RUKOMET

ŠEST TJEDANA STANKE: Hrvatski rukometni savez donio odluku koja pogoduje RK PPD Zagreb?

Nije „Nexe“ radio „buru u čaši vode“, većina je uz Našičane. Nije se pitalo one koje se prvo trebalo pitati. Vjerujemo da ovime nije stavljena točka na „i“ te da će narednih dana biti još reagiranja kao i da će sve skupa pridonijeti boljem rukometu. Nadajmo se?

Upravni odbor HRS-a je na inicijativu PPD Zagreba donio odluku kojom se prekidaju sva natjecanja na mjesec i pol (do sredine svibnja) čime su izazvali val ogorčenja diljem rukometne Hrvatske. Tako je zaustavljeno natjecanje u Premijer ligi, u 1. Hrvatskoj ženskoj rukometnoj ligi, prve dvije hrvatske lige za muškarce i još tri ženske lige.

Svi klubovi Premijer lige, iako su se mnogi u početku protivili ideji, dignuli su ruku za ovaj prijedlog (?), osim našičkog Nexea. Evo i tko je donio odluku, članovi UO HRS: Zoran Gobac, Tomislav Grabovac, Boris Mesarić, Dragan Kovačević, Valter Matošević, Željko Maletić, Ivica Maraš, Josip Posavec, Hrvoje Vejvoda, Vili Bassanese, Željko Udovičić, Josip Ergović, Nikola Rukavina, Božica Palčić i Antun Blažević.

Procjena čelnih ljudi Saveza je da bi se do sredine svibnja mogli cijepiti svi igrači, igračice, stručni stožeri i svi ostali koji sudjeluju u provođenju natjecanja. Moguće je i da je zagrebačka momčad procijenila da po prvi puta otkako imamo Hrvatsku ligu može izgubi naslov prvaka Hrvatske. Kao da su pretplaćeni na naslove prvaka! Podsjećamo također da je Zagreb u sličnoj situaciji bio već tri puta pri čemu su nesportski oštećeni ondašnji suparnici. Godine 1996. slično se dogodilo Karlovcu, a 2001. i 2002. Metkoviću.

Izlika za prekid prvenstva ne može biti samo pandemija. Ne jednom smo na ovom našem portalu pisali da je RK PPD Zagreb načinom kako „gospodari“ hrvatskim rukometom „grobar“ našeg rukometa. Za bolje sutra bi hitno trebalo napraviti promijeniti. Prije svega onemogućiti Zagrebašima da „drmaju“ hrvatskim rukometom jer on nije njihovo vlasništvo. Zagreb i Nexe trebali bi igrati Premijer ligu. Vratiti rukomet u centre tamo gdje je nekada bio jak. Jedino tako rukomet možemo vratiti u život, vratiti mu kvalitetu koju zaslužuje. Konačno, i reprezentacija zbog svega toga više nije onakva na kakvu smo bili navikli.

Ovom odlukom rukometaši Karlovca i seniorska ženska ekipa RK Škola rukometa Karlovac neće igrati prvenstvene utakmice do sredine svibnja.

HRVATSKI RUKOMETNI KLUB KARLOVAC: Iznenađuje nas duljina prekida

Iz kancelarije Hrvatskog rukometnog kluba Karlovac dobili smo sljedeće priopćenje:

„Nitko nas iz HRS-a nije kontaktirao prije donošenja odluke o zaustavljanju natjecanja. S obzirom na značajno povećanje broja zaraženih osoba u zemlji u posljednjih nekoliko dana i najave o pooštravanju mjera u pojedinim županijama, ne možemo reći da nas je iznenadila ta odluka. Očekivali smo da bi natjecanje moglo biti obustavljeno na neko vrijeme, no iznenađeni smo dužinom razdoblja obustave, do sredine svibnja.

