RUKOMET

RK Škola rukometa Karlovac dobila glasnogovornicu, Dina Bubaš odsad će hraniti medije o aktivnostima ženskog rukometnog kluba

Upravni odbor RK Škola rukometa Karlovac donio je odluka o imenovanju Dine Bubaš glasnogovornicom kluba. Podsjetimo da je do prije otprilike godinu dana glasnogovornika imao još i Veslački klub Korana. Imenovanje glasnogovornika u jedan od najmasovnijih sportski udruga u gradu je svakako dobar potez Uprave RKŠR Karlovac, dobar za klub, ali i za javnost, jer će u medije iz tog kluba odsada dolaziti profesionalnije informacije.

Ovo možda i ne bi bila vijest da je karlovačko novinarstvo danas na razini od prije 20 godina kad je više od 20-ak sportskih novinara-suradnika pisalo za karlovačke medije, a najviše ih je bilo u redakciji KAŠ-a. Kako danas nije isto kao prije mediji se uglavnom oslanjaju na informacije iz klubova koji ažurno informiraju o utakmicama i sličnim aktivnostima svog kluba. Zamislite si da toga nema? Na novinarima je pak da te informacije objave i uredi prema svom ukusu, ili ih uopće ne objave. To je diskrecijsko pravo novinara ili urednika. Bilo bi dobro da i drugi KA-klubovi krenu tim putem.

Dina Bubaš je novinarka Trend medija i članica je Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). Već duže vrijeme je član RKŠR Karlovac, trenerica je ekipe djevojčica 2010. i 2011. godišta. Nedavno je objavila zanimljiv poziv djevojčicama za školu rukometa naglasivši „Rukomet nije sport samo za dječake!“

ODNOSI S JAVNOŠĆU U SPORTU

Cilj odnosa s medijima jest održavati željene odnose s masovnim medijima. Najčešći program odnosa s javnošću u sportu su odnosi s medijima. To je razumljivo s obzirom na relativno velik broj poslova u odnosima s medijima i važnost izvješćivanja masovnih medija koji su posvećeni sportu. Aktivnosti odnosa s medijima trebaju generirati pozitivan, a minimalizirati neželjen, negativan publicitet. Većina sportskih organizacija, dakakao traži povoljan publicitet. Profesionalne sportske lige, timovi i sportski događaji nastoje osigurati prisutnost na sportskim stranicama, programima radijskih i TV postaja te mrežnim stranicama koje posjećuju javnosti na lokalnoj i regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Hranjenje medija nije ništa novo već uobičajena je pojava u sportovima. Klubovi su skloni medijima dostavljati informacije koje se pretvaraju u priče. Stručnjaci za odnose s medijima u sportskim odnosima s javnošću preuzimaju odgovornosti koje uključuju: stvaranje publiciteta, upravljanje statističkim pregledima, upravljanje medijima na igrama i natjecanjima, kreiranje publikacija te upravljanje mrežnim stranicama.