OSTALI SPORTOVI ŠAH

Šahovski spektakl u Zagrebu: Svjetski prvak bio tek peti

“Let‘s start the clock”, počinjemo, rekao je glavni “meštar ceremonije”, sat je počeo odbrojavati od 25,10 (25 minuta i 10 sekundi) prema nuli, 9 je velemajstora bilo za stolovima, među njima naš Ivan Šarić.

Počinjalo je zadnje, 9. kolo rapid turnira šahovskog “Grand Chess Toura Zagreb 2022.” koje je imalo donijeti odluku o najboljem nakon “rapida”, a uoči “blitz” dijela turnira koji se igra tijekom vikenda, a Šarić je još čekao svog protivnika, svjetskog prvaka Magnusa Carlsena. Norvežanin je zakasnio na start, našem je šahisti dao gotovo dvije minute fore te je prvi potez odigrao kad mu je štoperica pokazivala vrijeme 23,17.

Unatoč tome, svjetski je prvak pobijedio u toj partiji u kojoj je Šarić dao sve od sebe. Carlsen nije briljirao tijekom prvog dijela turnira, nakon prva dva dana bio je tek peti. Popravio je to spomenutog zadnjeg dana “rapida” (remi sa Soom, pobjeda protiv Nizozemca Van Foreesta i spomenuta sa Šarićem) te je u subotnji i završni nedjelji dio “blitz” dijela turnira ušao s podjelom drugog mjesta i 11 bodova. Taj je zadnji dan rapida opet bio prava šahovska fešta, dotad vodeći 19-godišnji Alireza Firouzja posustao je, uz dva remija protiv Perez Domingueza i Wesleya Soa na kraju je morao prepustiti prvo mjesto u izravnom dvoboju mladom Nizozemcu Jordenu Van Foreestu, najslabije rangiranom igraču turnira. U toj fazi turnira Amerikanac Wesley So nije uspio sustići Van Foreesta, borio se do kraja protiv Azerbajdžanca Mamedjarova, pa se remijem na drugom mjestu poravnao s Firouzjom i Carlsenom. So je jedini rapid turnir završio bez poraza, s dvije pobjede i sedam remija.

Uoči početka subotnjeg dijela turnira, redoslijed i bodovi glasili su ovako: 1. Van Foreest, 2. Carlsen 11, 2. So 11, 2. Firouzja 11, 5. Vachier-Lagrave 10, 6. Nepomnjašči 9, 7. Mamedjarov 8. Dominguez Perez 7, 9. Šarić 6, 10. Topalov 5. Subotnji dio turnira potvrdio je zašto je Magnus Carlsen godinama nedodirljiv. U devet brzopoteznih kola upisao je čak sedam pobjeda i samo dva poraza. U svakoj je partiji “grizao”, remiji ga očito nisu zanimali što se vidi iz konačnog omjera 7-2. To mu je donijelo proboj na prvo mjesti uoči nedjeljnog dijela turnira. Sakupio je 18 bodova i ostvario 1,5 bod prednosti pred Wesleyem Soom (16,5), Van Foreestom koji je treći sa 16 bodova. U velikom je usponu drugi igrač svijeta Jan Nepomnjašči koji se probio na četvrto mjesto sa 15,5 bodova i potisnuo je Alirezu Firouzju na peto mjesto sa 14,5 bodova. Ostali igrači uoči završnog dana turnira imali su sljedeći skor: Vachier-Lagrave 14, Dominguez Perez 12,5, Mamedjarov 11,5, Topalov 8,5. Ivan Šarić je, nažalost, s 8 bodova zaglavio na zadnjem mjestu.

  • Nije bilo najbolje, u rapidu sam imao tri poraza u nizu, ali sam se izvukao. Subotnji prvi dio “blitza” bio je bolji, iako ne na najvišem nivou – samokritičan je bio Carlsen u subotu navečer iako se vratio tamo gdje i spada, na prvo mjesto.

Izvor: JL/Predrag Žukina Foto: Ranko Šuvar/CROPIX