INTERVJU VESLANJE

KAŠ-ev INTERVJU, Zlatko Katušin: ‘Najznačajniji rezultat u klupskoj povijesti na SP-ima ostvario je Sven Bohnec, a Ema Hodak je talent kakvog do sada nisam trenirao’

Zlatko-Minja Katušin profesionalni trener veslanja i atletski trener Saša Belčić, s najdužim su stažem u Karlovačkoj športskoj zajednici (KŠZ) otkako je krovna sportska asocijacija grada u svoj program uvrstila profesionalne sportske učitelje, od 1. siječnja 1996. godine. U povijesti VK Korana ovaj trener je sa svojim veslačicama i veslačima postigao najveće uspjehe u povijesti kluba s obale Kupe na Dubovcu.

Europsko seniorsko veslačko prvenstvo aktualno je ovih dana a obnovljeno je 2007. godine. Od tada su hrvatski veslači osvojili ukupno 18 medalja, od čega 8 zlatnih, 5 srebrne i 5 brončanih medalja.

EUROPSKO PRVENSTVO

Hrvatsko veslanje ima puno razloga za zadovoljstvo nakon EP-a u Münchenu. Pratio si, naravno?

 • U tri nastupa u Münchenu, tri pobjede, u eliminacijskoj utrci, polufinalu i na kraju finalu. Impresivno ih je bilo gledati, kao i u uvijek. Braća Valent i Martin Sinković su potvrdili da im trenutno nema premca u svijetu veslanja.

U Münchenu je finale izborila i posada ženskog dvojca bez kormilara?

 • Sestre Ivana i Josipa Jurković izvrsno su veslale u eliminacijskoj utrci gdje su drugim mjestom izborile plasman u finale gdje su na kraju zauzele peto mjesto. Pokazale su da žensko veslanje u Hrvatskoj ima budućnost te da može računati na njih – kaže Katušin i dodaje:
 • Svakako da pohvale zaslužuje i Dora Dragičević koja je nastupila u lakom samcu zauzevši treće mjesto u finalu B odnosno deveto mjesto ukupno.
Zlatko Katušin

SVJETSKO PRVENSTVO

Prije 15-ak dana u talijanskom Vareseu završeno je i Svjetsko veslačko prvenstvo juniora i seniora do 23 godine. Hrvatska je nastupila s tri juniorske i dvije seniorske posade?

 • Najbolji rezultat ostvario je dvojac na pariće juniora, Marin Smoljanović i Ivan Talaja. Oni su u vrlo jakoj konkurenciji uspjeli izboriti finale gdje su zauzeli šesto mjesto. Nakon četvrtog mjesta na EP-u koje je održano u svibnju u istom talijanskom gradu, to je još jedan uspjeh za ovu posadu.

Ostale naše posade?

 • Četverac bez kormilara juniora nije uspio izboriti polufinale. Zauzeli su drugo mjesto u finalu C, odnosno 14. mjesto ukupno. Naš veslač u samcu zauzeo je 4. mjesto u finalu D samaca, sveukupno 22. mjesto. Kod seniora do 23 godine dvojac bez kormilara zauzeo je 2. mjesto u finalu B, ukupno 8. mjesto. Nisu uspjele doći do A finala ali su odveslale solidne utrke.

U jednoj od posada nastupio je i Ogulinac Davor Poljančić, član zagrebačke Trešnjevke?

 • Veslao je u dvojcu na pariće s Rokom Boškovićem. Bili su peti u finalu B, ukupno jedanaesti. Davor je dobar veslač, veslao je i na našoj Karlovačkoj regati.

Karlovačko veslanje. Gotovo se zaboravilo da je veslač Korane Željko Latković, otac mladog veslača Jana Latkovića, nastupio je na SP-u 1995. godine u Poznanu (Poljska). Veslao je u četvercu na pariće koji je zauzeo 14. mjesto.

