milijuna. Iako i tu valja biti oprezan jer je upitno jesu li se Hrvati u ovoj “korona godini” baš jednako zdušno igrali, kladili se kao ranijih godina. No, uzmimo čak i da jesu i da će svota biti 200 milijuna kuna. Pribrojimo li tu svotu od 200 milijuna kuna onoj koja je projicirana za Ministarstvo turizma i sporta za 2021. u iznosu 294 milijuna kuna, dobivamo zaokruženo 500 milijuna kuna. Ponavljamo, za cijelo ministarstvo turizma i sporta. Međutim, proračun donedavnog Središnjeg državnog ureda za šport (njihovi službeni dokumenti) za 2020. godinu je iznosio čak 424 milijuna kuna! Dakle, ove je godine država SAMO za sport izdvojila 424 milijuna kuna, dok će sljedeće ZAJEDNO za turizam i sport 500 milijuna.

Kada bi taj iznos podijelili ravnomjerno na turizam i sport, u što je opravdano sumnjati, ispada da se sport u 2021. godini može nadati oko 250 milijuna kuna! U najboljem slučaju! U odnosu na ono što je bilo dosad, to je praktički upola manje. Ukoliko itko sumnja kako je to nemoguće, imamo argument koji potvrđuje našu tezu koja se pak zasniva na podacima Ministarstva financija, tako da i nije baš samo novinarova teza.

Godine 2016. (olimpijska godina) je država za sport izdvojila 221,7 milijuna kuna. Pred kraj te godine je oformljen SDUŠ koji je uspio podignuti državna izdvajanja za sport u 2017. na 254 milijuna kuna. Drugim riječima, sport u ovoj državi je već znao dobivati ovako malo. Drugo je međutim što je taj ukinuti Središnji državni ured za šport, koji je vodila Janica Kostelić, uspio povećati proračun do 336 milijuna kuna u 2019. i 424 milijuna kuna za 2020. Upravo smo tu stavku, izraženog povećanja proračunskih izdvajanja iz sporta stalno naglašavali kao najveći dobitak SDUŠ-a, državne tajnice Janice Kostelić i njezinih najbližih ljudi.

PRETEŽAK UDARAC

Svim krovnim sportskim udrugama je značajno uvećan priljev sredstava. Samo za HOO od 114 milijuna u 2016. godini do 176 milijuna u ovoj godini. Postoji vrlo realna bojazan da na sve te brojke hrvatski sport može zaboraviti. Već od 2021. koja je, ne smetnimo s uma, olimpijska godina. Svjesni smo da je 2020. godina nanijela štete gospodarstvu cijele države, da postoje solidni minusi koje valja “krpati”, iako kada pogledamo “Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023.” razvidno je da bi sport mogao pretrpjeti pretežak udarac.

Bojimo se također da smo i opet bili u pravu kada smo izrazili određenu skepsu raspuštanjem SDUŠ-a i pripajanjem sporta nekom ministarstvu. Iskustva iz minulih 20 i nešto više godina govore tome u prilog.

PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Robert Anić/PIXSELL