GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

ZAPOČEO LJETNI GIMNASTIČKI KAMP: Bazični sport težak poput rudarskog koji 136 godina plijeni i privlači mlade u Karlovcu

Zajedničkim postignućima i u 2021. godini Gimnastički klub Sokol Karlovac (osnovan 5. srpnja 1885.), uz pomoć Gimnastičkog saveza Karlovačke županije te u suradnji s Hostelom Karlovac iz Selca, organizira Ljetni gimnastički kamp Selce 2021 u ukupnom trajanju od 15 dana.

U petak 24. srpnja započeo je prvi turnus koji će trajati do 1. kolovoza 2021. godine. Sudjeluje oko 60 gimnastičarki i gimnastičara i njihovih trenera i članova vodstava klubova iz: GK Dišpeta Šibenik, GK Samobor, GD Zelena jama iz Slovenije, sportski prijatelji iz Salzburga te gimnastičarke i gimnastičari iz GK Sokol Karlovac iz Hrvatske.

SPOJ UGODNOG S KORISNIM

Sudionicima kampa dobrodošlicu je uputio Jurica Suhin, predsjednik GK Sokola Karlovac zahvaljujući svima na odazivu, poglavito onima koji to već tradicionalno čine dugi niz godina. Zahvalio se dakako i na domaćinstvu te gostoljubivosti osoblja Hostela Karlovac u Selcu.

– Gimnastički kamp koncipiran je tako da spoji ugodno s korisnim. Tijekom kampa organizirana su do 3 treninga dnevno u ljetnoj dvorani (igralište pod šatorom op.a.) opremljenoj setom standardnih sprava i raznih trenažnih pomagala za sportsku žensku i mušku te ritmičku gimnastiku, uključujući i akrobatsku stazu na napuhavanje. Pored treninga, imamo i međusobno druženje te razmjenu iskustava, a sve u cilju razvoja gimnastičkog sporta – kaže predsjednik karlovačkih sokolaša i objašnjava:
– Društveni program sastoji se od organiziranih večernjih aktivnosti poput igara bez granica, plesa, talent show priredbi, graničara i izleta brodom za sudionike. Uz to organizirani su i raznovrsni sportski te zabavni sadržaji, poglavito oni koji koriste brojne mogućnosti koje nudi naše more, kao što su skokovi u vodu i razne druge akrobacije.

Direktor Hostela Dario Smojver istaknuo je kako u brojnim prigodama ističe ovaj gimnastički kamp i gimnastičare kao primjer uzorne sportske organizacije i dobro vođenog trenažnog procesa. Okupljene je pozdravio i predsjednik Gimnastičkog saveza Karlovačke županije Željko Šančić, koji je kao jedan od inicijatora ovog kampa iskazao svoj ponos, ali ponajprije iznimno zadovoljstvo što se u realizaciju pa i organizaciju kampa uključuju nove mlade generacije koje svojom kreacijom unose živost i doprinose daljnjem razvoju gimnastike i športa u cjelini.

– Gimnastika je uz atletiku bazični sport i da veseli da u ovim teškim vremenima opterećenim epidemijom koronavirusa uspijeva održavati ponajprije zdravlje, a onda i fizičku te mentalnu spremnost športaša – naglasio je Željko Šančić koji je i predsjednik Karlovačke športske zajednice.

PROGRAM DNEVNIH AKTIVNOSTI

Svaki dan ovog kampa ispunjen brojnim sadržajima koji podrazumijevaju buđenje u 7 sati. Nakon jutarnje higijene slijedi postrojavanje i podjela zaduženja te jutarnji trening koji se sastoji od razgibavanja, istezanja, trčanja i plivanja. Doručak je u 8 sati pa slijedi pospremanje soba koje se ocjenjuju svaki dan, a najbolji dobivaju prigodne nagrade na kraju kampa. U 9 sati počinju treninzi na spravama u kombinaciji s kupanjem. Nakon ručka u 13 sati slijedi obvezni popodnevni odmor do 15 sati iza kojeg opet slijede treninzi i kupanje do večere. Nakon večere u 20 sati kreće organizirani zabavni program, a dan završava s odlaskom na spavanje u 22:30 za vježbače odnosno nakon završnog sastanka u 23:00 za trenere i organizatore gdje se radi kratka analiza proteklog dana i dogovor za sutrašnje aktivnosti.

– Dakle, gimnastički program je vrlo intenzivan i doista bogato sadržajno ispunjen. To je razlog zašto gimnastičari toliko plijene pozornost i izazivaju divljenje poglavito kada u noćnom programu izvode najbolje elemente po pojedinim spravama uz zvuke glazbe i gromoglasni pljesak turista i publike koji doista uživaju gledajući te nastupe uživo – ističe Željko Šančić.

– Taj pljesak i podrška itekako je veliki stimulans za brojne mlade vježbače koji se bave ovim bazičnim sportom kojeg mnogi zbog težine zovu rudarskim – dodaje predsjednik KŠZ.

TRENERI – PROFESIONALCI

U realizaciji ovogodišnjeg kampa svoj doprinos daje i tajnica kluba Robertina Kućan te treneri profesionalci Anamarija Kovačić, Ivan Šimunović i Marijan Šančić. Svoj doprinos svakako daju i gimnastičari suci među kojima je i sutkinja Darija Herak te dugogodišnja vježbačica, trenerica i sutkinja Anamarije Palijan Vučević. Puno pomažu i mlađi aktivni članovi kluba koji uz treniranje postupno usvajaju i unapređuju organizacijska iskustva iz jednog ovako lijepog projekta.

Ljetni gimnastički kamp u Selcu zaista zaslužuje visoke ocjene o čemu svoje riječi pohvale ne štedi niti direktor Dario Smojver koji naglašava kako Hostel Karlovac Selce poštuje sve higijenske i epidemiološke mjere te poziva goste na siguran i lijep boravak.

Foto: GK Sokol Karlovac