RUKOMET

UVJEK VJERAN DUBOVCU: Preminuo je Mata Justament. Bio je jedan od najdosljednijih i najvjernijih članova žuto-zelenih

Nakon duge i teške bolesti srca u 71. godini je preminuo Matija Justament, uz brata Vladu jedan od ponajboljih rukometaša koje je imao RK Dubovac. Niz godina bavio se kinologijom i bio je poznati uzgajivač pasmine njemačkih ovčara.

Rukometnu igračku karijeru započeo je i završio u RK Dubovac te bio jedan od najdosljednijih i najvjernijih članova žuto-zelenih sa Dubovca. Bio je pripadnik istinske dubovačke rukometne obitelju u kojoj je uz brata Vladu rukomet za Dubovac igrala i pokojna supruga Slavica te sin Ivan. Bavio se i trenerskim pozivom te je uz Mihajla Prezelja-Mitilu bio jedan od tvoraca možda najslavnije generacije dubovačkih rukometaša u kojoj su igrali: Ratković, T. Čavlović, Štedul,Pavlaković, Mišić, Blažević, Novosel i drugi.

Njegova generacija rukometaša: Brkić, B. i D. Samaržija, Lakić, D. Čavlović, Mrkšić, Đanković, Prajka i drugi bilježi sjajne uspjeh u pionirskim, omladinskim seniorskim konkurencijama. Potkraj šezdesetih godina u vrhu su mladih momčadi Hrvatske. Bio je član omladinske ekipe Dubovca koja je 1969. predstavljala Hrvatski rukometni savez na dva turnira u Njemačkoj osvojivši jedno prvo i drugo mjesto.

Pionirska momčad Dubovca pod njegovom trenerskom palicom je 1973. republički prvak.

U ligaškim natjecanjima seniora igrao je za momčad Dubovca koja je 1979. i 1980. godine ostvarila najveće uspjehe kluba – osvojili su prvo mjesto Hrvatskoj ligi, igrali u kvalifikacijama za Drugu ligu i dvaput igrali u finalu jugo-kupa za područje Hrvatske.

Među prvima je bio dobitnik plakete RK Dubovac, a biran je i među najbolje sportaše grada u anketu koju su provodili SOFK-a i Karlovački tjednik.