OSTALI SPORTOVI PRENESENO

NOĆ EUROPSKIH PRVAKA: Marko Bijač vaterpolist godine, Matera Skelin vaterpolistica godine

Jedan od posebnih efektnih poteza u vaterpolu se zove – šrauba. Ove smo godinu za poprište naše Noći europskih prvaka izabrali mjesto koje se zove – Lauba. Mjesto u Zagrebu koje je službeno inače “Kuća za ljude i umjetnost”.

U srijedu navečer, tog 7. prosinca, ova je Kuća primila uistinu u svoje okrilje ponajveće hrvatske sportske umjetnike – vaterpoliste! Od bivših do sadašnjih, od Barakuda i Jadranskih sirena, preko dužnosnika sportskih i političkih, trenera, sudaca, liječnika, fizioterapeuta, opunomoćenika, navijača i štovatelja našeg sporta, pa do uvijek nam cijenjenih podupiratelja počevši s našim generalnim sponzorom, tvrtkom HEP, s kojima dijelimo sve lijepe trenutke, proslavljamo uspjehe, pobjede, trofeje…

Njih naravno, Bogu hvala, nije manjkalo niti ove godine na izmaku. Godine koju ćemo vječno pamtiti, u hrvatski vaterpolski almanah upisati kao godinu u kojoj smo ‘vodom zapalili Spaladium’. Godina u kojoj su nam Barakude i drugi put postali prvaci kontinenta. Onda je sasvim jasno zašto je naša od 2007. već tradicionalna Noć vaterpola, ovog puta bila “Noć europskih prvaka”.

Prisjetili smo se sveg lijepog i zaželjeli jedni drugima u predstojećoj godini i još ljepše od dosadašnjeg. Podignuli smo čašu fine kapljice primarno za zdravlje, a potom još puno uspjeha, pobjeda i dugačak život našeg, hrvatskog vaterpola.

Isto su naglasili i govornici, redom prvo naš predsjednik, g. Mladen Drnasin. Jednako kao i dr. Josip Varvodić prvi dopredsjednik LEN-a koji na žalost nije mogao biti s nama ali je spremio posebnu video poruku za ovu svečanost i g. Josip Pavić izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića.

Video zapisom smo se ‘vratili’ dva-tri mjeseca unazad, u kasno ljeto, u Split i dakako neponovljivu atmosferu Spaladium Arene koja je dupkom ispunjena pratila Barakude na njihovom zlatnom plovu do naslova prvaka Europe. Ponešto je o tomu, neposredno nakon priznanja svim članovima reprezentacije (igračima i stručnom stožeru) naveo i Ivica Tucak, izbornik europskih prvaka, naših Barakuda!

Uz ukusne zalogaje, lijepo i veselo druženje, te atmosferu koju su glazbom zagrijali sjajni mladi pjevači i pjevačice iz poznate HTV-ove zabavno-glazbene emisije “A strana” i gitarista Antu Gela, uživali smo u jedinstvenoj Noći europskih prvaka. Uz samu jednu želju.

Da i sljedeća bude i opet Noć prvaka… Svjetskih ili europskih ili možda oboje, tako svejedno. Vaterpolisti jesu prvaci, pa je red da im i svečarske noći budu takve. Noći prvaka!

MARKO BIJAČ – VATERPOLIST GODINE 2022.

Već tradicionalno, koncem svake godine, hrvatski visokotiražni dnevnik “Večernji list” iz Zagreba proglašava i najboljeg hrvatskog vaterpolista u godini na izmaku. Od 2007. svečanost proglašenja najboljih se odvija u sklopu Noći vaterpola.

Za godinu 2022., u ukupno 35. izboru “Večernjeg lista” gotovo pa da i nije bilo dvojbe to je najbolji. Čovjek koji je dizao na noge Spaladium Arenu u kolovozu i rujnu, koji je bacao u trans cijelu naciju.

Dakako, to je Marko Bijač, vratar Barakuda i grčkog prvaka Olympiacosa, čovjek koji je izabran i za najboljeg vratara Europskog prvenstva u Splitu. Nagradu Marku Bijaču je uručio Anton Filić, novinar “Večernjeg lista”.


