ATLETIKA

Karlovčanin Bruno Belčić i Dorja Salopek iz AK Svetice pobjednici Karlovačke milje, članica AK KA-tim Nika Jagodić druga

Počasnom utrkom Karlovačka milja simbolično je proslavljen 441. rođendan grada Karlovca. Naime, Karlovačka milja svoju duljinu zahvaljuje upravo godini nastanka grada Karlovca – 1579.. Utrka se održala u sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Karlovčanin Bruno Belčić, član Atletskog kluba Karlovac, otrčao je Karlovačku milju u vremenu 0:04:30. Drugi je bio Marijan Bakšić iz Atletskog kluba Glina s 0:04:33, dok je treći Tihon Salopek iz Atletskog kluba Svetice, završivši utrku u vremenu od 0:04:36.

U ženskoj konkurenciji prva je bila Dorja Salopek iz Atletskog kluba Svetice s vremenom 0:05:09. Prati ju Nika Jagodić iz Atletskog kluba KA-tim, a istrčala je vrijeme 0:05:37. Treća je Bruna Franjković iz Atletskog kluba Svetice s vremenom 0:05:41.

Karlovački milja bila je uvertira za 8. Heinenek 0.0 Karlovački cener koji će se održati u subotu, 11. srpnja. Očekuje se dolazak trkača iz cijele Hrvatske ali i iz inozemstva. Od 19 sati očekuje se elitna utrka koju će trčati isključivo sudionici koji su ostvarili prethodno zadani rezultat za sudjelovanje u ovoj utrci. To je ujedno i prva takva odvojena utrka u Hrvatskoj. Odmah nakon uslijedit će glavna i štafetna utrka u 20 sati, a trčat će se 10 kilometara kroz povijesnu karlovačku Zvijezdu. U utrkama ukupno će sudjelovati do 1000 trkača uz poštivanje svih epidemioloških preporuka.

Robert Franjković

– Pozivamo građane na praćenje i bodrenje svih trkača na elitnoj utrci od 19 sati te glavnoj i štafetnoj od 20 sati. Još jednom se apeliram na trkače kao i posjetitelje da se pridržavaju propisanih mjera zaštite – kaže direktor utrke Robert Franjković.

Ovogodišnji KA-cener prva je utrka u Hrvatskoj sa statusom „World Athletics Bronze Label Race“ i nalazi se u kalendaru Svjetske atletske federacije. Ostvareni rezultati na Karlovačkom ceneru ulaze u tablice World Athleticsa, a trkači ostvaruju bodove za ranking putem kojeg se kvalificiraju na velika svjetska natjecanja. Tako će profesionalni trkači dobiti priliku već na elitnoj utrci u Karlovcu ostvariti svoj najbolji rezultat na 10 kilometara. Oni koji ipak nisu na najvišoj razini, imat će priliku odmah nakon na glavnoj i štafetnoj utrci proći istu udaljenost.

Foto: IzvanFokusa