RUKOMET

ZAVRŠENO SP U RUKOMETU: Fenomenalni Danci u rukometnom klasiku srušili Francusku, uzeli svjetsko zlato i ispisali povijest

U finalu svjetskog rukometnog prvenstva u Stockholmu reprezentacija Danske je pobijedila Francusku sa 34-29 (16-15). Rukometna dinastija nastavila je svoj put, a sljedeće Svjetsko prvenstvo i sami će ugostiti.

Dancima je to treći svjetski naslov, pri čemu treći u nizu (2023, 2021, 2019) što nije uspjelo niti jednoj reprezentaciji u povijesti svjetskih prvenstava.

Rukometaši Španjolske osvojili su 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon što su u utakmici za broncu u Stockholmu pred 20.000 gledatelja u Tele 2 Areni svladali Švedsku 39-36 (18-22). Španjolskoj reprezentaciji to je peta medalja na svjetskim prvenstvima, uz treću broncu i drugu zaredom.

Njemačka rukometna reprezentacija zauzela je 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon pobjede nad Norveškom od 28-24 (16-13) u Stockholmu.

HRVATSKA JE SADA PRVA U REDU ZA OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE, ALI ČEKA JE NIKAD TEŽI PUT DO PARIZA 2024.

U siječnju 2024. godine održat će se Europsko prvenstvo u Njemačkoj i Afričko prvenstvo u Egiptu. O njima će ovisiti hoće li Hrvatska dobiti priliku za sudjelovanje u olimpijskim kvalifikacijama za nastup 2024. u Parizu. Izgledi su realni, ali ništa nije sigurno. Može se dogoditi da Egipat ne bude prvak Afrike ili da nijedna od osam selekcija koje su igrale četvrtfinale SP u Švedskoj ne bude europski prvak, nego recimo Island, Srbija, Slovenija, Mađarska …

Poklopi li se takva situacija, jedina opcija može ostati pozivnica na jedno od dva mjesta s Eura koja već nisu ni na jedan način osigurali olimpijske kvalifikacije. A ni to ne mora niti sigurno koliko god izgledno izgledalo.

Izvor: HINA Foto: AFP/ Jonathan Nackstrand