BORILAČKI TAEKWONDO

Marjane, Marjane ča barjak ne viješ: Vuletić i Jelić prvakinje Europe

Europske prvakinje postale su Matea Jelić i Bruna Vuletić, te prije posljednjeg dana Hrvatska u ekipnom poretku s tri prvakinje vodi na ljestvici osvajača medalja – piše Davor Burazin, novinar SN.

Članica splitskog Marjana Matea Jelić u osmini finala je prekidom 25:4 pobijedila Čehinju Stolbovu, da bi u četvrtfinalu i drugim prekidom 26:6 deklasirala Furedi iz Mađarske. Polufinale kategorije do 67 kilograma ponudilo je dva prava taekwondo klasika, četiri prve nositeljice, s jedne strane Mateu i Francuskinju Magdu Wiet Henin, te s druge strane Britanku Lauren Williams i Turkinju Nur Tatar. Jelić je u drami zlatnog boda slavila i prošla u finale nakon 8:8 u regularne tri runde, da bi u finalu pobijedila jednu od najboljih na svijetu, Britanku Lauren Williams rezultatom 13:10.

Do najsjajnije medalje je stigla i Bruna Vuletić, koja je nastavila niz uspjeha Marjanovih sportaša (31 seniorska medalja s velikih natjecanja), ali i svoj osobni niz, jer je vezala već drugu seniorsku medalju sa samo 22 godine. Brončana s posljednjeg Svjetskog prvenstva slavila je u osmini finala protiv čvrste i neugodne Litvanke Tvaronaviciute rezultatom 5:1, da bi je u borbi za medalju dočekala Iranka Kimia Alizadeh, osvajačica olimpijske bronce iz Rija, svjetska viceprvakinja iz Mujua, te brončana na svjetskom u Čeljabinsku, gdje je postala prva Iranka sa svjetskom ženskom medaljom.

Kao i brojni drugi iranski sportaši, i Kimia je pobjegla u Europu, te je pravo nastupa dobila pod zastavom izbjeglica. Ipak, članica splitskog Marjana je odradila perfektnu borbu, pratila doslovno svaku uputu trenera Veljka Laure i osigurala treću hrvatsku medalju. Pobjeda od 10:0 dovoljno govori koliko je Bruna bila dominantna protiv Kimie Alizadeh.

Bruna Vuletić, TK Marjan, Split -62kg
1.kolo: slobodna, 2.kolo: Tvaronaviciute (Litva) 5:1, Četvrtfinale: Alizadeh RTA 10:0, Polufinale: Prokudina (Rusija) 14:2, Finale: Štetić (BiH) 14:10.

Matea Jelić, TK Marjan, Split -67kg
1.kolo: slobodna, 2.kolo: Stolbova (Češka) 24:4, Četvrtfinale: Furedi (Mađarska) 26:6, Polufinale: Wiet (Francuska) 2:0 (8:8), Finale: Williams (Velika Britanija) 13:10.

Marko Golubić, TK Dubrava, Zagreb -74kg
1.kolo: Hajrapetov (Armenija) 27:1, 2.kolo: Krivejčenko (Rusija) 31:16, Četvrfinale: Husić (BiH) 40:55.

Toni Kanaet, TK Marjan, Split -80kg
1.kolo Stroom (Estonija) 48:0, 2.kolo: Corten (Belgija) 19:10, Četvrtfinale: Hramčov (Rusija) 9-14.

LENA STOJKOVIĆ POSTALA EUROPSKA TAEKWONDO PRVAKINJA

Već prvoga dana, hrvatski taekwondo je stigao do zlatne medalje u Sofiji zahvaljujući 19-godišnjoj Leni Stojković.

Lena je u kategoriji do 46 kilograma u prvom kolu prekidom pobijedila Finkinju Tammilu 22-2 da bi u četvrtfinalu napravila veliki rezultat pobjedom 18-8 protiv Turkinje Yildirim, aktualne europske prvakinje, osvajačice nevjerojatnih sedam svjetskih i europskih odličja u seniorskoj konkurenciji i putnice u Tokyo u kategoriji do 49 kilograma. U polufinalu je Lena bila dominantna protiv Izraelkinje Rivke Bayech s 28-8, da bi u velikom finalu svladala Ruskinju Larisu Medvjedevu s 18-10 nakon još jedne fenomenalno odrađene borbe. Ukupna bodovna razlika od 86-28 dovoljno govori o superiornosti mlade Splićanke u Bugarskoj.

Lena je ovim zlatom kompletirala kolekciju medalja u sve tri uzrasne kategorije jer je još kao kadetkinja osvojila broncu na europskom prvenstvu dok je u juniorskom stažu upisala broncu na olimpijskim igrama mladih kao i svjetsku broncu. Lena se taekwondoom počela baviti još u vrtićkim danima kada je stigla kod trenera Veljka Laure na splitske Blatine i zajedno s njim stigla do četvrtog velikog odličja u karijeri s tek 19 godina.

Izvor: SN Foto: TKD Marjan