OSTALI SPORTOVI

OVO SE ČEKALO 3 DESETLJEĆA: Povijesni uspjeh i veliko slavlje hrvatske reprezentacije!

Hrvatski ragbijaši ostvarili su povijesni uspjeh u Izraelu, posebno mjesto u kolektivnoj i osobnoj memoriji čuvat će za kibuc Jizre’el u kojem su u subotu pobjedom nad domaćom momčadi rezultatom 27-19 ostvarili plasman u višu diviziju Europskog kupa nacija.


IZRAEL – HRVATSKA 19-27
HRVATSKA: Ilija Biškić, Krešimir Čorić, Luka Perlain, Alexander Bibic, Dražen Brčić-Šušak, Ivo Perić, Andrija Galić, Marko Buljac, Niko Vranešević, Nik Jurišić, Jan Vlašić, Filip Perica, Marko Grčić, Nikola Pavlović, Fran Peršić, Denis Brečić, Ivan Josip Kordun, Stipe Žigo, Marin Miloš, Ivan Jelavić Mitrović, Dominik Fišić, Duje Plazibat, Tomislav Fišić. Izbornik: Anthony Poša


Od sljedećeg ciklusa natjecanja nema više putovanja u Izrael, nema više Malte, nema Cipra, nema više egzotike (neki će reći, nažalost); gostujuće destinacije će im ubuduće biti puno bliže u Europi, odsad će se umjesto u trećoj europskoj jakosnoj skupni “Conference 1” natjecati u diviziji “Trophy” čime su u ušli u društvo momčadi kao što su Belgija, Poljska, Njemačka, Ukrajina Litva, Poljska.

Ključni za veliki uspjeh i važnu pobjedu kojom su ostvareni snovi generacija naših ragbijaških amatera pokazala velika želja i borbenost kojima su ostvareni bodovi za osvajanje prvog mjesta u skupini. Ključno je prije svega bilo veliko srce svih naših igrača koji su u subotu istrčali na novoizgrađeni teren ragbi kluba Jizre’el koji je kolijevka ovog sporta u ovoj bliskoistočnoj zemlji. “Krstili” su ga naši ragbijaši na najbolji mogući način jer su novim bodovima pobjegli na nedostižnu prednost u skupini koju u nastavku natjecanja ne mogu doseći Izraelci, ali niti Maltežani, koje su naši teškom mukom prije osam dana pobijedili u Zagrebu. Ciklus su naši srčani mladići zaključili s četiri pobjede.

Izbornik Anthony Poša je večer uoči utakmice tijekom uobičajene ceremonije podjele dresova održao emotivan i stimulirirajući govor namjerno ponovivši najmanje 20 puta sintagmu “this is little bit different”. I istina je – ovo je bilo malo drugačije od svega dosad, od svih pobjeda i poraza, od svih dosadašnjih muka.

Tri su desetljeća hrvatski ragbijaši pokušavali napraviti ovaj pomak, nisu to uspjeli niti u godinama kad su u svojim redovima imali i do 50 posto vrhunskih igrača, potomaka naših iseljenika s Novog Zelanda gdje je ragbi religija i način života. A uspjeli su to sada kad su u reprezentaciji uglavnom domaći igrači iz Splita, Zagreba i Sinja. Bravo za naše dečke, imaju na što biti ponosni ti mladići koji dres s državnih grbom nose amaterski i iz čiste i nepatvorene ljubavi.

Izvor: www.sportske.jutarnji.hr Piše Predrag Žukina Foto: D. Krajač/CROPIX, B. Rožman