VIJESTI IZ HOO

Skupština HOO-a potvrdila manji proračun za 2020., ali prava kategoriziranih sportaša se ne diraju

Pod striktnim antivirusnim mjerama (mjerenje temperature, dezinfekcija ruku, zaštitne maske) održana je pretposljednja ovogodišnja sjednica skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a ujedno i posljednja u aktualnom sazivu.

Sedamdesetak članova skupštine jednoglasno je prihvatilo izmijenjeni Financijski plan HOO-a za 2020. godinu, umanjen za 43 milijuna kuna u odnosu na planiranih 193,9 milijuna kuna, kao i smanjenje sredstava za olimpijske programe – OI Tokio 2020. za 37 posto te i ZOI Peking 2022. za 16 posto.

Unatoč spomenutim financijskim redukcijama, jednoglasno je prihvaćen i prijedlog o zaštiti HOO-ovih kategoriziranih sportaša i njihovih prava. Budući da uslijed izostanka natjecanja sportaši ne mogu rezultatima potvrditi statuse, odlučeno je da im se u aktualnim izvanrednim okolnostima sva prava produljuju do kraja kalendarske godine. To se odnosi i na olimpijce u programima za OI Tokio i ZOI Peking koji do kraja godine zadržavaju stipendijske iznose i planirane financijske programe.

Osim o financijama, članovi skupštine HOO-a usuglasili su se i o sazivanju, pripremi i provedbi izbora za mandatno razdoblje 2020. – 2024. (izbor predsjednika, 4 dopredsjednika, 11 članova Vijeća HOO-a, te po 5 članova Nadzornog i Etičkog odbora). Izborna skupština HOO-a održat će se 5. listopadu, a za predsjednika HOO-a mogu se kandidirati predstavnici svih nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova, uz deset potpisa potpore kandidaturi od strane ostalih punopravnih članica HOO-a.

Uz promjenu Statuta HOO-a u čak pet članaka (najzanimljivija stavka je uvođenje elektroničkih sjednica). Na skupštini su prihvaćeni i brojni pravilnici – poput antidopinškog ili Pravilnika o sprječavanju manipulacija na sportskim natjecanjima, Pravilnika o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u RH te uvjetima sudjelovanja hrvatskih sportaša i sportskih klubova na međunarodnim natjecanjima.

Ukratko, kada je potonji u pitanju, bitno je istaknuti zaključak o fleksibilnijoj primjeni pravila o donošenju sustava natjecanja barem godinu dana prije njegove primjene. Sadašnja pandemijska situacija očigledno će nastaviti mijenjati sustave natjecanje i tijekom aktualnih sezona.

Gost skupštine HOO-a bio je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ) Tomislav Družak, koji se predstavio nazočnima, pojasnio što se dosad učinilo u državnim mjerama potpore sportu, apostrofiravši poruku premijera Andreja Plenkovića da hrvatski sport u ova teška i neizvjesna vremena ima potporu Vlade RH.

HOO/Vinko Knežević FOTO D. Urukalović/Pixsell