OSTALI SPORTOVI TENIS

OD SPLITA DO NEWPORTA: Legendarni hrvatski tenisač Goran Ivanišević prvi Hrvat u Kući slavnih

“Ovo je ostvarenje snova”, rečenica je kojom je wimbledonski pobjednik Goran Ivanišević zaključio svoj govor na svečanosti u Newportu, gdje je 49-godišnji Splićanin postao prvi Hrvat koji je uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Uz Ivaniševića je na istoj svečanosti u Kuću slavnih iz njegove generacije 2020. uvrštena i Conchita Martinez, prva Španjolka koja je 1994. osvojila wimbledonski naslov. Iz generacije 2021. tu čast dobile su “Originalnih 9”, devet igračica predvođenih s Billie Jean King, koje su bile pionirke borbe za izjednačavanje statusa i prava između tenisačica i tenisača te začetnice današnjeg WTA Toura, a posthumno je u Kuću slavnih uvršten veliki teniski trener i pedagog Dennis Van der Meer poznat pod nadimkom “Učitelj učitelja”.

Gorana je u društvo teniskih besmrtnika uveo njegov dječački idol John McEnroe, a medalju člana Međunarodne kuće slavnih oko vrata mu je objesio predsjednik ove organizacije i njezin član Stan Smith.

– Volim Gorana Ivaniševića i neizmjerno sam uzbuđen što mogu u Kuću slavnih uvesti nekoga za koga se može reći da je na terenu bio luđi nego što sam ja bio. Puno puta sam igrao protiv Gorana, puno puta sam gledao i komentirao njegove mečeve i moram reći da me uvijek držao na rubu stolca, jer nikada nisam znao što će se sljedeće dogoditi, a nisam siguran ni da je on znao. Njegova nepredvidivost je jedan od razloga zašto smo ga voljeli i zašto je bilo toliko teško igrati protiv njega. Ono što je činio na terenu, Goran je radio na svoj način i svakako bi bilo dobro imati takve igrače na turnirima… Ponosan sam što Vam predstavljam svog prijatelja i novog člana Međunarodne kuće slavnih – rekao je John McEnroe uvodeći Gorana u Kuću slavnih, a ni Ivanišević mu nije ostao dužan.

– Ne mislim da sam luđi od tebe, ali sam jako blizu. Volim te, volim tvoj tenis, ti si razlog zašto sam počeo igrati tenis i da, puno puta sam te pobijedio – već u prvim rečenicama svog obraćanja Ivanišević je nasmijao sve nazočne u maglovitoj newportskoj večeri.

Na kraju je poentirao na svoj način, izvukavši iz sjećanja društvo koje ga je 2001. u Wimbledonu vjerno pratilo na putu prema najvećem ostvarenju.

– Trima Goranima, petorici Gorana, svim Goranima na ovom svijetu – dečki, učinili ste me ponosnim. Činili smo stvari na svoj način, teži, ali bio je to naš način. No, samo ja ulazim unutra. Možete doći posjetiti me, ali ja sam zaslužio ući – rekao je Goran uz ovacije iz publike te zaključio:

– Ovo je kraj. Ovo je ostvarenje sna!

Podsjetimo, Ivanišević je prošle godine nakon pet tjedana glasovanja u kojem su sudjelovali zaljubljenici u tenis iz 120 zemalja, sakupio najviše glasova navijača za ulazak u Tenisku kuću slavnih, što mu je donijelo dodatna tri postotna boda u izboru. Od četiri nominirana kandidata, Ivanišević završio je na prvom mjestu, wimbledonska pobjednica Španjolka Conchita Martínez završila je na drugom mjestu, švedski tenisač Jonas Bjorkman završio je na trećem mjestu, dok je četvrti Španjolac Sergi Brugera.

Do sada je u International Tennis Hall of Fame primljeno 257 teniskih velikana iz 26 zemalja svijeta, uključujući legende poput Andrea Agassija, MartineNavratilove, Chris Evert, JohnaMcEnroea, BjornaBorga, Martine Hingis …

Emotivni govor Gorana Ivaniševića: https://youtu.be/5pLLjAbIWI8

Foto: AFP


Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Goranu Ivaniševiću na velikom priznanju:

“Dragi naš Gorane,
iznimno nas veseli činjenica da je jedna veličanstvena sportska karijera dobila završni epilog tvojim ulaskom u društvo “besmrtnika”. Teniska Kuća slavnih bogatija je za jedan pomalo nevjerojatan sportski put, za jednu tako originalnu osobnost, za neponovljivu upornost i sportski pothvat koji nikada neće pasti u zaborav. Hvala ti na svemu što si dao hrvatskom tenisu, posebno u vrijeme stvaranja samostalne države kada je tvoja trobojnica oko glave značila i najvrjedniju promociju ratom ugrožene domovine. Hvala ti i za veličanstveni nastup s dvije brončane medalje na Olimpijskim igrama u Barceloni, za prvi trijumf reprezentacije u Davisovu kupu, hvala za Wimbledon 2001. godine… U ime cjelokupne olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo ti na ulasku u tenisku Kuću slavnih ili ulazak u tenisku ‘besmrtnost’, tamo gdje si u hrvatskom sportu odavno osigurao mjesto!”