BICIKLIZAM REKREACIJA

DAN OPĆINE KRNJAK: SRK Pedali Laganini zahvalnica za promicanje rekreativnog biciklizma i biciklističkog sporta, rekreacije i ekologije

Svečanom sjednicom Općina Krnjak obilježila je 142. godišnjicu od prvog spominjanja, koja se inače slavi 25. lipnja zajedno s Danom državnosti.

Na sjednici su podijeljene zahvalnice a jedna od tri zahvalnice Općine Krnjak dodijeljena je Sportsko-rekreacijskom klubu Pedala Laganini iz Karlovca koju je na svečanosti preuzeo je predsjednik kluba Vladimir Latković.

Zahvalnicu su dobili za promicanje rekreativnog biciklizma i biciklističkog sporta, rekreacije i ekologije u Općini Krnjak.

  • Od srca se zahvaljujem Općini Krnjak koja nas se sjetila i dodijelila nam zahvalnicu za dugogodišnju suradnju. Iskoristio bih ovu svečanu prigodu da bih zahvalio još i načelniku Općine Lasinja Mariju Perčiću na toplom dočeku prigodom održavanja naše biciklijade ‘Putovima 110. karlovačke brigade’, Hrvatskim šumama i djelatnicama Mariji Švamberger i Ivani Pavković te direktoru Marinu Svetiću, na podršci i okrijepi u LD Muljava. – kaže Vladimir Latković, “prva pedala” Karlovca.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: U SAD-u patentiran velociped, bio je preteča današnjeg bicikla

Na današnji dan 1958. preminuo je liječnik i znanstvenik te osnivač Škole narodnog zdravlja, dr. Andrija Štampar, a 1997. izašao je prvi Harry Potter, a u SAD-u patentiran je velociped.

W. K. Clarkson Jr. iz New Yorka 26. lipnja 1819. dobio je patent za novi i poboljšani velociped, preteču današnjeg bicikla, dok riječ „bicikl“ zapravo još nije ni postojala. Bio je to prvi bicikl napravljen u SAD-u. Sprava koju je patentirao prilično se razlikovala od modernih bicikala kakve danas poznajemo. Bio je izrađen od drva i pokretao se potiskivanjem nogama o tlo.

Taj prethodnik modernog bicikla pojavio se u Americi nakon što je dvije godine ranije slično vozilo zamislio njemački izumitelj Karl von Drais, zbog čega se u to vrijeme pojavila teza da je Clarkson samo „prepisao“ patent. Nažalost ako su i postojali kakvi dokazi o tome, izgorjeli su u požaru koji je zadesio patentni ured u SAD-u 1836. godine.

No zapravo nije ni važno jer su oba ova patenta poslužila kao osnova za izradu modernog bicikla, koji se pojavio 1880-ih godina, ovog puta s lančanim pogonom i svime onime što čini suvremeni bicikal. Otprilike 1970-ih godina 19. stoljeća drvo je u izradi bicikla zamijenjeno željezom, pa su bicikli tad bili mnogo teži i sporiji od današnjih, a moguće je i od onih drvenih jer ih je bilo teško pokretati.


Izvor: 24 sata / M. Matković Foto: M. Erceg/Wikipedia