RUKOMET

Tjedan odluke za hrvatske rukometašice: Hoće li uopće braniti onu povijesnu medalju?

Izbornik hrvatskih rukometašica Nenad Šoštarić okupio je u Zagrebu igračice koje ovaj tjedan čekaju dva završna susreta kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se potkraj godine održati u Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Na osnovnom popisu koji je objavljen prije desetak dana, nalazila se 21 igračica, a na tom popisu bilo je čak pet vratarki er tri od njih, i to tri prve vratarke, mučile su ozljede. Današnje okupljanje pokazalo je da Tea Pijević definitivno otpada. Ivana Kapitanović se također žali na bolove pa će posljednju riječ reći liječnička služba tijekom večerašnjeg treninga. Lucija Bešen je u subotu dobila zeleno svjetlo liječnika za nastup, ali je 10 dana bez rukometnih treninga tako da je i ona pod znakom pitanja.

GOLEMI PROBLEMI ZA IZBORNIKA NENADA ŠOŠTARIĆA

Tako su svoje mjesto u reprezentaciji pronašle Antonija Tucaković koja posljednjih nekoliko mjeseci odlično brani vrata Podravka Vegete. A nakon dužeg vremena, ponovno je u reprezentaciji i Gabrijela Bartulović (nekada Bešen), starija sestra Lucije Bešen, koja od ove sezone igra u mađarskom sastavu NKKA Dujnavarosi.

Nažalost, tu nije kraj lošim vijestima. Ove dvije utakmice zbog ozljede propušta i kapetanica Katarina Ježić, ona je kao i mnoge druge platila danak stalnog igranja 60. minuta u klubu. Premda je stigla u Zagreb, mala dvojba visi i oko nastupa Ćamile Mičijević koja je već propustila dva susreta s Francuskom. Ako tome dodamo da od ranije nema Larisse Kalaus, onda je jasno u kakvim problemima je izbornik Nenad Šoštarić.

UKRAJINA – HRVATSKA U ŠVICARSKOJ PA PROTIV ČEŠKE U POREČU

Inače, reprezentacija se okupila u Zagrebu u hotelu Westin gdje će ostati do utorka kada putuje u Graz. Tamo će u novoj dvorani Reiffeisen Sportpak u srijedu 20. travnja u 18:00 igrati protiv Ukrajine. Riječ je o susretu 5. kola kvalifikacija za EURO 2022. godine koji se trebao igrati u Zaporožju, ali zbog rata u Ukrajini on je prebačen u Austriju. Nakon toga, reprezentacija direktno odlazi u Poreč gdje je 24. travnja čeka ogled protiv Češke, također u 18:00 u posljednjem susretu 4. skupine kvalifikacija.

Podsjećamo, Hrvatska je poražena od Ukrajine u 1. kolu kvalifikacija u Rijeci 22:23. Nakon toga je pobijedila Češku u gostima pa dvaput poražena od Francuske. U ovom trenutku naša reprezentacija ima dva boda. Budući da Ukrajina također ima isti bodovni učinak, ali i dva susreta manje, računica je vrlo jasna. Hrvatska mora pobijediti u oba preostala susreta da bi se na kraju našla među dvije najbolje selekcije u svojoj skupini i prošla na Europsko prvenstvo, gdje bi u tom slučaju mogla braniti brončanu medalju osvojenu na Euru 2020. godine.

Izvor: HINA Foto: Luka Stanzl/Pixsell