ATLETIKA OSTALI SPORTOVI

PH u dugom planinskom trčanju: Gabrijela Šalković prva na 14 km, Silvijo Car četvrti u kategoriji

U organizaciji AK Varaždin održano je PH u planinskom trčanju na duge staze, 2. Brdski maraton Ivanec Novi Marof (42,2 km, oko 2000 m uspona) i 2. Fun&Pain Trail Čevo Novi Marof (14 km, cca 600 m uspona).

Ovo je vjerojatno bilo posljednji puta da je održano prvenstvo u ovoj disciplini, zbog najavljenih promjena pravila u Svjetskoj atletskoj federaciji vezanih za planinsko trčanje. Takav tip utrke je specifičan i malo tko uopće i može krenuti i završiti u nekom barem solidnom i konkurentnom vremenu.

Organizator je napravio izuzetan potez te promijenio prošlogodišnju stazu i napravio jednu vrhunsku, ali i vrlo tešku Trail utrku koju je ovom prilikom dodatno uveličalo blato na većini staze. Staza je ove godine zbog jakih kiša bila izuzetno blatna i time puno zahtjevnija zbog strmih uspona i spuštanja po blatu i korijenjima.

Na stazi od 14 kilometara nastupale su Gabrijela Šalković koja je i pobijedila u ženskoj konkurenciji s vremenom 1:40:20. Marijana Grbac otrčala je utrku u vremenu 2:16:33 i time osvojila 2. mjesto u svojoj starosnoj kategoriji (Ž50) i Jadranka Belavić koja je također u istoj kategoriji zauzela 8. mjesto.

– Utrka od 14 kilometara bila ipak nešto duža sa strmim penjanjem na vrh Čeva s ukupnom elevacijom preko 600 metara, puno blata i blatnih lokvi, strmih nizbrdica i s puno korijenja. Trebala sam biti 300 posto koncentrirana kako ne bi došlo do povrede ili pada. Bilo je napeto i neizvjesno do samoga kraja. Cure koje su trčale uz mene bile su zaista konkurentne tako da nije bilo opuštanja sve do cilja – rekla je pobjednica Gabrijela Šalković.

U konkurenciji 106 muških natjecatelja Karlovčani su imali jednog predstavnika i to je bio Silvijo Car koji je zauzeo ukupno 42. te 4. mjesto u svojoj starosnoj kategoriji (M50).

– Uspio sam nekako otrčati za pet sati i doći do četvrtog mjesta u svojoj kategoriji i tako osvojiti drvenu medalju, što normalno nije za baciti. Da nisam previše kalkulirao možda bih dohvatio postolje jer nije bilo daleko – našalio se Silvijo Car i dodao: – Drago mi je da sam nastupio na ovoj utrci bez obzira na rezultat pošto nemaš baš često priliku trčati sa svim najboljim Trail trkačima u Hrvatskoj na jednom mjestu. Danas su tu bili svi!

Organizacija utrke je bila odlična. Atletski klub Varaždin je još jednom pokazao da zna i može organizirati vrhunsku utrku i napraviti odličnu stazu.

Izvor: www.udruga-dodir-prirode.hr