OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

REAGIRANJE Nikica Vukelja: ‘Iz članka se vidi da intervjuirana osoba niz godina ne živi u Dugoj Resi pa tu leži razlog lošijeg poznavanja rada i rezultata kluba’

Sportski direktor i trener STK Aqueastil Nikica Vukelja reagira na intervju s g. Damirom Prstecom objavljen na našem portalu 18. studenoga 2021. godine pod naslovom „Damir Prstec: ‘Mi Dugorešani smo vudreni za sport samo moramo posložiti stvari kako se spada’.

Reagiranje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani, prema klupskoj arhivi osoba sa kojom ste vodili intervju i koja je “stručno” secirala rad i rezultate dugoreškog stolnoteniskog kluba, za STK AQUAESTIL posljednji puta registrirana je bila 1985. godine pa samim time nismo sigurni da dobro poznaje situaciju u klubu. Iz samog članka može se vidjeti da ista osoba već duži niz godina ne živi u Dugoj Resi pa iskazujemo sumnju i u to da je najpozvanija lamentirati o stanju sporta u gradu. No s obzirom da vjerojatno upravo u dužem odsustvu leži razlog lošijeg poznavanja rada i rezultata pa i uvjeta u kojima djeluje STK AQUAESTIL, iznijeti ćemo nekoliko činjenica;

FINANCIRANJE KLUBA

S obzirom na financijsku podršku koju klub ima od grada smatramo da su rezultati kluba više nego dobri, pa tako, nije teško provjeriti, mjesečna dotacija grada Duge Rese stolnoteniskom klubu kao Superligašu odnosno klubu koji se natječe u najvišem rangu natjecanja je 6.300 kuna mjesečno ili 75.000 kuna godišnje. Dakle iz tih sredstava, naravno uz suport sponzora, klub pokriva troškove održavanja dvorane (električna energija, komunalije, čišćenje, grijanje …), troškove domaćih i međunarodnih natjecanja, troškove rada sa mladima, troškove nastupa u Super ligi, plaće / honorare trenera i troškove opreme.

Usporedbe radi, npr. STK Požega (namjerno smo uzeli mali klub tek pristigao u Superligu, bez značajnijih rezultata i tradicije) od grada Požege na ime nastupa u najvišem rangu natjecanja ima godišnju dotaciju od 170.000 kuna, dakle više nego dvostruko veću od dotacije koju ima STK AQUAESTIL. Usporedbu sa ozbiljnijim hrvatskim klubovima koji su izravni konkurenti STK AQUAESTIL u samom vrhu lige učiniti ćemo na primjeru financiranja trenera; STK TIS, HASTK MLADOST ili GSTK ZAGREB redom imaju po 3 trenera na financiranju grada. STK AQUAESTIL nema niti jednog. Po tom pitanju možemo učiniti i bližu usporedbu a koja također govori o odnosu prema sportu; dok grad Karlovac na proračunu ima desetak sportskih trenera na punoj plaći i desetak na pola plaće, grad Duga Resa nije za shodno našao financirati niti jednog. Ali je zato našao za shodno sa stotinjak tisuća kuna financirati dodatnu osobu u administraciji Sportske zajednice. Dakle ponoviti ćemo; za plaću druge osobe zaposlene u administraciji Sportske zajednice gradski proračun izdvaja gotovo dvostruko više nego za čitav jedan superligaški klub sa 60 godina djelovanja.

Kako u članku postoje vrlo ozbiljne insinuacije pa i klevete (koje će autor imati priliku dokazati na sudu) o protežiranju odnosno povlaštenom položaju stolnoteniskog kluba od strane županije (pa i samog župana?!), reći ćemo sljedeće; iz proračuna Karlovačke županije odnosno Županijske sportske zajednice u ovoj godini STK AQUAESTIL dobio je 0 (nula) kuna, a u prošloj godini oko 10.000 (deset tisuća) kuna. Dakle, stolnoteniski klub AQUAESTIL kao po većini kriterija (rang natjecanja, plasman u ligi, broj reprezentativaca u mlađim kategorijama, broj reprezentativaca u seniorskoj kategoriji, broj medalja na državnim prvenstvima, broj medalja na europskim prvenstvima, itd.) najuspješniji klub Karlovačke županije, od milijun i pol županijskih kuna namijenjenih sportu, dobio je u čitavoj prošloj godini 10.000 kuna. Zaista možemo govoriti o favoriziranju i povlaštenom položaju, no ako intervjuirani raspolaže nekim drugim informacijama, neka ih sačuva, imati će svakako priliku podastrijeti ih na mjestu predviđenom za to.

