BICIKLIZAM REKREACIJA

SRETAN BROJ 13: Povodom 13 srpnja “Pedala“ organizira svoju 13. biciklijadu kojoj se odazvalo 113 biciklista a vozi se 113 kilometara

Danas je 07. o7. 2024. a nije 13. 07. kad Karlovčani slave rođendan svog grada koji je utemeljen prije 445 godina, 13. 07. 1579. godine. Veslački klub Korana 13. 07. 2024. organizira svoju tradicionalnu 71. Karlovačku regatu i 33. Memorijalnu utrku ‘Bruno Cetinjanin’. SRK Pedala Laganini organizira svoju 13. biciklijadu Karlovačke 4 rijeke – Memorijal ‘Želimira Grbića Grbe’. Konačno, moja bivša, a i ova sadašnja kućna adresa je broj 13!

Sportsko rekreacijski klub Pedala Laganini biciklijadu ovogodišnju organizira povodom 445. rođendana Karlovca, a u sklopu programa Zvjezdano ljeto, kojoj se odazvalo 113 biciklista-rekreativaca iz 26 hrvatska grada i mjesta (13+13): Sesvete, Gornja Stubica, Cvetković, Zagreb, Jastrebarsko, Cetingrad, Ivanić Grad, Nova Gradiška, Vukšin Šipak, Ivaničko Graberje, Križ, Kastav, Rijeka, Duga Resa, Velika Gorica, Rugvica, Krapinske Toplice, Križevci, Ludbreg, Vukovar, Bjelovar, Sveta Nedelja, Vrbovec, Pregrada, Zaprešić i Karlovac.


Biciklističku kolonu predvode iskusne “pedale”

S prostora Sportsko rekreacijskog centra Korana kolona biciklista svih uzrasta krenula je pravcem: ŠRC Korana – Logorište – Barilović – Siča – Petrunići – Generalski Stol – Lešće – Bosiljevo – Jarče Polje – Tomašnica – Jaškovo – Brodarci – Borlin – Karlovac – ŠRC Korana. Povratak u Karlovac je u 18 sati.


Nakratko se vratimo na početak ovog teksta kojim dominira broj 13. Broj 13 na lošem je glasu i često ga se krivi za zlu sreću, no nije baš svugdje u svijetu ozloglašen niti baš svakome nosi peh. Ukratko, ako smo pažljivi s mislima te zanemarimo praznovjerje oko broja 13, ono nam donosi sreću.

Sreću je broj 13 svakako donio vrijednim „pedalama“ koji nisu ni sanjali da će se njihovoj 13. biciklijadi odazvati 113 biciklista i da će vožnja u dužini od 113 kilometara biti odvožena po idealnom vremenu bez visokih temperatura. Eto, zašto bi onda broj 13 bio nesretan broj kad je upravo 13-estica u svemu usrećila organizatora ovogodišnje biciklijade.

Čak i Joža 13. biciklijade dvije sreće grabi!

Naime, broj 13 je oduvijek privlačio pozornost ljudi, ali naravno najviše u negativnom kontekstu. Na taj dan po vjerovanju mnogih mogu vam se dogoditi samo loše stvari i onda je najbolje ne izlaziti iz kuće. Takvo praznovjerje ostalo je i bez obzira što mnogi tvrde da im je upravo ovaj dan u tjednu savršeno sretan. Mnogi hoteli nemaju 13. kat, avioni 13. red, ulice broj 13 kao kućni broj. Kako čete se vi ponašati u vezi sa brojem 13 vaš je izbor, ali zapamtite da je za sve kriva i podsvijest, posebno ako ste uvjereni da je nešto toliko loše. Uvijek je moguće da vam se zbog straha to loše i dogodi.

„Ako kucnete u drvo da potvrdite da je nešto dobro ili da ne krene ukrivo, ako držite palčeve nekome za sreću, vjerujete da razbijeno ogledalo donosi nesreću, strahujete od prolaska ispod ljestava ili od broja 13, onda ste praznovjerni“, navodi fra Josip Blažević, provincijal hrvatskih franjevaca u svojoj najnovijoj knjizi ‘Praznovjerje ili kako djeluju stvari koje ne djeluju’.