MIX VESLANJE

KAŠ-ev VREMEPLOV ČETVRTKOM: Veslali su u tajnosti čak i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Sveučilišna utrka između timova osmeraca Oxforda i Cambridgea tradicionalno se održava bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci. Osnovali su je dvojica prijatelja.

Prva veslačka utrka između timova osmeraca Oxforda i Cambridgea održala se 10. lipnja 1829. godine. Poznata pod nazivima Sveučilišna utrka ili jednostavno The Boat Race, utrka se tradicionalno održava bez obzira na uvjete koji vladaju na rijeci. Natjecanje se, iako neslužbeno, održalo čak i tijekom Drugog svjetskog rata.

Tradicija je započela razgovorom dvojice prijatelja, Charlesa Merivalea, studenta Cambridgea, i njegovog imenjaka, Wordswortha, studenta Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao službeno pismo Cambridgeu u kojem ih je izazvao na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu. Taj prvi poziv i danas vrijedi kao usmeno pravilo koje gubitniku nalaže da izazove pobjednika na novi dvoboj.

Od 1845. utrka se odvija na istom mjestu, duga je 6,7 kilometara, a vremensku barijeru od 17 minuta prvi je probio Oxford 1976. godine. Rekord od 16 minuta i 19 sekundi postavio je team Cambridgea 1998.

Foto: Javno vlasništvo