OSTALI SPORTOVI SKIJANJE

ZOI PEKING 2022: Trojica Hrvata među 20 najboljih, vrlo dobar nastup Kolege

Sjajni Francuz Noel iznenadio sve i uzeo zlato. Najbolji hrvatski predstavnik zauzeo je 15. mjesto. Filip Zubčić na kraju 18…

Nakon točno 20 godina, olimpijsko zlato u slalomu vraća se u Francusku. Jeana-Pierrea Vidala naslijedio je Clément Noël, koji je briljantnom drugom vožnjom u Pekingu iskovao zlato na stazi “Ledena rijeka”. Srebro ide u Austriju, bronca u Norvešku, a hrvatski skijaši se iz Pekinga odjavljuju sa tri TOP 20 rezultata.

Čekali smo bljesak Filipa Zubčića, no iskočio je Samuel Kolega. Mlađi od dvojice braće koju je do prošle godine trenirao Ante Kostelić potvrdio je odličnu formu i 15. mjestom izjednačio najbolji rezultat u karijeri (Sljeme 2021.). U prvoj se vožnji sa startnim brojem 33 lansirao na 18. mjesto, s jedva nešto više od sekunde i pol zaostatka za vodećim Johannesom Strolzom.

U nastavku je 23-godišnji Kolega potpuno otpustio kočnicu, bez pogreške prošao stazu koju je postavio talijanski trener Theolier i na kraju iza sebe ostavio skijaške veličine Pinturaulta i Schwarza. Pritom je imao šesto vrijeme druge vožnje; brži su bili samo olimpijski pobjednik Noël te Yule, Aerni, Razzoli i Schwarz.

Najbolji hrvatski rezultat u Pekingu tako ostaje Zubčićevo 10. mjesto iz veleslaloma, kojem je Zagrepčanin u slalomu pridružio 18. mjesto. Iako je u nastavku bio za nijansu poduzetniji, skroman nastup u prvoj vožnji (21.) nije se mogao puno popraviti. Dva mjesta iza Zubčića ostao je Matej Vidović, koji je u svojem jedinom olimpijskom nastupu uspio nadmašiti Soči 2014. (28. mjesto).

Noël se pobrinuo da Francuska upotpuni skijaši komplet metala. Broncu joj je donio Mathieu Faivre u veleslalomu, srebro Johan Clarey u spustu, a Noëlu je ovo daleko najveći uspjeh karijere. U Svjetskom kupu ima devet pobjeda, no premda već godinama slovi za budućeg vladara slaloma, nikad nije osvojio ni Mali globus ni svjetsku medalju. Srebrnog Johannesa Strolza nadmašio je za 61 stotinku, a brončani Sebastian Foss-Solevaag imao je zaostatak od +0.70.

Tragičar dana je Henrik Kristoffersen, kojemu je nakon trećeg vremena u prvoj vožnji medalja pobjegla za devet stotinki, a samo stotinku iza njega ostao je Švicarac Meillard. Bez plasmana ostali su Feller, Jakobsen, Braathen, Vinatzer, Matt…

Izvor: JL/ Vladimir Zrinjski Foto: Jeff Pachoud/AFP