Nadalje, sigurno je da će odluka o prekidu natjecanja utjecati na kontinuitet rada s momčadi. Razdoblje od mjesec i pol dana do ponovnog početka natjecanja iskoristit ćemo za oporavak i odmor određenih igrača koji su imali ozljede i najveću minutažu tijekom dosadašnjeg dijela sezone. Potom ćemo se, sukladno planu, pripremiti za nastavak sezone.

Odluka o zastoju natjecanja donijet će nam određeno povećanje troškova, no u ovom trenutku teško je precizirati koliki će taj dodatni trošak biti.

Tijekom dosadašnjeg dijela sezone imali smo ukupno 8 odgođenih utakmica, što zbog zaraze u našoj momčadi, a što zbog istog problema u suparničkim ekipama. Od tih 8 odgođenih utakmica, njih 7 smo odigrali u naknadnim terminima. Do današnjeg dana 13 naših igrača preboljelo je COVID-19, nitko iz Stručnog stožera.

Hoće li se u navedenom razdoblju uspjeti svi procijepiti, ovisi o isporukama cjepiva, s kojim, kako smo svjedoci, konstantno ima problema. Od svojih igrača ne možemo tražiti da se cijepe jer je to u domeni osobne odluke svakog pojedinca.“

RK ŠKOLA RUKOMETA KARLOVAC: Iznenađeni smo, pa ostala su samo 3 kola

Trener drugoligaške ženske ekipe RK Škola rukometa Karlovac Dražen Keča kaže:

– Za mene je to pomalo iznenađujuća odluka pogotovo zato što kod nas u ligi nema zaostalih utakmica i ostala su samo tri kola za odigrati do kraja prvenstva. Za sada nastavljamo normalno s treninzima i praktički se pripremamo kao da počinjemo ponovo jer je pauza poprilično duga. Siguran sam da će se ova pauza odraziti na formu igračica jer se gubi ritam utakmica.

NIJE SE PITALO ONE KOJE SE PRVO TREBALO PITATI

Nije samo da su nezadovoljni tom odlukom u Karlovcu. Sportske novosti prenose da odluka o privremenom prekidu rukometnog prvenstva nije oduševila određene klubove, a među njima je i trenutačno prvoplasiranu Podravka Vegetu iz koje poručuju: Ovaj šestotjedni zastoj liga napravit će veliku štetu hrvatskom rukometu. SN donose reagiranja brojnih klubova na tu odluku HRS-a. Tako, na primjer RK Rudaru iz Ruda kraj Samobora je prekipjelo te bez dlake na jeziku ističu: Odluka je sramotna i donese je samo zbog interesa PPD Zagreb. Proslavljena rukometašica Klaudija Bubalo (Lokomotiva) naglašava: Kakva je briga za zdravlje igrača kad nemamo protokol ponašanja. Bjelovarčani poručuju: Sve ovo nema smisla, u lipnju ćemo vjerojatno igrati s kadetima. Poreč: Pauza nije smjela biti duža od dva tjedna. Gorica: Nadamo se cijepljenju, jer se moramo zaštititi. Sesvete: Tko će igrati kad krenu mature. Rukometašice Osijeka: Nije se pitalo one koje se prvo trebalo pitati. Muški rukometni klub Osijek: Lige su funkcionirale. Dugo selo: Ženske lige nije trebalo prekidati. Iz muškog kluba u Dugom Selu tvrde: Nitko nas ništa nije pitao. Dalmatinka: Trebali su ostaviti mogućnost dogovora. Vidovec: Morali smo igrati i sa samo 8 igrača, a sad pauziramo mjesec i pol. Metković: Podržavamo sve odluke Saveza. Metalac: Naše je da se pridržavamo pravila. Varaždin 1930 podržava, Koka je protiv.

Vjerujemo da ovime nije stavljena točka na „i“ te da će narednih dana biti još reagiranja kao i da će sve skupa pridonijeti boljem rukometu. Nadajmo se?

Foto: R. Fajt/Kaportal, Pixabay (ilustracija)