OSTALI SPORTOVI

RAGBIJAŠI U MAKARSKOJ: Uzeli godišnji da bismo igrali na Europskom prvenstvu

Vojnik, stomatolog, studenti … protiv najjačih sila! Hrvatski su ragbijaši amateri, a borit će se na Europskom prvenstvu s profesionalcima iz najjačih europskih nacija. Ovo su priče nekih naših junaka …

Jedan radi u Hrvatskoj vojsci, jedan je ugostitelj, jedan stomatolog, jedan trgovački putnik, jedan fizioterapeut… I, dakako, nekoliko je studenata, koji i putovanja na natjecanja i slobodno vrijeme između treninga i utakmica katkada koriste za učenje. To je hrvatska ragbijaška reprezentacija. Čisti amaterizam, srce i ljubav prema sportu.

  • Ne, nitko od nas ne dobiva ni cent od ragbija – potvrdio je kapetan Nikola Pavlović.

On igra za Sinj, a ima ih i iz Mladosti, Nade, Zagreba i Novog Zagreba. Iz inozemstva su došla samo braća Francisco i Domingo Rizzi, mladići iz Argentine. Da, hrvatska je reprezentacija u ragbiju 7 – dinamičnoj i iscrpljujućoj olimpijskoj verziji toga sporta, u kojoj je na terenu iste veličine po sedam igrača (umjesto 15) i poluvrijeme traje sedam minuta (umjesto 40) – ostvarila povijesni uspjeh, ušla je u najviši rang Europskog prvenstva. I to bez ijednog novozelandskog Hrvata u sastavu! Pardon, s jednim: izbornikom Anthonyjem Pošom (50).

  • Mala Hrvatska igrat će uz Engleze, Francuze, Talijane, Irce… Čudo! U jednom olimpijskom sportu smo među 12 najboljih u Europi. Dečki koji ne igraju ni za što, a daju sve! – ponosno je pričao Poša uoči Europskog prvenstva koje se od petka do nedjelje igra u Makarskoj, i dodao – Svi suparnici u toj najvišoj diviziji imaju profesionalne ili barem poluprofesionalne igrače.

On nema ni jednog igrača koji zarađuje igrajući ragbi. Ali ima iskusnog Nika Jurišića (35), kojeg nazivaju ragbijaškim Modrićem, i nekolicinu mladića rođenih u ovom tisućljeću. Unatoč stalnim izostancima igrača zbog posla i ozljeda, ušli su u europsku elitu

Izvor: 24 sata Ilustrativna fotografija/M. Begović PIXSELL