GOST NOVINAR PRENESENO

KOMENTAR: Ne, nije neki uspjeh prezimiti u Europi. Veći je uspjeh dobiti zatvorsku kaznu i voditi Dinamo

Kad to kaže trener koji je u skupini Europske lige skupio pet puta manje bodova nego Bjelica u skupini Lige prvaka, koji s gotovo istim igračima ispadne od Ferencvarosa, prima gol od koga god stigne, igrači mu žele otići … E, to zvuči baš jadno – piše Ante Buškulić, novinar 24 sata.

Ma to već nije ni obračun s Nenadom Bjelicom, najuspješnijim Dinamovim trenerom zadnjih desetljeća. Ne, te poruke koje odašilje Zoran Mamić već postaju obračun s navijačima i sa zdravim razumom.

Pa je tako, kao i u nedavnom intervjuu za SN, Dinamov trener nakon pobjede nad Florom 3-1 (čuj velike pobjede, nad prvakom Estonije …) likovao i na pitanje o šansama da izbori europsko proljeće, kao što je prije dvije godine uspio Bjelica, Zoran Mamić ispalio:

– Nije mi to neki spektakularan rezultat. Je to lijepo, ali nije nešto senzacionalno.

OK, na stranu to što su generacije Dinamovih navijača 49 godina čekale europsko proljeće, na stranu i to što je to izjavio trener koji je u skupini Europske lige uspio osvojiti jedan jedini bod. I to u, na papiru, nikad lakšoj skupini, s PSV-om, Ludogorecom i Černomorecom.

Ali znate li kad je Dinamo zadnji put prije Bjelice ostvario takav “ne baš spektakularni” rezultat i ušao među 16 najboljih u nekom eurokupu? Prije 23 godine, kada je velika generacija predvođena Prosinečkim, Vidukom, Marićem, Šimićem … došla do osmine finala Kupa Uefe. U ljeto i jesen 1997.

Ma u cijeloj povijesti kluba Dinamo je deset puta došao do osmine finala nekog europskog natjecanja (nikad Kupa / Lige prvaka), ali nakon 1970. samo dvaput: te 1997. i Bjeličine 2018.

Ne, europsko proljeće doista nije neki uspjeh … ako ste Real, Bayern ili Juventus. Pa još kad je Mamić onako posprdno dobacio: “Što, za to se dobije neka medalja ili nešto?”, jasno je da želi umanjiti Bjeličinu veličinu, njegov rezultat, a time i činjenicu da je prije dvije godine Zagreb disao uz svoj Dinamo. Želi umanjiti, ali neuspješno.

Jer kad to kaže trener koji je u skupini Europske lige skupio pet puta manje bodova nego Bjelica u skupini Lige prvaka, koji s gotovo istim igračima ispadne od Ferencvarosa, prima gol od koga god stigne, igrači mu žele otići i odlazi tko god može, a momčad je toliko nesigurna da se čak i protiv Estonaca na trenutke brani i “voda joj je u ušima”… E, to zvuči baš jadno.

Ma zapravo, možda možemo i shvatiti Mamića juniora. Doista nije neki uspjeh prezimiti u Europi i ući među 16 najboljih momčadi Europske lige (iako on to nikad nije uspio).

Globalno, puno je veći uspjeh i veća priča da čovjek koji je osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz kluba bude trener i sportski direktor istog tog kluba! E to je stvar koja je odjeknula nogometnim svijetom, a ne tamo neki klub koji je, eto, nakon 49 godina izborio europsko proljeće.

Europsko proljeće izborile su stotine trenera, ali koji se može pohvaliti Mamićevim “uspjehom”?

PRENOSIMO 24 sata FOTO M. Prpić, E. Elvedji, A. Durgut, G. Stanzl/PIXSELL