BODOVANJE ZA VATERPOLISTA GODINE “VEČERNJEG LISTA”

 1. Marko Bijač (Olympiacos) 47
 2. Josip Vrlić (Radnički) 36
 3. Jerko Marinić Kragić (Jadran) 28
 4. Konstantin Harkov (Jadran/Brescia) 19
 5. Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje) 18
 6. Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje) 17
 7. Andrija Bašić (Palermo/Waspo 98 Hannover) 13
 8. Rino Burić (Jadran) 6
 9. Maro Joković (Jug Adriatic osiguranje) 6
 10. Luka Bukić (Jadran) 5
 11. Luka Lončar (Pro Recco) 1

Sedmorka godine temeljem glasova odnosno bodova bi bila – Bijač, Žuvela, Fatović, Bašić, Marinić Kragić, Harkov i Vrlić.

Ocjenjivački sud “Večernjeg lista” činili su: Goran Volarević (Rovinj), Ratko Štritof (Zagreb), Hrvoje Koljanin (Split/Dubrovnik), Adrian Ježina (Split), Frano Karač (Dubrovnik), Dragan Matutinović (Split) i Igor Bosnić (Zagreb). Svaki je član žirija birao sedmorku odnosno igračima davao ocjene od 1 do 7 bodova.

MATEA SKELIN – VATERPOLISTICA GODINE 2022.

U “Laubi” odnosno na Noći europskih prvaka proglasili smo i najbolju hrvatsku vaterpolisticu u 2022. godini. To je igračica ŽAVK Mladosti, Matea Skelin. Odlična cijele klupske sezone, s mladostašicama je osvojila i naslov prvakinja države, a bila je i među najboljim igračima hrvatske reprezentacije na EP u Splitu.

Ocjenjivački sud u izboru za Vaterpolisticu godine 2022. činili su: Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, potom Ratko Rudić i Milivoj Bebić, članovi Upravnog odbora HVS-a te treneri i dužnosnici u ženskom vaterpolu, Mia Šimunić, Marijo Ćaleta, Aljoša Kunac i Dario Bojčić.

POSEBNO PRIZNANJE

Renato Živković je bio glavnim tajnikom Hrvatskog vaterpolskog saveza od 1. siječnja 2007. do konca listopada 2022. Upravo je to bilo odnosno jest razdoblje i najvećih rezultatskih uspjeha, ostvarenja našeg vaterpola od stjecanja nezavisnosti. Renato Živković, u našim vaterpolskim krugovima jednostavno i prepoznatljivo, Žika, bio je među ključnim ljudima izvršnog dijela kako Europskog prvenstva u Zagrebu 2010., tako posebno Europskog prvenstva u Splitu 2022. kojem je sve povjerio, dao cijelog sebe, svu maštovitost, ideje i organizacijske sposobnosti.

Od 1. studenog 2022. Renato Živković je imenovan za direktora za vaterpolo u LEN ili prvu osobu vaterpola u Europi. Silno velika počast, priznanje, ali jasno i obveza. Bilo kako bilo, za sav rad koji je dao, povjerio hrvatskom vaterpolu i HVS-u, Renato Živković je u “Laubi” nagrađen s posebnim priznanjem Hrvatskog vaterpolskog saveza, inače djelom akademskog slikara Vjekoslava Stipice. Našem Žiki je ovo priznanje uručio Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a

PRIZNANJE ZA DOPRINOS VATERPOLU

Dobitnik ovogodišnjeg Priznanja za poseban doprinos hrvatskom vaterpolu je Alen Pešušić iz Zagreba. Vrhunski pravnik, dugogodišnji opunomoćenik na vaterpolski utakmicama, član Disciplinskog suda Hrvatskog vaterpolskog saveza i osoba koja je vjerojatno najbolje upoznata sa svim aktima i pravilnicima naše nacionalne vaterpolske organizacije. Gospodinu Pešušiću je priznanje uručio Ivan Milaković, obnašatelj dužnosti glavnog tajnika Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Izvor: Hrvatski vaterpolski savez