OSTALI SPORTOVI STRELJAŠTVO

TUŽNA VIJEST: Iznenada nakon natjecanja u Osijeku preminuo je Ivan Maraković, jedan od najuspješnijih streljačkih trenera u državi

Nakon natjecanja u Osijeku gdje je bio sa svojim strijelcima, neočekivano i iznenada u 75. godini života preminuo je Ivan Maraković (Gornje Mrzlo Polje 26.8.1948. – Osijek 28.5.2023.). Otišao je nakon natjecanja u sportu kojega je najviše volio i kojemu je neopisivo puno dobroga ostavio. Bio je jedan od najstručniji i najtrofejnijih trenera u Karlovačkoj županiji.

Zapravo, Ivan je živio streljaštvo i za streljaštvo. Mnogim generacijama dugoreških strijelca bio je puno više od trenera, bio im je otac, prijatelj … Skroman, pun strpljenja, uvijek na raspolaganju, spreman pomoći, saslušati i razgovarati. Eto, takav je bio Ivan Maraković iz kojega će ostati velika praznina u streljačkom sportu.

Streljački trener SD Duga Resa nije zadužio samo dugoreško streljaštvo, već županijsko i hrvatsko. Njegovi strijelci kojima je desetljećima prenosio svoje veliko iskustvo i znanje osvajali su bezbroj medalja i pokala na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva.


Foto G. Tomičić/RM

Posljednji ispraćaj bit će u Karlovcu, srijedu 31. svibnja 2023. u 17.30 sati, na Rimokatoličkom groblju Dubovac.


  • Upoznao sam ga kroz streljaštvo. Bio je vrlo stručan trener a to je dokazao tako što je stvarao i reprezentativce. Kao čovjek i prijatelj kod mnogih, pa tako i kod mene, stekao je respekt i uvažavanje. Zasigurno da će nedostajati našem sportu. – kaže Vlado Cindrić, član karlovačkog SK Policajac i jedan od najuspješnijih strijelaca u Karlovačkoj županiji.

Kao mladić igrao je rukomet, bavio se atletikom, a 1963. godine se odlučio za društvo strijelaca u karlovačkom srednjoškolskom klubu Mladi ekonomist. Sedamdesetih i početkom 80-ih godina je ostvario zapažene rezultate kao član Streljačkog kluba Jugoturbina, Turbina i Karlovac 1800, čiji je bio i suosnivač. Bio je član ekipe SK Karlovac 1800 koja je na prvenstvu Hrvatske 1984. osvojila 5. mjesto.

Kada je napustio liniju strelišta i prestao se aktivno natjecati započinje rad na unaprjeđenju streljačkog sporta. Polovicom 70-tih započinje s trenerskim aktivnostima. Prvo trenira strijelce Jugoturbine, kasnije Karlovca 1800, potom i Duga Rese.

U rad Streljačkog kluba Duga Resa se uključuje 2. travnja 1991. godine, a u proljeće 1994. godine započinje organizirani rad s najmlađim strijelcima, djecom, kojima prenosi svoje znanje te tako osigurava sigurnu i bogatu budućnost SK Duga Resa. Rezultati njegovih strijelaca od sredine 90-tih godina plijene pažnju te do danas osvajaju preko 180 pehara i medalja, ekipnih i pojedinačnih, na državnoj, europskoj i svjetskoj sceni. Njegovi strijelci redovito su članovi Hrvatske streljačke reprezentacije, a neki su i članovi reprezentacije Hrvatske vojske.

Bio je i predsjednik Streljačkog saveza Općine Karlovac. U dugoreškom sportu je od 1996. do 2000. godine obnašao dužnost predsjednika Športske zajednice grada Duga Resa. Aktivan je i u radu Streljačkog saveza Karlovačke županije i Hrvatskog streljačkog saveza.

Nositelj je brojnih priznanja i nagrada za sportske rezultate i razvoj streljaštva kako u svom rodnom gradu Dugoj Resi, Karlovcu, Karlovačkoj županiji i od Hrvatskog streljačkog saveza.

Hrvoje Petanjek, KAŠ-ev dopisnik iz Duga Rese, s njim je bio dogovorio intervju na koji je on sa zadovoljstvom prihvatio i koji je nakon novog uspjeha njegovih strijelaca u Osijeku treba biti napravljen. Nažalost …

Osnovnu školu završio je u Dugoj Resi a srednju Ekonomsku školu u Karlovcu. Nakon školovanja zapošljava se u Jugoturbini iz koje se 1991. godine uključuje u obranu Domovine priključivanjem u MUP-u gdje i nakon rata nastavlja raditi u PP Duga Resa i PP Vojnić, odakle odlazi u mirovinu.

Foto: B. Obradović/HRK