GOST NOVINAR peJURAtivno

E-MAIL KANDIDATURA

Dobra vijest na početku. Osigurali smo prijenose pikada, od 15. prosinca, do 3. siječnja iduće godine, uz nekoliko slobodnih dana oko Božića i za staru godinu. Malo nam je dulje trebalo da posložimo sve, jer su neki ključni ljudi iz prošlih sezona odlučili pauzirati svoje sudjelovanje, a vlasnici prava su istodobno promijenili uvjete suradnje, no na kraju smo se dogovorili za ovu i iduću sezonu. Kako je vaših upita baš na temu prijenosa pikada iz Londona bilo podosta, nadam se da je vijest dobra.

Piše Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije

Počeo je dio godine u kojem svatko bira svakog za najboljeg ili najbolju u 2023. Neki imaju čvrsta pravila, neki idu na emociju, nekima je važno da je u krugu puno ljudi, netko se izborom bavi površno. Ukupno gledano, prosinac je mjesec kad ima najviše proglašenja. Neka će se, dakako, nastaviti i u prvim mjesecima iduće godine, ali je većina ipak u prosincu. Kad bismo kao jedina sportska televizija u državi snimali baš sva proglašenja, morali bismo zaposliti još 3 snimatelja, kupiti još 3 kamere i u montaži raditi danonoćno, uz neka ljudska pojačanja, te proputovati Lijepu našu uzduž i poprijeko. Dakle, ukratko, nećemo moći pratiti te svetkovine. Iako, ova je godina malo drugačija. Naime, nedavno je na adrese velikog broja sportskih novinara stigla e-poštom poruka jedne sportašice koja se zahvaljuje novinarima na prošlogodišnjim glasovima i ujedno naglašava sve svoje ovogodišnje, doista uspješne, dosege. Klasična predizborna spika nekog političara i podosta neuobičajen potez jedne sportašice. No, razvoj komunikacije potaknut društvenim mrežama morao je zapravo dovesti i do toga. Kako bi se trebalo postaviti? Ignorirati? Usvojiti? Osuditi? Čestitati? Svaki će sportski novinar, jasno, odlučiti o tome kako se ponašati prema e-poruci sam, ali je potez nadasve lukav. Naime, kako sam i napisao – radi se o uspješnoj sportašici, sasvim je moguće da bi mogla biti izabrana u anketi Sportskih novosti za najbolju i bez tog pisma. E, sad, ako je svojim pismom moguće izazvala negativnu reakciju onih koji u spomenutoj anketi glasaju, možda će kolegice i kolege odlučiti ne glasati za nju, unatoč odličnim rezultatima. I obratno, ako je nekome, tko možda ionako nije mislio glasati za nju, dala dodatnu ideju, možda bude izabrana s velikom većinom glasova. U svakom slučaju, bit će zanimljivo, a komunikacija između sportaša i sportskih novinara bit će u Hrvatskoj podignuta na višu razinu, do sada ne baš uobičajenu. Kako god ove godine glasanje završilo, sasvim je jasno da bi ovo mogao postati novi trend u postojećim odnosima novinara sa sportašima.

Ionako je taj odnos, posebno poslije korone sve raznolikiji, rekao bih čak i lošiji i zapravo veliki broj PR agencija ili glasnogovornika različitih saveza ili klubova sve više udaljuju novinare od sportaša. Izjave u mix zonama, intervjui, razgovori jedan na jedan, razmjena misli izravno sa sportašima postaje sve udaljenija i stranija prosječnom novinaru. Nije da se i nove generacije novinara tome protive, jer im je lakše prepisati “izjavu” s interneta ili klupskog priopćenja, nego se voziti do neke dvorane, čekati kraj utakmice ili treninga i onda razgovarati. Upravo zato Sportska televizija pokušava iz tjedna u tjedan, iz utakmice u utakmicu, kad god možemo, razgovarati izravno sa sudionicima, mahom trenerima o onom viđenom u izravnom prijenosu. Uz to, trudimo se živu riječ sportaša ili trenera emitirati što češće kroz naše studijske emisije ili magazinske priloge. To nam je uloga i trudimo se obavljati ju maksimalno profesionalno.

A, čini se, ni to nekome nije po volji…

www.sptv.hr peJURAtivno