GOST NOVINAR

ANALIZE Hrvatski nogomet nikada nije izgledao bolje! Maknemo li lige petice, u samom smo europskom vrhu

Svi koji prate HNL, bili to obični gledatelji, navijači ili neutralni promatrači, stručnjaci, treneri ili igrači … svi oni podižu palac gore. HNL je uzbudljiv, kvalitetan, sadržajan.

– Prezadovoljan sam onime što vidim, najviše s Lokomotivom, ali i Osijekom, koji je odigrao odlično protiv Rijeke. Varaždin igra dobar nogomet, Slaven Belupo ima glavu i rep, Gorica igra, čini mi se, isto kao i kod Jakirovića, ali pozitivno je što se litavski trener prilagodio momčadi koju ima. Ukupno gledajući, HNL je jako zanimljiv, igra se dobar nogomet – govori Ferdo Milin, bivši trener Zadra i izbornik U-19 reprezentacije.

Istaknuo je još jednu važnu stvar.
– Igramo svaka četiri dana, to nismo prije imali. I tu dolazi do uspona i padova, ali koliko god to bilo klubovima sad teško, može im poslužiti za adaptaciju na ono što ih čeka u Europi, ako je izbore. Ovo je dobar način dobro da uče na svojim greškama i naviknu se na ono što će ih čekati.

ODLIČNA ATMOSFERA

Neki je dojam da je korona-stanka pomogla neizvjesnosti lige, jer te oscilacije koje se momčadima događaju tijekom utakmica, donose preokrete, pojačavaju tu dramatiku i neizvjesnost.
– Možemo reći i da je korona-stanka na taj način pomogla, međutim, bitno je i tko je kako tempirao formu. Pogledajte Varaždin, pa svi smo ih već prekrižili, a oni igraju odlično. To je bio jedan psihološki pomak, promjena koja je podigla momčad. Onda ta Lokomotiva. Da, istina je, loše je ulazila u utakmice u polufinalu Kupa, pa protiv Dinama i Hajduka mogla ozbiljno gubiti na poluvremenu, ali onda se vraćala i pobjeđivala, što je velika stvar. Nitko ne govori, ali ta Lokomotiva je izuzetno standardizirana momčad, zna se tko umjesto koga ulazi, tko što igra, to je tako još od jeseni. Onda, malotko je provukao da Slaven Belupo utakmicu na Poljudu završio s četiri mlada igrača, tri debitanta. Sve su to stvari koje podižu kvalitetu i zanimanje za HNL, kao to što ima publike. Koliko god da je ima, pojačava dojam, evo, atmosfera u Osijeku bila je odlična. Pa onda to što nema puno sudačkih repova otkad je VAR-a. Baš sam zadovoljan onime što gledamo – rekao je Milin, a na sličnom je tragu i iskusni strateg Ivo Šušak.

BEZ PUŠTANJA

– Još se jednom pokazuje kolika je kvaliteta nogometa u Hrvatskoj. Utakmice su neizvjesne i dramatične, kvaliteta nije pala nakon korone, čega sam se bojao. Da stavite sve te utakmice na ljepše stadione, uz popratne sadržaje, bio bi to generalno vrhunski događaj. No, i ovako je to visoka razina, svaka je utakmica derbi, nepredvidljiva – kaže Šušak, koji ističe nekoliko detalja:

– Ima opet puno mladih igrača. Klubovi su shvatili da moraju ulagati u mlade, da im je to budućnost, a istovremeno stranci koji dolaze također su kvalitetni, jer ne smiju klubovi promašiti, nemaju prostora za to. Također, istaknuo bih dva kluba, Goricu i Slaven Belupo, koji su dodatno zakomplicirali borbu za Europu. Iako su riješili neke svoje probleme i ne mogu previše naprijed, oni u svakoj utakmici igraju za sebe, bore se, igraju dobro, postoji taj osnovni fair play. Nitko ne očekuju da će netko pustiti utakmicu, da će igrati s pola snage, a to je jako važno kad pričamo o zanimljivosti i povjerenju u HNL. Hvala i medijima, moram to istaknuti, što pišu više o igri nego o suđenju, iako uz VAR velikih repova i nema. U prvom je planu nogomet i to je ono najbolje što se HNL-u moglo dogoditi.

