ATLETIKA INTERVJU

KAŠ-ev INTERVJU, Ana Guštin Dragojević: ‘Atletika u Karlovcu ima budućnost jer ima jaku prošlost i sadašnjost!’

Niz godina u Karlovcu, u sjeni starijeg „brata“ AK Karlovac, djeluje Atletski klub KA-tim čiji mladi atletičari i atletičarke postižu zavidne rezultate na niz natjecanja u Hrvatskoj. Nadarene atletičarke Nina Malobabić i Lucija Marinković danas su perjanice svog kluba.

Uspjeh KA-timovaca ne bi trebao nikoga iznenaditi ako se zna da je njihova trenerica nekad uspješna karlovačka atletičarka Ana Guštin Dragojević, juniorska reprezentativka bivše države u disciplinama 400 m i 4×400 metara te juniorska rekorderka Jugoslavije na 400 metara (54,52). Danas je diplomirani sportski trener specijalist atletike koja uspješno trenira članice i članove svog AK KA-tima i zasigurno je uzor svojim „pulenima“.

S Anom Guštin Dragojević smo razgovarali o sadašnjosti i budućnosti Atletskog kluba KA-tim.

  • Samo ove i prošle godine mlađe kadetkinje našeg kluba postigle su zapažene rezultate. Na tablici Hrvatskog atletskog saveza (HAS) za 2023. mlađa kadetkinja Nina Malobabić zauzima 1. mjesto na tablicama HAS-a u disciplini 60 metara. Perspektivna Lucija Marinković je dvoranska prvakinja Hrvatske na 200 metara, drugoplasirana je po rezultatu na tablicama HAS-a u disciplinama 200 i 300 metara te 4. na 400 metara. Limačica Jana Andrić finalistkinja je Erste Plave Lige i nastupit će u ove godine sklopu Hanżekovićeva memorijala u disciplini 300 metara. Limač Luka Raguż, također finalist Erste Plave lige, na „Hanžeku“ će nastupiti u disciplini 300 metara. Od ostalih mladih natjecatelja Jana Andrić, Luka Raguż, Šimun Ivan Hajsan, Valentina Linares i Lara Brkljačić postižu jako dobre rezultate u svojoj kategoriji (limači) na natjecanjima Hrvatske atletske lige sjever (HALS). – naglašava trenerica Guštin Dragojević.
Ana Guštin Dragojević i atletski suci

Tina Vuletić je prošle godine bila viceprvakinja Hrvatske u troboju za limačice. Trčala je i disciplinu 100 metara. Mlađa kadetkinja Mia Sabolić isto tako je prošle godine bila viceprvakinja Hrvatske u štafeti 100 m, 200 m, 300 m i 400 metara. Nastupila još i u disciplini 200 m, Nina Malobabić 300 i Lucija Marinković 400 metara. Ove godine u proljetnom dijelu natjecanja djevojke su bile četvrte u istom sastavu na PH u štafetama. Ostale atletičarke koje nisu osvajačice medalja na PH ali klubu donose vrijedne bodove na natjecanjima HALS-a jesu: Laura Crkvenac,  Andrić Vita, Lea Vuletić, Petra Lučin, Lucija Brkljačić, Lara Bačić, Dora Halar, Marta Milas, Ema Kralj, Mia Požar, Zoe Dragičević, Sara Milašin, Olja Kirinčić i Elenor Trupković Zeba te mladi atletičari Luka i Ivan Raguž i Duje Halar.

U kakvim uvjetima trenirate?

  • U periodu jesen-zima treniramo na ‘Čavleku’ ili u večernjim satima na balkonu dvorane na Rakovcu, točnije od 20.30 do 21.30 sati. Tada koristimo i svlačionicu u istoj dvorani. U proljeće i ljeto treniramo 80 posto na novoj stazi na stadionu, 20 posto na starom atletskom stadionu na Foginovom kupalištu, ili na terenima izvan stadiona. Tada ne koristimo svlačionicu već se presvlačimo na tribinama stadiona uz Koranu. – kaže Ana Guština i dodaje:
  • Sva trenažna pomagala koja su nam potrebna za trening kod mene su u mojoj privatnoj garaži i po potrebi ih nosim na trening. Prepone imamo na stadionu, ali one su namijenjene za trening od mlađih kadetkinja pa do seniora.
Međunarodni miting veterana – Guštin i Mataković

Surađujete sa starijim atletskim klubom AK Karlovcem?

  • AK Karlovac je klub prioriteta i kao takav ima određene prednosti pred nama. Što se tiče financijskih sredstava i termina u dvorani i na stadionu trener Saša Belčić i ja nemamo nikakvih problema vezanih za treninge. Ne mogu reći da surađujemo, ali se možemo dogovoriti oko svega vezanog za trening na stadionu. 

S obzirom na to da si dugo godina u atletici kakva je po tebi perspektiva „kraljice sportova“ u našem gradu?

  • Karlovac je imao jako dobre atletičarke i atletičare u bivšoj državi, ima ih i danas, a nadam se da će tako biti i u budućnosti.  Atletika u Karlovcu ima budućnost jer ima jaku prošlost i sadašnjost. – ističe naša sugovornica i dodaje:
  • Pored toga što imamo odlične mlade atletičarke i atletičare naš klub osnovao je i prvu Školu trčanja za odrasle u Karlovcu i Dugoj Resi. Tako nastojimo promovirati atletiku kao zdrav sport i sport za sve generacije. Od projekata koje KA-tim organizira izdvojila bih: 18. Koranskih liga – natjecanje za djecu, mladež i odrasle osobe, 15. međunarodnih utrka Crtom bojišnice 129 brigade, Plagging – utrka u organizaciji s gradskom tvrtkom Čistoća, brojne utrke pod nazivom Bilo ljeto ili zima trčanje je zdravo svima i utrku Trčanjem protiv pretilosti. Tri godine bili smo i suorganizatori Karlovačkog cenera.

Foto: Privatna arhiva