OSTALI SPORTOVI REKREACIJA

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Nova trasa biciklijade privukla dosad najveći broj sudionika

Gotovo tri tisuće Karlovčanki i Karlovčanka od 7 do 77 godina odazvalo se ovogodišnjoj Prvosvibanjskoj biciklijadi. Tradicija je to koju je započela prije više od 25 godina županijska podružnica SSSH, odnosno njen povjerenik Nikola Badovinac, uz potporu Karlovačka banke koja godinama već osigurava majice za sve sudionike, a nastavljena nakon tri godine pauze u organizaciji Grada Karlovca koji je jednu prekrasnu građansku manifestaciju spasio od zaborava.

Nekad se vozilo od centra grada do rijeke Dobre na Grdunu a danas ulicama grada s konačnim ciljem i zabavnim programom na Športsko-rekreacijskom centru Korana s desne obale najljepše karlovačke rijeke. Pokazalo se to odličnim potezom organizatora. Tome su pridonijeli i članovi SRK Pedala Laganini, najpoznatijeg karlovačkog rekreativnog kluba koji su ucrtali 12 kilometara dugu trasu ovogodišnje biciklijade.

Podsjetimo da je karlovačka sindikalna biciklijada najstarija i bez konkurencije najmasovnija biciklijada u Hrvatskoj u kojoj je godinama sudjelovalo više od 2000 građana kojoj se dosad odazvalo gotovo 50.000 građana, ne samo iz Karlovca već i iz gradova i općina Karlovačke županije, ali i iz Zagreba. Toliko je bila popularna da je ovjekovječena i od najpoznatijeg hrvatskog milenijskog fotografa Šime Strikomana.

Bicikl po definiciji bi bio kopneno prijevozno sredstvo na ljudski pogon. Kako strogo. Prošla su vremena kad je bicikl bio prvenstveno prijevozno sredstvo za doći do negdje ili kao pomoć prevoženja tereta. Danas je biciklizam često korišten u prometu, zatim kao vid zabave te kao sport. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti to je danas najraširenije prijevozno sredstvo. Pretpostavlja se da danas na svijetu postoji preko 1.000.000.000 bicikala!