GIMNASTIKA OSTALI SPORTOVI

PETRA FURAČ: Sjećam se pogleda na ekran i do zastave slovo Q. To je onaj osjećaj kad shvatiš: Ajme, pa ušle smo u finale!

„Europsko prvenstvo je zakazano u travnju. Hoće ga biti? Vjerujem da hoće. Nadam se odlasku i nastojat ću se što bolje pripremiti“, kaže najbolja sportašica Karlovca za 2020. godinu.

Gimnastičarka karlovačkog Sokola Petra Furač višestruka je najbolja sportašica Karlovca i Karlovačke županije koja je u 58. izboru Karlovačke športske zajednice (KŠZ) ponovno izabrana za najuspješniju u KA-sportu. Tu tituli ne ispušta već petu godinu za redom.

– Puno mi znači ponovni izbor najbolje sportašice i kao priznanje u mojem dosadašnjem sportskom radu, ali i kao poticaj da budem još uspješnija. Naravno da se mislim još više potruditi i zalagati kako bih postigla još bolje rezultate – kaže Petra Furač i na pitanje kakav im je program nastupa u ovoj godini kaže:

– Pošto još uvijek vlada ova situacija s Covidom-19 ne mogu sa trenutno sa sigurnošću reći koja su nadolazeća natjecanja u 2021. godini, Nadam se da će biti održan Svjetski kup i poneko međunarodno gimnastičko natjecanje na kojima bih mogla nastupila. Europsko prvenstvo je zakazano u travnju. Hoće ga biti? Vjerujem da hoće. Nadam se odlasku i nastojat ću se što bolje pripremiti.

Kako komentiraš nastup Hrvatske gimnastičke reprezentacije čiji si ti bila član na Europskom prvenstvu?
– Iskreno, nismo se kao ekipa nadale ulasku u finale. Cijeli taj put za Tursku bio je u jednu ruku naporan, u neku drugu ruku komičan. U dva tjedna prošli smo četiri testiranja na Covid-19, puno previše. Nisam bila svjesna natjecanja sve dok nam u Turskoj nisu javili da smo svi negativni. Tada je krenula ona prava natjecateljska idila. Sam nastup je bio pomalo stresan. Na kraju kad smo odradile kvalifikacije bile smo jako zadovoljne. Sjećam se pogleda naše ženske delegacije na veliki ekran i do zastave slovo Q. To je onaj osjećaj kad shvatiš: ‘Ajme, pa ušle smo u finale’. Tada je krenulo neopisivo veselje. Finale je jako dobro prošlo, kao što već znate zauzele smo šesto mjesto. Samo ekipno finale na jednom Europskom prvenstvu je povijesni rezultat za našu žensku sportsku gimnastiku. Jako sam sretna i ponosna što sam bila član tog povijesnog trenutka.

Tko je iz karlovačkog Sokola najbliži nastaviti uspjehe koje si ti započela?– Zaista ne bih nikoga pojedinačno imenovala. U klubu imamo doista puno mladih nada, kako u ženskoj tako i u muškoj gimnastici. U ovakvoj situaciji trenutno je bitno da ne izgube motivaciju jer su to godine kad se treba najviše trenirati.

Čime se misliš baviti nakon završetka sportske karijere?
– Planiram radit kao trener, to mi je za sada jedino gdje se vidim. Prošle godine završila sam na Hrvatskom institutu za kineziologiju za učitelja gimnastike. Planiram upisati i Višu trenersku školu. Trenutno, uz glavne trenere između svojih treninga pomažem u treniranju djece i natjecatelja našeg kluba – kaže za kraj najbolja karlovačka “sokolašica”.

Foto: HGS/Facebook