DVORANA JE PRVENSTVENO NAMIJENJENA VRHUNSKOM SPORTU

Vezano na famu kako bi Stolnoteniski dom Anton Tova Stipančić trebao biti “otvoren za sve”, konstatirati ćemo sljedeće;
1.) Stk Aquaestil je korisnik Stolnoteniskog doma Anton Tova Stipančić od 1969. godine isključivo na osnovu rezultata i ranga natjecanja.
2.) u svijetu sporta postoje sportski objekti namijenjeni vrhunskom sportu i sportski objekti namijenjeni rekreaciji. Dakle kako skupina rekreativaca nikada neće dobiti priliku rekreirati se na Maksimiru, Poljudu ili Areni Zagreb, u pravilu neće niti u Stolnoteniskom domu A.T. Stipančić koji je također prvenstveno namijenjen vrhunskom sportu. Razloga je naravno više; od toga da rekreativni sport podrazumijeva alkohol, pušenje, galamu, psovanje i sl … što sve vrhunski sport isključuje, pa do pitanja vlasništva opreme kao i plaćanja troškova održavanja dvorane (struja, čišćenje, grijanje …) koji su svi na STK AQUAESTIL.

U Dugoj Resi postoji nekoliko dvorana sa stolnoteniskim stolovima (dvorana Srednje škole, Partizan, Zvečaj …) namijenjenih rekreativnom sportu i one sigurno mogu zadovoljiti potrebe dugoreških rekreativaca.

Inače kada kažemo da je Stolnoteniski dom Anton Tova Stipančić namijenjen prvenstveno vrhunskom sportu onda to znači da je osim superligaškom klubu STK AQUAESTIL i njegovim pogonima, više od 20 godina i baza za pripreme hrvatskih reprezentacija ali da su u njemu posljednjih godina na pripremama boravile i reprezentacije Slovenije, Velike Britanije, Češke, Austrije, Bjelorusije, Švedske, Brazila, Kanade, SAD-a, Nizozemske i Belgije, kao i ponajbolji europski klubovi. Posebno smo ponosni na činjenicu da je od ove godine STK AQUAESTIL partner u pripremama i paraolimpijskoj reprezentaciji Hrvatske te da su osvajačice medalje u Tokiu Helena Dretar i Anđela Mužinić kao i zlatna iz Tokia Nizozemka Kelly van Zon dio priprema odradile upravo u Stolnoteniskom domu Antun Tova Stipančić uz suport i sparing igrača i igračica STK AQUAESTIL. Upravo ovakve akcije su prioritet u radu STK AQUAESTIL, a ne rekreativci ili trećeligaški klubovi.

Raspravu o pravu na korištenje sportskih objekata u vlasništvu grada mogli bi zaključiti jednako besmislenom konstatacijom kako smatramo da gradski stadion u Dugoj Resi mora biti na raspolaganju i NK VOŠK i NK Mrežnica i NK Dobra …

MEĐU PET NAJUSPJEŠNIJIH EUROPSKIH KLUBOVA

Vezano na činjenicu da intervjuirani smatra da su rezultati kluba posebno u radu sa mladima loši, konstatirati ćemo da je po broju medalja (14) na europskim prvenstvima u posljednjih 20 godina STK AQUAESTIL među pet najuspješnijih europskih klubova, da su stolnotenisačice Aquestila u dresu reprezentacije postajale prvakinje Europe i u pojedinačnoj kategoriji i u kategoriji parova, mješovitih parova kao i u ekipnoj konkurenciji. Inače reprezentaciju Hrvatske na europskim prvenstvima u Topolcanyma i Frydek Misteku kada su osvojena zlata i naslovi prvaka Europe vodio je upravo trener STK AQUAESTIL. Isti ovaj koji navodno prodaje maglu …

S obzirom da se u članku intervjuirani predstavio kao “reprezentativac” molimo da pojasni na kojim europskim ili svjetskim prvenstvima je predstavljao državu (bilo Jugoslaviju ili Hrvatsku). Višestrukom provjerom taj podatak nismo pronašli. Lažno predstavljanje inače također spada u domenu kaznenog djela.

Na kraju; lamentiranje intervjuiranog protiv dolazaka igrača i igračica iz drugih dijelova Hrvatske u Dugu Resu vrlo je čudno ako znamo da njegova obitelj također nije dugoreškog porijekla nego je doselila sa sjevera Hrvatske. Bilo bi interesantno saznati zašto intervjuirani smatra da su oni imali pravo doći u Dugu Resu a da danas netko zbog napredovanja u stolnom tenisu (ili bilo kojeg drugog razloga) nema to pravo? Zvuči licemjerno i ksenofobično, a svakako još je licemjernije da je kao Hrvat koji kruh zarađuje u Njemačkoj protiv dolaska stranaca u Dugu Resu jer “zauzimaju mjesto domaćima”. Nije mu palo na pamet da i on kao gastarbajter zauzima radno mjesto nekom Nijemcu? Ili je to u njegovom slučaju u redu?

Unaprijed zahvaljujemo na objavi reagiranja.

Stk Aquaestil
sportski direktor
Nikica Vukelja, prof.

Duga Resa, 20.11.2021.