 • Sjećam se da su u toj posadi bili Tomislav Senčić, Hrvoje Marić, Tomislav Hanžek i naš Željko Latković kojeg sam trenirao kao što i danas treniram njegovog sina Jana. Latkovići su dubovačka veslačka obitelj iz koje su se veslanjem bavili gotovo svi od pradjeda do Jana.

SVEN BOHNEC ISPISAO POVIJEST KORANE

Juraj Katušin i Sven Bohnec (desno)
 • Međutim, najznačajniji rezultat u klupskoj povijesti Korane na SP-ima ostvario je Sven Bohnec i bilo bi nepravedno ne spomenuti ga jer je ispisao povijest našeg kluba – dodaje Katušin i objašnjava:
 • Veslač Sven Bohnec je nastupio 2006. na SP juniora u Amsterdamu u posadi četveraca na pariće u kojoj su još veslali Marin Mladinić (Mornar), David Šain (Iktus), Tomislav Holi (Mladost). Osvojili su drugo mjesto u finalu A. Tim rezultatom Bohnec je praktički postao najuspješniji Koranin veslač na velikim natjecanjima. Ovime nikako ne umanjujem uspjehe naših ostalih veslača, dapače, ali ovo su činjenice.

Dodajmo k tome da je član tog četverac bio veslač David Šajin koji je kasnije kao senior bio članom proslavljenog četveraca na pariće čiji članovi su bili braća Sinković i Damir Martin. U tom sastavu taj četverac bio je olimpijski viceprvak iza posade Nijemaca u Londonu 2012., te dvostruki svjetski seniorski prvaci.

Dominik Šutalo

A gdje je tu Dominik Šutalo, bio je odličan veslač?

 • Dominik Šutalo je uz Domagoja Milakovića naš najuspješniji laki veslač. Trostruki je seniorski prvak države u disciplini dvojca na pariće za lake seniore, od 2016. do 2018, godine. Nastupio je na tri svjetska prvenstva U-23. Godine 2016. u Rotterdamu s Lukom Papom iz Mladosti zauzeli su 10. mjesto. Još je nastupio na dva SP-a. Sa Zvonimirom Soldom iz Mladosti bili su četrnaesti. Naš klupski dvojac, Šutalo i Juraj Rudar, 2016. godine proglašen je najboljom muškom ekipom grada Karlovca.

MARCELA I EMA

Marcela Milošević. Bila je višestruka najbolja sportašica Karlovca, osvojila je medalju na Mediteranskim igrama. Po svemu je bila najuspješnija veslačica Korane. Koliko je uopće Marcela bila blizu Olimpijskih igara?

Marcela Milošević
 • Da, mislim da je Marcela najuspješnija veslačica u povijesti našeg kluba. Na Svjetskom juniorskom i seniorskom prvenstvu neolimpijskih disciplina u Linzu 2008. zauzela je 6. mjesto u samcu za juniorke. E sad, koliko je bila blizu Olimpijskih igara to je teško reći? Sigurno da je imala kapacitet, predispozicije za dobre rezultate. Konačno je to i dokazala na državnim i međunarodnim natjecanjima.

I za kraj, Ema Hodak. Može li ona dostići i prestići uspjehe Marcele Milošević? Za Olimpijske igre još je prerano govoriti.

Ema Hodak
 • Ema je sigurno najveći talent kakvoga dugo nije bilo u našem klubu i kakvog do sada nisam trenirao. Četverostruka je prvakinja države što do sada u toj dobi nikome nije uspjelo. U četiri godine od kako se natječe izgubila je samo jednu utrku. Može postići puno više od onoga što je dosad pokazala. Na godinu ide u višu, stariju kategoriju. Nadam se i vjerujem u nju … ali to nije dovoljno. Ona mora biti ustrajna, mora trenirati, potpuno se predati veslanju. Naravno, biti dobra i u školi. Zasad je tako, nadajmo se najboljem.

Foto: Arhiva kluba, G. Tomičić/RM