RUKOMET

GOTOVO JE: Čudo se ipak nije dogodilo, Karlovac seli u niži rang, Metković Mehanika je novi premijerligaš!

Uzvratna kvalifikacijska utakmica u Metkoviću, HRK Karlovca i RK Metković Mehanike, odigrana je bez pobjednika 22:22 (11:9). Pirovi je to bod!

Karlovački rukometaši bolje su odigrali u Metkoviću nego u Karlovcu. Zapravo su kvalifikacije izgubili u prvoj utakmici Karlovcu, što si nikako nisu smjeli dozvoliti. Neriješen ishod karlovačkim rukometašima nije bio dovoljno jer su u prvoj utakmici u Karlovcu izgubili (35:33) pa u godini kad klub bilježi 30 godina od osnivanja i prve službene utakmice u Hrvatskoj ligi samostalne države Hrvatske, HRK Karlovac seli u niži ranga Metković Mehanika je zasluženo novi član Paket24 Premijer lige.

Utakmicu smo gledali preko youtoube kanala jer statistika na HRS-ovom portalu nije radila. Ono što smo mogli vidjeli nije bilo dobro. Samo jednom su bili u vodstvu i to u 55. minuti s rezultatom 20:21. Nije bilo igre, kontri, u napadu se previše kompliciralo, previše igralo okolo, soliralo, obrana nije bila na razini a samim time niti golmani. Na trenutke se stjecao dojam kao da je Karlovac u vodstvu a ne Metković.

Karlovačka momčad se uopće nije trebala naći u situaciji da moraju braniti ostanak u društvu najboljih hrvatskih rukometnih klubova već su to uz bolju tehničku i taktičku pripremu utakmica i vođenje s klupe odavno mogli zadržati. Stoga bi bilo potpuno krivo isključivo za ovaj neuspjeh kriviti igrače koji igraju onako kako ih stručni stožer pripremi. Pa nisu igrači odjednom zaboravili igrati. Najveći krivac za neuspjeh je stručni stožer sa šefom Milošom Đankovićem i trenerica Tatjana Rašić. Da je prije 5-6 kola smijenjena trenerica, a što Đanković nije dozvolio, možda da bi tzv. šok terapijom izazvali bolju igru kojom bi momčad ostala u ligi. Kad god smo Đankovića kao,šefa struke u klubu, pitali zašto ne promijene trenera njegov odgovor je bio isključiv i uvijek isti: „A koga ćemo staviti za trenera?!“ Trebalo je pokušati, riskirati, a nije. Zašto? Nije bilo hrabrosti ili se iz nekog razloga to nije htjelo učiniti? Ovako ispada da je stožer sve napravio po principu „nakon nas potop“.

Hoće li se nakon ovoga momčad razići ili ostati, hoće li se dati šansa mladima i okrenuti nova stranica kojom će se omogućiti da bi se već iduće sezone HRK Karlovac mogao vratiti u Paket24 Premijer ligu … Teško je sad biti Merlin čarobnjak i prognozirati što će biti ako bude? Sigurno je jedno da se s istim trenerom i istim igračkim kadrom ništa neće promijeniti. Teško da se može postići nešto više od ovoga što smo gledali u ovoj sezoni. Ako isključimo prvih nekoliko kola dok je u klubu savjetnik za struku bio Dinko Đanković, ostatak sezone protekao je u neizvjesnosti nekakve stalne borbe za ostanak. Tako nikad nije bilo. Stoga smo bliže dugoročnom igranju u nižem rangu natjecanja nego povratku u Premijer ligu, što za karlovački rukomet sigurno nije dobro jer zaslužuje više. Naravno da jedan novčić nikad sam za sebe ne zvoni u džepu – za to moraju postojati dva. Dakle, nije grešna samo struka, grešna je i Uprava kluba koja je daleko od razine kluba koji igra Premijer ligu i koja se mora resetirati. Premalo ih je koji nešto daju. Isto tako je nedopustivo da klub Premijer ligu igra s tako mizernim budžetom u usporedbi s ostalim klubovima.

U drugoj kvalifikacijskoj utakmici KTC Križevci pobijedili su RK Umag s 25:19 (24:30) i postali novi članovi Premijerke.

Foto: Silvijo Selman


METKOVIĆ MEHANIKA 22 (11)
KARLOVAC 22 (9)

METKOVIĆ – Gradska sportska dvorana gledatelja 1000. SUCI: Jurinović (Zadar) i Mrvica (Biograd n/m). DELEGAT: Josić (Zagreb).
METKOVIĆ MEHANIKA: Milas, Čužić , Cvitanović 2, Vitić, Čutura 4, Radić, Kozina, Arapović 1, Marević, Ćupić, Komazin, Raguž 6 (3), Vujnić 1, Bezer 5, Goluža, Batinović 3. TRENER: Filip Romić.
KARLOVAC: Radočaj, Horvat, Capan, Domagoj Smojver, Janjanin 1, Crnković 1, Bosiljevac 1, Frketić, Prezelj, Bačić 2, Mrljak 4, Rukavina 6, Stipetić, Glumac, Negran, Dominik Smojver 7 (7). TRENERICA: Tatjana Rašić.
IGRAČ UTAKMICE: Raguž (Metković). SEDMERCI: Metković Mehanika 7/5, Karlovac 7/7. ISKLJUČENJA: Metković Mehanika 2 minute (Bezer). Karlovac 4 minute (Domagoj Smojver i Frketić).