RUKOMET

EURO 2022.: Švedska golom iz sedmerca osvojila naslov prvaka Europe

Švedska je prvak Europe. U velikom finalu Europskog prvenstva Šveđani su pobijedili Španjolsku 27:26.

Švedsku su do zlata predvodili Ekberg i Oscar Bergendahl sa po pet golova, te Hampus Wanne sa četiri gola. Odličan je bio i vratar Palicka sa 11 obrana.

Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom.

DANSKA U DRAMATIČNOJ ZAVRŠNICI UZELA FRANCUZIMA BRONCU

Rukometna reprezentacija Danske osvojila je treće mjesto na Europskom prvenstvu nakon što je u susretu za broncu u Budimpešti nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35:32.

Bio je to okršaj aktualnih olimpijskih prvaka Francuza, te aktualnih svjetskih prvaka Danaca, a na koncu su slavili Danci.

Dancima je to sedma medalja s europskih prvenstava pri čemu četvrta bronca nakon što su treći bili na tri uzastopna EURO-a (2002, 2004, 2006).

KONAČNI POREDAK RUKOMETNOG EURA

Hrvatska je završila na osmom mjestu što ne možemo okarakterizirati kao dobar rezultat. Nije ni katastrofa epskih razmjera, jednostavno je nekako najbliže istini reći da je to naša realnost u ovom trenutku.

Osim osvajača medalja (Švedska, Španjolska, Danska), na boljem mjestu od Kauboja su završili i Francuska, Norveška, Island i Njemačka, dok su tik iza naše reprezentacije u konačnom poretku se smjestile Rusija, Nizozemska i Crna Gora.


Konačni poredak:

 1. Švedska
 2. Španjolska
 3. Danska
 4. Francuska
 5. Norveška
 6. Island
 7. Njemačka
 8. HRVATSKA
 9. Rusija
 10. Nizozemska
 11. Crna Gora
 12. Poljska
 13. Češka
 14. Srbija
 15. Mađarska
 16. Slovenija
 17. Bjelorusija
 18. Slovačka
 19. Portugal
 20. Austrija
 21. Litva
 22. Sjeverna Makedonija
 23. Bosna i Hercegovina
 24. Ukrajina

Foto: AFP