PRENESENO RUKOMET

TEŽAK UDARAC ZA RK NEXE: Brutalne kazne za nezapamćeni rukometni skandal!

Stegovni sudac Hrvatskog rukometnog saveza Srećko Ilić donio je odluke o kazni za igrače RK Nexea Marka Bezjaka i Andraža Velkavrha te za trenera RK Nexea Veselina Vujovića zbog incidenta koji se dogodio na susretu Nexe – Zagreb 7. travnja 2024. godine.

Utakmica 5. kola Paket24 Premijer lige za prvaka rukometnog prvenstva Hrvatske prekinuta je u posljednjoj minuti prvog poluvremena pri vodstvu Zagreba 16-9. Do prekida je došlo nakon što se na tlo srušio delegat utakmice Anto Josić. Njega je u prolazu ramenom u leđa udario igrač Nexea Marko Bezjak. Utakmica je nakon prekida i službeno registrirana pobjedom Zagreba 10-0.

Stegovni sudac HRS-a izrekao je stoga Marku Bezjaku, igraču RK NEXE, stegovnu mjeru zabrane igranja rukometa u trajanju od 12 mjeseci.

Veselinu Vujoviću, treneru RK NEXE, izrečena je stegovna mjera zabrane obnašanja dužnosti trenera u trajanju od tri mjeseca, a Andražu Velkavrhu, igraču RK NEXE, izrečena je stegovna mjera zabrane igranja rukometa na četiri utakmice.

Osim toga, “samom činjenicom da su utvrđeni stegovni prekršaji treneru i igračima Kluba, Rukometnom klubu NEXE, izriče se stegovna mjera novčane kazne u iznosu od 4.000.

Kazne su izrečene zbog stegovnog prekršaja iz čl. 135. st. 1. Stegovnog propisnika HRS–a koji glasi: “Tko vrijeđa, izaziva ili fizički napadne igračicu/igrača, trenericu/trenera, dužnosnicu/dužnosnika, delegatkinju/delegata, sutkinju/suca ili gledateljicu/gledatelja na utakmici, ili izvan igrališta, kaznit će se zabranom igranja ili obnašanja dužnosti na 1 (jednoj) utakmici ili više utakmica (najviše 8), a u težim slučajevima zabranom igranja ili obnašanja dužnosti od 2 (dva) mjeseca do 2 (dvije) godine.”

Okrivljeni Bezjak, Velkavrh, Vujović, odnosno RK NEXE mogu podnijeti žalbu na ovu odluku.

VUJOVIĆ UOČI KAZNE DOBIO I OTKAZ

Veselin Vujović preuzeo je Nexe 26. veljače, no nije se dugo zadržao na klupi Našićana. Nakon manje od dva mjeseca, 22. travnja, je smijenjen s mjesta prvog trenera. Presudan je bio šokantan poraz protiv Poreča, kao i raniji poraz u Sesvetama. Momčad će do daljnjeg voditi njegov dosadašnji pomoćnik Krešo Ivanković.

  • Očito da šok terapija nije uspjela razdrmati ekipu, nisam uspio u ovom kratkom vremenu probuditi ekipu onako kako ja to znam. Ovu odluku sam donio nakon utakmice protiv Poreča, koju smo unatoč problemima s ozljedama morali pobijediti i nakon koje sam izjavio da me je sram i da bih najradije nestao. Mislim da je moralan čin bilo ponuditi ostavku. Vrlo brzo smo se dogovorili. Iskreno se nadam da će moj odlazak kod igrača ipak probuditi u njima ono nešto sportsko i karakterno i da na terenu daju puno više kako bi Nexe vratili na ono mjesto koje mu pripada. U Našicama mi je bilo prelijepo i nosim samo dobre uspomene, svima u klubu želim puno sreće i hvala na svemu – poručio je Vujović, dok je predsjednik Josip Ergović dodao:
  • U vrlo kratkom vremenu donijeli smo još jednu tešku odluku, ali prije svega je odluka donesena na inicijativu trenera Vujovića, kojemu se ovim putem želim zahvaliti i jako mi je žao što se moramo rastati. U prilog svemu ovome ide i odluka disciplinske komisije HRS-a koja će sigurno donijeti odluku o suspenziji Veselina Vujovića, pa bi bilo vrlo nezgodno da on vodi treninge, a Krešo Ivanković vodi utakmice. S druge strane Krešo Ivanković je dobar trener kojega smo planski doveli i siguran sam da ćemo u predstojećem razdoblju konsolidirati redove i prije svega imati mir koji krasi naš klub i da ćemo se vrlo brzo ponovno veseliti dobrim rezultatima Nexe, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Unatoč svemu, čvrsto vjerujem da ćemo iz svega ovoga izaći još jači jer iza sebe imamo više od deset godina konstantnog rasta i ovo je prvi put da imamo jedan mali pad, što je u sportu sasvim normalno.

Izvor: SN Foto: AFP