BORILAČKI KARATE

U 86. godini preminuo doajen hrvatskog borilačkog sporta Emin Topić

Doajen hrvatskog borilačkog umijeća doktor Emin Topić preminuo je 7. siječnja a ispraćaj će biti u petak 13. siječnja 2023. u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

”Doktor je u svima nama ostavio poseban trag, prenio na nas veliko životno iskustvo i ljubav prema posebnom Budokai umijeću života. Iskrena sućut cijeloj obitelji”, napisano je na Facebook stranici Budokai.

Emin Topić bio je liječnik, učitelj, trener, pedagog, prijatelj, a stvorio je generacije poznatih i uspješnih sportaša koji djeluju u borilačkom sportu u Hrvatskoj i van granica naše zemlje. Dugogodišnju karijeru u borilačkim sportovima počeo je u Akademskom judo klubu Mladost 1954. godine, a ubrzo osniva Judo klub Kata i razvija karate sport. Prateći trendove u svijetu, u zemlju dovodi i kontaktni karate, full contact, kung fu i kick boxing, a utemeljitelj je vlastitog sustava vježbanja Budokai, koji i danas ima pristalice u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji i Njemačkoj.

  • Moj se brat u vojsci upoznao s majstorom karatea Eminom Topićem iz Zagreba i tako mi je donio literaturu o karate sportu. Kasnije sam se u Zagrebu našao s dr. Topićerm i sve je tako počelo. Kad je 1969. godine osnovan Karate klub Karlovac u naš grad je iz Zagreba jednom tjedno dolazio Emin Topić podučavajući buduće karlovačke karataše. – prisjeća se Želimir-Žiga Feitl, osnivač karate kluba u Karlovcu.

Odlaskom dr. Topića, svijet borilačkih vještina ostaje bez svog najvećeg domaćeg doajena, entuzijasta ali i zagovaratelja, a njegova obitelj i prijatelji bez vizionara kojemu je dobrobit zajednica posvećenih borilačkom sportu uvijek bila na prvome mjestu.

Foto: Privatna arhiva