BOKS BORILAČKI

Francis Ngannou obranio UFC titulu teške kategorije na način kakav apsolutno nitko nije očekivao

Dugo očekivana glavna borba UFC 270 priredbe krenula je onako kako su mnogi očekivali. Taktiziranje s obje strane, gdje je Ngannou imao onaj agresivniji korak, no već nakon dvadesetak sekundi vidimo ulazak Ganea u rušenje, ali bez efekta. Došlo je do kratkog klinča, bez ikakve akcije i brzog povratka na sredinu. Nakon otprilike dvije minute vidjeli smo prvi ozbiljan napad “Predatora”, no udarci su završili u bloku. Gane sredinom runde pogađa kružni udarac nogom u tijelo, što je ostao njegov jedini spomena vrijedan napad u prvoj rundi. Do kraja smo vidjeli novu izmjenu neuspjelih napada Ngannoua i klinčeva bez previše akcije. Dojam je da je Ngannou napravio više, ali da se više i potrošio.

U drugoj rundi osjetio je Gane distancu i krenuo kontrolirati borbu pojedinačnim direktima iz kojih je brzo izlazio. Do sredine runde to je bilo sve, a onda dolazi do malo više akcije. Kad su u pitanju ovakvi momci, već i samo mahanje snažnim udarcima, čak i bez pogodaka može donijeti neko uzbuđenje, a to je ovdje na trenutke bio slučaj. Gane se opustio i jako se dobro kretao paralelno uz ogradu kaveza, bez pružanja svom protivniku ikakvih prilika za napaviti nešto konkretno. Druga runda završila je tako bez ičega konkretnog, a zvižduci iz publike puno su toga rekli o borbi. No, Gane je radio ono što su svi vjerovali da i treba za doći do pobjede u ovoj borbi i neupitno je uzeo rundu.

Prva minuta treće runde jednaka je kao sve do tada, a onda eksplozija Ngannoua. Ulazak u klinč i fantastično rušenje te dolazak u gornju poziciju. Radio je Ngannou na dolasku u “mount” poziciju, a to dovodi do toga da mu Gane u jednom trenutku daje leđa. Uspio se ipak kroz udarce izvuči Gane i vratiti na noge, još uvijek podosta uzdrman. Kroz klinč se oporavio i vratio u borbu, da bi minutu i pol prije kraja runde došlo do izlaska iz klinča i vraćanja na sredinu. Pola minute prije kraja došao je Ngannou do novog rušenja i potvrde runde u svoju korist.

Pasivnije prve dvije minute četvrte dionice, a onda novi klinč i još jedno rušenje Ngannoua. U pokušaju Cirylovog ustajanja dolazi do novog rušenja i dominantne pozicije za Kamerunca. Ovog puta je odabrao kontrolu, sve do dvadesetak sekundi prije kraja, kad je pogodio nekoliko udaraca s ciljem da potvrdi još jednu rundu.

Odmah od početka pete runde Gane je agresivniji. Nema više defenzivnog kretanja nego sad Francuz traži sredinu. U trenucima kad se očekivao boksački nalet, sjajan potez Ganea i sad on dolazi do rušenja, a odmah i gornje pozicije. No, pred istek druge minuta fantastičan potez Ngannoua kojim skida Ganea za sebe i okreče situaciju došavši ponovno u gornju poziciju. I onda dva puta sjajan potez s druge strane, hvatanjem noge u polugu, no nije uspio Gane istu dovoljnu okrenuti da bi Francisa prisilio na tapkanje. Dvije minute prije kraja ponovno je Ngannou u sjajnoj poziciji te taktički odabire istu zadržati, uz dovoljno odrađivanja posla da ih Herb Dean ne bi podigao na noge.

Sudačka odluka glasila je dva puta 48:47 i jednom 49:46 u korist Ngannoua, koji je tako pobijedio načinom na koji uistinu nitko nije očekivao, ali je potvrdio kako je i dalje sposoban napredovati te iznenaditi i na kraju dobiti borbu na ovakav način. Sjajna izvedba Predatora, zasluženog UFC prvaka.

U sunaslovnoj borbi priredbe, Deiveson Figueiredo vratio je pojas prvaka muha kategorije pobjedom nad Brandonom Morenom u još jednoj sjajnoj borbi dva najbolja borca muha kategorije.


UFC 270 – Rezultati

Francis Ngannou (c) def. Ciryl Gane – jednoglasna sudačka odluka
Deiveson Figueiredo def. Brandon Moreno – jednoglasna sudačka odluka
Michel Pereira def. André Fialho – jednoglasna sudačka odluka
Said Nurmagomedov def. Cody Stamann – SUB (R1 0:47)
Michael Morales def. Trevin Giles – TKO (R1 4:06)
Victor Henry def. Raoni Barcelos – jednoglasna sudačka odluka
Jack Della Maddalena def. Pete Rodriguez – TKO (R1 2:59)
Tony Gravely def. Saimon Oliveira – jednoglasna sudačka odluka
Matt Frevola def. Genaro Valdéz – TKO (R1 3:15)
Vanessa Demopoulos def. Silvana Gómez Juárez – SUB (R1 2:25)
Jasmine Jasudavicius def. Kay Hansen – jednoglasna sudačka odluka


Izvor: UFC/ Mario Katušić Foto: USA Today Network/ddp USA/Profimedia