OSTALI SPORTOVI PRENESENO TENIS

Teška životna priča Gorana Ivaniševića: Hrvatski as dao je sav novac za liječenje bolesne sestre Srđane koja je bila zaposlenica Podružnice KABA-e u Splitu

Tužnu priču našeg proslavljen tenisača malo tko je znao, obzirom da je uvijek nasmijan i dobro raspoložen. piše Stjepan Meleš, novinar VL.

Najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević odveo je Novaka Đokovića do još jednog naslova na Australian Openu. Nole je uzeo 22. grand slam titulu i izjednačio se Rafaelom Nadalom na vječnoj listi najuspješnijih tenisača svih vremena, no u ovoj priči u fokusu je naš Goran. Osvajač Wimbledona nakon triler finala protiv Thomasa Raftera nije imao lagan životni put, a tešku priču ne zna baš puno ljudi. Ispričao nam ju je Goran ekskluzivno prošlog ljeta u životnom intervjuu koji je s njim vodila Dea Redžić, urednica Premiuma.

Naime, u vrijeme kada je trebao ići na svoj prvi Australian Open , otac mu je priopćio tešku vijest. Njegova sestra Srđana borila se s leukemijom i od te 1988. godine počinje tužna priča obitelji Ivanišević. Goran je tada imao 17 godina i pomagao je sestri koja je također bila trudna, a novac za liječenje bio je prijeko potreban.

Prije nego što sam otišao, otac Srđan mu je rekao:

  • Gledaj, imam loše vijesti, sestra ti je bolesna, moramo joj se posvetiti, sad si sama. Liječenje te vrste bolesti, od koje je mnogo ljudi umrlo, bilo je jako skupo i tu noć nisam spavao. Međutim, otišao sam u Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelaide. No, ušao sam u glavni ždrijeb Australian Opena i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija došao do četvrtfinala – ispričao je Ivanišević još 2021. godine za Večernji list pa dodao:
  • Sve zarađene nagrade uzeo sam u novcu, a do tada sam to vidio samo na televiziji. A onda sam, sjećam se, putovao na Davis Cup protiv Danske u Beograd i nosio sam sav taj novac sa sobom u jakni. Stjuardesa me šesnaest puta pitala bih li skinuo jaknu, svaki put sam odbio i rekao: Ne, ne smeta mi to.

Sav osvojeni novac dao je ocu i preusmjerio ga za liječenje svoje sestre, čija je borba trajala više od 30 godina, a za sobom je ostavila troje djece: Lanu, Gorana i Ivanu. Pokojna Srđana je imala rak limfnih čvorova kad je bila mlađa, prošla je silna zračenja i sve je ostavilo traga. Bolest se nije vratila, ali su oštećenja bila u svim mekim tkivima. Posebno su stradala pluća i srce. Godinu dana prije smrti imala je tešku upalu pluća. Virus je napao tri zaliska i bila je potrebna promjena. Operacija je trajala 11 sati. Sve je prošlo u najboljem redu, planirali su kako da je probude. Međutim, javila se hipertenzija i nisu mogli da joj pomognu.

Cijeli intervju pročitajte na https://www.vecernji.hr/sport/bio-sam-dijete-kad-mi-je-otac-u-liftu-kazao-od-danas-si-prepusten-sam-sebi-sestra-ti-ima-rak-1513930

VIDEO, razgovarala Dea Redžić: https://youtu.be/J8ubyRXw7ts

PRENOSIMO: Večernji list/Stjepan Meleš Foto: Loren Elliott/REUTERS