OSTALI SPORTOVI PLANINARSTVO

Vijesti iz Planinarskog društva Dubovac: Sajam udruga, umjetna stijena, Klinci i klinceze, Velebit

SAJAM UDRUGA

O radu Planinarskog društva „Dubovac zainteresirane je upoznala članica Olga Morić, dobra duša Dubovca i jedna od najiskusnijih karlovačkih planinara.

UMJETNA STIJENA

Početkom školske godine započela je i sezona penjanja na umjetnoj stijeni u sportskoj dvorani na Rakovcu, gdje se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19:00 do 21:00 sat, uz prethodnu najavu, članovi društva mogu upoznati sa osnovama penjanja, iskusniji trenirati penjanje.

MALA PLANINARSKA ŠKOLA

Polaznicima škole „Klinci i klinceze 2022“ priključili su se i stariji planinari. Boravili su u našem neposrednom susjedstvu, u Sloveniji. Nakon posjeta izvoru rijeke Krupe, u blizini Semiča, krenuli su prema Mirnoj gori najvišem vrhu ( 1048 m/nv ) brežuljkaste periferije Bele Krajine. Tijekom kružne ture od oko 17 km, koja je započela i završila na Skijaškom centru Gače upoznali su se sa životom na jednom od najvećih šumskih područja u Europi. Odmor na planinarskom domu na Mirnoj gori, pružio je priliku da se pogleda prostor na kojem živimo iz druge perspektive. Vodiči Vjeko i Davor školarce su upoznali s osnovnom opremom koja se koristi u planinarstvu, o kretanju i boravku u planinama.

VELEBIT

Uvijek atraktivna, za planinare puna izazova naša planina Velebit privukla je protekle subote 19 članova na uspon na Ždrilski kuk (1165 m/nm). Krenulo se iz sela Brušani na Ličkoj strani a završilo u selu Rudelić draga na Jadranskoj magistrali. Oštrim usponom kroz prekrasnu šumu obojenom jesenskim bojama, stazom između Konjevače i Sadikovca i dalje preko Piskovite kosice došlo se do novouređenog skloništa ispod Ždrilskog kuka. Uspon na sami kuk, izazov za sve sudionike. Sav napor i trud nagrađen prekrasnim vizurama na sve četiri strane svijeta. Spust, odmor na skloništu, jugo u pojačanju. Silazak stazom Rudelinkom do mora, tri sata kamena, škrapa, opreza nikad dosta. Kažu najteži spust na primorskoj strani Velebita. Ukupna visinska razlika preko 600 metara uspona i 1200 metara silaska, prečenje Velebita sa ličke na morsku stranu se Velebit, dovoljno govore o kakvom se izletu radilo.

NAJAVLJUJEMO

Slijedeći vikend ide se na Matokit – Vrgorac, Pelješac, a školarci će nakon posjeta Muzej alpinizma u Ogulina krenuti put Kleka.

Izvor: PD Dubovac