RUKOMET

Tko je hrvatska golmanska senzacija? Viši je i od rukometnog gola, a rođak mu je poznato lice

Bliži nam se Euro u rukometu, a vrijeme je za predstavljanje majstora o kojem će se sigurno pričati.

Hrvatska i rukometni golmani. Pravu ”jedinicu” čekamo već dugi niz godina. Prije smo to imali u veličinama poput Vlade Šole, Mirka Alilovića ili Marina Šege, no vrijeme je za neke nove i izgleda da je konačno stigao kraj potrazi i lutanju na golu. Njegovo ime je Matej Mandić, gorostas iz Ljubuškog ima 21 godinu i tek je ušao u svijet odraslih rukometaša, no sjajno se snašao i rastura u rukometnoj Ligi prvaka.

Da Mandić mora biti broj jedan reprezentacije pokazao je to protiv najboljih rukometaša današnjice. Skidao je zicere zvijezdama Kiela, Szegeda, Aalborga, Kielcea i vjerojatno su se svi pitali: Pa tko je sada ovaj lik? Zanimljivo, Mandić je poznatiji već dugi niz godina u reprezentaciji. Riječ je o lijevom krilu Davidu, a njih dvojica su rođaci u trećem koljenu. Matej je velika budućnost hrvatskog rukometa, a visok je čak 205 centimetara, pet više od visine rukometnog gola. David je za svojeg rođaka Mateja izjavio prije dvije godine da će za nekoliko godina biti najbolji golman svijeta i prvi golman rukometne reprezentacije. Nadamo se da neće pogriješiti u procjeni, a možda zablista na velikoj sceni već ovog siječnja na Euru u Njemačkoj. Oba Mandića rukomet su počela trenirati u Izviđaču iz Ljubuškog, koji je Hrvatskoj već dao velika rukometna imena poput Mirka Alilovića i Marina Šege.

Matej Mandić jedan je od najzaslužnijih za dobre igre Zagreba ove sezone u Ligi prvaka. Protiv Kolstada je imao 16 obrana, a protiv Kielcea je 17 puta zaustavio protivničke rukometaše. I to je ono što nama treba. Kvalitetan golman već je polovica uspjeha na velikim natjecanjima, a u prošlosti smo se dugo tražili pa su morali uletjeti seniori, Šego i Alilović.

Je li došao kraj potrazi? Uskoro ćemo saznati i to već za manje od dva mjeseca.

Izvor: Gol.hr Foto: David Krajač/Cropix