Kako na današnji HNL gledaju igrači koji su ga stvarali? Jakov Surać rekorder je po broju utakmica koje je odigrao u HNL-u, zaigrao je na 478 utakmica, daleko je ispred “srebrne medalje”, Miljenka Mumleka, koji je ubilježio 398 nastupa.
– Naša liga je jako, jako kvalitetna, tu uopće nema zbora. Ipak, nešto joj bitno nedostaje. To su infrastruktura i publika. Kad bi još ta dva segmenta bila adekvatno zastupljena, onda bi to ukupno zaista izgledalo fantastično – kazao nam je u uvodu Surać.

SJAJNA LOKOMOTIVA

Veli da je posebna draž činjenica da se četiri momčadi bore za drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka, ali napominje i da se u priču oko Europe uključila i Gorica. Ipak, jedan klub želi istaknuti.
– Mene je, moram priznati, iznenadila sjajna Lokomotiva! Plasirali su se u finale Kupa, a trenutačno su drugi na ljestvici. Recimo, prije nekog vremena sam mislio da će Rijeka uzeti to drugo mjesto, a sad mi po svemu Lokomotiva djeluje kao momčad s najviše šansi. To je između ostalog, još jedna čar našeg prvenstva.

Uspoređujući svoje i današnje vrijeme, kaže da se danas mnogo bolje radi u nogometnim školama.
– Mladi igrači jako brzo sazrijevaju i već s, recimo, 18 godina postaju ozbiljni seniorski igrači. Prije to nije bio slučaj. Također, treneri se danas ne libe dati priliku mladima. Treneri su u moje vrijeme više vjerovali iskusnijim igračima, štitili su sebe, dok se u današnje vrijeme treneri orijentiraju na mlade dečke i to je ogroman plus. Talenata je bilo i prije, ali oni danas puno prije dolaze na scenu, dobro se sve posložilo.

Surać će zaključiti …
– Ponosan sam na HNL, srce mi je puno, samo mi ostaje taj žal primarno zbog infrastrukture. Jer posloženi klubovi s infrastrukturom vraćaju publiku, a time i privlače strane investitore. Naravno, sviđa mi se i ova priča o pravima, to će biti ogroman plus za HNL.

Mate Baturina je u HNL-u odigrao točno 222 utakmice.Naša liga je napravila ogroman korak. Sve je s vremenom napredovalo, bolje se radi, od škola pa do seniorskih momčadi. Velika stvar su i ovi novi travnjaci koji su zgotovljeni, jedino je šteta što su tribine na nekim stadionima loše. Međutim, kad bih usporedio ono razdoblje u kojem sam igrao ja i ovo današnje, kazao bih da je HNL napredovao i više od 50 posto! Ja sam igrao u blatu, a danas su tereni kao u ligama Petice.

Veli da u ovom trenutku u HNL-u ima devet momčadi koje mogu dobiti svaka svaku …
– Samo Inter kaska … Pa vidite rezultate, više nema sigurnih favorita. Naravno, teško je pratiti kvalitetu u svim europskim ligama, ali ovako, na prvu, mogao bih kazati da je HNL, ako naravno maknemo lige Petice, u gornjem dijelu ostalih europskih liga. Pa vidjeli ste kako se Dinamo nosio s klubovima u Europskoj ligi i Ligi prvaka? Svojevremeno je i Rijeka igrala izvrsno u Europi. Konačno, u kvalifikacijama za europska natjecanja naši klubovi pokazuju da se mogu nositi s mnogima.

Baturina će zaključiti …
– Pogledajte samo koliko nam igrača radi inozemne transfere? Mi smo kao mala država zapravo u nogometu – genijalni! HNL zaslužuje naklon do poda.


