OSTALI SPORTOVI ZAJEDNICE SPORTOVA

PODIGLI GLAS: Hrvati poslagali medalje i poslali jasnu poruku

Nema mira ni pod vodom. Sportaši se bune, jer kako kažu od njihovog truda svi bolje žive. Nova uskočka priča hrvatskog sporta polako i sigurno postaje ronjenje. Tema je u Hrvatskoj, nažalost, već bezbroj puta ispričana.

Dakle, karikirano bi to izgledalo ovako – savez koji za rad sportaša dobiva sredstava iz proračuna, ta sredstva koja dobiva na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata ne troši, po mišljenju sportaša, na njih i razvoj sporta, nego na stvari koje sa sportom nemaju veze. Pa su se tako skupili u petak u Utrinama, donijeli brojne medalje samo sa svjetskih i europskih prvenstava, došli u jakom sastavu, u kojem je perjanica nedvojbeno bio Goran Čolak, koji je preronio do svih mogućih naslova i rekorda.

Pred medije su izašli predstavnici inicijative APNEA S.O.S. 2021, te predstavnici ronilačkih sportova koji se priključuju zahtjevima inicijative. Njihova borba traje već duže vrijeme, ali sugovornika nemaju, pa se uglavnom obraćaju medijima u nadi da će se ipak nešto preokrenuti u njihovu korist.

Zahtjev je vrlo jasan, a kaže da traže hitan odlazak iz HRS-a predsjednika Kamila Čuljka i dopredsjednika Valentina Rajkovića.

  • Savez je već godinama disfunkcionalan, a sukob s roniocima na dah eskalirao je kad im je savez za trenera postavio, za ronjenje nekompetentnog, karatistu Franju Pinjuha. Na temelju medalja Pinjuh je dobio dio nagrade Vlade RH za posao treniranja, što nije točno niti zakonito, a pod pokroviteljstvom su HRS-a. Prisvojili su nezasluženo novac od nagrada.

Vanja Peleš kaže da je njegov trener, recimo, dobio 60.000 kuna, Ivan Drviš je dodao da je izbornik dobio do 400.000 kuna, a ono što je možda i najviše zabrinjavajuće je da Budimir Šobat zaključio da je izgubio svijest na natjecanju, ali da trener nije znao kako mu u tom trenutku pomoći. I tako redom …

Aktualna svjetska prvakinja u bazenskom ronjenju na dah bez peraja, te višestruka svjetska rekorderka Mirela Kardašević kaže:

  • Argumentirano i detaljno smo upozorili na katastrofalno stanje u HRS-u te na odluke koje ugrožavaju našu sigurnost i živote. Bez da su osporili točnost naših navoda, čelnici HRS proglasili su nas šačicom zavedenih naivaca i nastavili braniti svoje odluke koje im služe za neosnovano izvlačenje novca. Odluke kojima oni štite svoje prljave poslove izravno ugrožavaju naše živote. Zbog toga moraju otići! HOO mora hitno postupiti u ovom slučaju jer će u protivnom ispasti da ignoriraju očito nezakonje. Ako me trener pita može li on otići na neki tečaj da bi naučio o ronjenju, tu ne treba ništa dodati – zaključila je Mirela Kardašević.

Potporu su im poslali mnogi klubovi i sportaši iz svih dijelova Hrvatske. Izdvojili su potporu Vladimira Žica, člana komisije za podvodnu orijentaciju Svjetske organizacije za razvoj podvodnih aktivnosti (CMAS), te trener mladih reprezentativaca u podvodnoj orijentaciji, koji je istaknuo je da je u navodima ronilaca na dah prepoznao probleme i nelogičnosti u sustavu HRS-a s kojima se i sam godinama susreće.

Jasno je da institucije HRS-a moraju odraditi moguće promjene, ali mnogi od sportaša koji su prosvjedovali kažu da sumnjaju u to, jer preko noći će niknuti novih 20 klubova i samim tim novih 20 ruku da bi se situacija kakva jest održala. I HOO mora reći nešto o tom slučaju, sigurno, jer on je početak. Siniša Krajač glavni tajnik HOO šalje u savez reviziju, a odgovore mora dati savez. Slučaj je proslijeđen u Uskoku, što znači da rasplet tek slijedi.

Izvor: SN/Dražen Pinević Foto: Privatna fotografija