PRENESENO

SEMINAR AIPS-a: Cijena izvještavanja kad ste žena

Znatno je veći broj žena nego muškaraca na studijima novinarstva i njih više uđe u našu profesiju, no do danas relativno mali broj njih dođe do viših pozicija, a razlika u plaćama između novinara i novinarki zacementirano je velika. Studije i dalje naglašavaju raširenost i učinak spolne diskriminacije na status žena u medijima. Seminar AIPS-a pružit će mogućnost ženama iz čitavog svijeta da podijele svoja iskustva uz mentorstvo inspirativnih stručnjakinja iz našeg područja.

 1. SRPNJA 2020. 1. DIO SEMINARA NEDOVOLJNA ZASTUPLJENOST
  U velikom broju zemalja većina istaknutih i slavnih novinara i urednika i dalje su muškarci. Iako je proteklih desetljeća bilo znatnih promjena za žene koje rade u medijima, žene su i dalje primjetno u manjini na najvišim položajima u novinarstvu, iako su u većini među studentima novinarstva.
 2. SRPNJA 2020. 2. DIO SEMINARA ZABORAVLJENE
  Covid-19 je svjetski sport doveo u rasulo. Kad se profesionalna aktivnost trebala ponovno uspostaviti, sportašice su stavljene na čekanje, a u nekim slučajevima i potpuno zanemarene. Jedan od mnogih primjera: dok se profesionalni nogomet u Europi aktivirao, ženski nogomet se drži u svojevrsnom limbu. U zemlji kao što je Italija – u kojoj je taj pokret zabilježio velik rast proteklih godina – mnoge igračice se sada suočavaju s rizikom od nestajanja.
 3. SRPNJA 2020. 3. DIO SEMINARA RAZLIKE U PLAĆAMA
  Novinarstvo je notorno nedosljedno po pitanju plaća, a žene često snose troškove tih razlika. Ponude za posao često se temelje na prijašnjim plaćama, a jako je malo transparentnosti po pitanju plaća unutar medijskih kuća. Stručnjaci kažu da je transparentnost plaća ključ za smanjivanje razlika u plaćama.
 4. SRPNJA 2020. 4. DIO SEMINARA RODNI ANTAGONIZAM
  Dvaput je veća vjerojatnost da će novinarke biti žrtve nasilja zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja i zbog svog spola. Bez obzira na to rade li novinarke u nekom nesigurnom okruženju ili u redakciji, one se suočavaju s rizikom od fizičkih napada, spolnog napastovanja, silovanja i čak i ubojstva. One su izložene napadima ne samo onih koji ih pokušavaju ušutkati zbog njihovog izvještavanja, nego i izvora, kolega i drugih.

ONI KOJI SUDJELUJU U SVA ČETIRI DIJELA SEMINARA DOBIT ĆE POTVRDU O SUDJELOVANJU.

AKO MISLITE DA VAŠE ISKUSTVO NIJE BILO VAŽNO AKO STE SE OSJEĆALI NEUGODNO NA RADNOM MJESTU, ALI STE SE UVJERILI DA JE TO BILA VAŠA KRIVICA, MOŽDA JE VRIJEME DA PROGOVORITE.

Seminar AIPS-a pomoći će u iznalaženju jedinstvenih rješenja i smjernica za sportske novinarke koje se suočavaju sa svakodnevnom diskriminacijom ili profesionalnom nepravdom u svom radnom okruženju. Ova je mogućnost otvorena za sve – čak i muškarce koji su bili meta ili svjedoci rodne diskriminacije.
Sve što je potrebno je da svoju priču pretočite u riječi (najviše 150) i u privatnoj je poruci podijelite s AIPSom tako da pošaljete elektroničku poruku na presidentoffice@aipsmedia.com i onda sudjelujete u našem prvom seminaru.

BITKE DOBIVAMO KAO ZAJEDNICA, NIKAD KAO POJEDINCI. Svi dijelovi seminara održat će se uživo na platformi Zoom.us u 14 sati (ČET).

Da biste se registrirali za AIPS seminar, kliknite ovdje: https://docs.google.com/forms/d/10t8kJZ2KbWSsRqhwpmnHIoiPeCiPu8iHsijhqGW9fRI/viewform?edit_requested=true