PET RAZLOGA ZAŠTO JE HNL UGODNA TEMA

Neizvjesnost, dramatika, odlične ligaške utakmice …
Čak pet mjesta, dakle, pola lige, vode u Europu, a posebno je bitna borba za drugo mjesto u Ligi prvaka. Za koje se bore četiri kluba. Na sve to kao produkt duge stanke dolaze oscilacije tijekom 90 minuta, nerijetki su preokreti, koji pojačavaju dramatiku. Vidjeli smo puno uzbudljivih, ali i odličnih utakmica, svako kolo donosi barem jedan, ako ne i dva “biti ili ne biti” dvoboja. Još traje i borba za ostanak, tu gledamo odlične izvedbe i preobrazbu Varaždina, a Dinamo, rasterećen i u svojim planovima, također nije izraziti favorit ni protiv koga. Nema lakih i unaprijed dobivenih utakmica.

O suđenju se priča, ali repova je sve manje
Polemika će uvijek biti, ponekih dvojbenih odluka i grešaka, nisu isključeni niti ekstremi kao poslije polufinalnog dvoboja Kupa između Rijeke i Osijeka. No, to postaju iznimke, nakon utakmica sve se više govori o – nogometu. O igračkim potezima, trenerskim manevrima, pogocima ili pogreškama, VAR je, nema nikakve dvojbe, umnogome okrenuo percepciju HNL-a po tom pitanju. Repova je sve manje, a to je ono što smo stalno prizivali, čemu smo se nadali. Neka tako bude do kraja prvenstva, to bismo svi potpisali.

Nova lica, novi mladci, dobri igrači iz inozemstva
Čitava ova sezona, a nastavljen je proces i nakon korone, donijela je neka nova zanimljiva lica, koja intrigiraju atrakcijom i privlače publiku. Primjerice, Lokomotivini Tolić ili Goričin Lovrić. Onda, unatoč utrci za bodovima i velikim ulogom, sve je više odličnih mladih igrača. Od Dinamovih Gvardiola i Marina, preko Hajdukovih Vuškovića, Rijekina Pandura, Štefulja i Smolčića, Lokomotivina Tucija i Osijekova Belje do Belupovih Brkovića, Čove… Svi nešto nude kad su mladi u pitanju, a s druge strane, dobar dio stranaca koji su došli povećali su kvalitetu, nisu samo prolaznici. Recimo, Suk, Ndiaye, Obregon, Igor Silva, Jairo …

Lokomotiva više nije ružno pače prvenstva
Filijala, prćija, mlađa sestra, klub koji ne bi smio biti u Prvoj HNL… Svakakve je nadimke kroz godine imala Lokomotiva zbog dubokog odnosa s Dinamom, uz pitanje gdje bi bila da nije bilo neospornog Dinamova “poguranca”. Međutim, Lokomotiva je danas sve manje “ružno pače”, ona danas pobjeđuje Dinamo, ne ovisi više kao nekad o igračkoj supstanci iz Maksimira, već o svojim vještinama. Čisto nogometno gledano, Lokomotiva je sve više momčad o kojoj se priča kao posloženoj, talentiranoj, kvalitetnoj klapi, s odličnim trenerom Tomićem, momčad koja se respektira i klub koji sustavno i dobro selekcionira i razvija igrače. Takva Lokomotiva svakako doprinosi kvaliteti i neizvjesnosti HNL-a.

Važni faktori Varaždin, Gorica i Slaven Belupo
Ta su tri kluba apsolutno nakon korona-krize dodana vrijednost na uzbudljivost i zanimljivost HNL-a. Varaždinov preobražaj od glavnog kandidata za ispadanje do momčadi koja igra uzbudljiv i svrsishodan nogomet, jedna je od najljepših priča HNL restarta. A Gorica i Slaven Belupo s trenerima Dambrauskasom i Stipićem, unatoč tome, ili baš zato, što su lišeni ikakvih imperativa, igraju odlično, lepršavo i kroje borbu za Europu, u koju se Gorica sad, potpuno neočekivano, matematički i umiješala. Svima teški suparnici, osjetili su to na svojoj koži Dinamo, Hajduk, Rijeka …

PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Tomo Ničota FOTO Damir Krajač/CROPIX