OSTALI SPORTOVI SPORT OSOBA S INVALIDITETOM

Njihove priče zaslužuju da se ispričaju jer predstavljaju kamen temeljac sporta

Usred smo pandemije i ovo su teška vremena za sve. Ipak, posljednjih tjedana mnoge točke svijeta pokazale su kako pokazujemo najbolju stranu nas kada smo suočeni s najtežim izazovima. Kao što moto za Specijalnu olimpijadu kaže: Pustite me da pobijedim, ali ako ne mogu, neka budem hrabra/o u svom pokušaju.

Danas više nego ikada poruka Specijalne olimpijade zvuči snažno: Sav svijet zbog korona virusa posljednjih mjeseci prolazi kroz socijalna ograničenja. Međutim, ljudi s posebnim potrebama cijeli život su trpjeli ovu izolaciju. Dok nastavljamo s normalnim životnim standardom, moramo razmisliti o tome što imamo i čemu svi imaju pristup. U svim sportovima, svi zaslužuju priliku natjecati se.

„To je bilo uobičajeno jutro prije 17 godina, kada je glas iz novina zamolio jednog mladog novinara da pokrije malo poznatu sportsku manifestaciju: Što je to?”, upitala se Fiona Hynes ravnateljica za komunikacije Specijalne olimpijade (Europa Euroazija) koja je 19. svibnja bila posebna gošća AIPS-ov e-škole, piše AIPS Media.

Iz tog irskog izdanja Igara, prvog izvan SAD-a, pokret za posebne, Specijalne olimpijske igre, proširio se diljem svijeta, uključujući preko 5 milijuna sportaša s intelektualnim hendikepom i milijun volontera. Vjerojatno niti jedna druga manifestacija na svijetu nema društveni i emotivni utjecaj na posebne igre na kojima se sportaši natječu u 32 različita sporta. Njihove priče zaslužuju da se ispričaju, jer predstavljaju kamen temeljac sporta: predanost, žrtva, snaga volje. Uspjeh sportaša leži na spremnosti da riskirate na njih!

Osnovana je 1968. godine i kroz više od 50 godina rada pokret Specijalne olimpijade je porastao na 5 milijuna sportaša i ujedinjenih partnera u više od 190 država s 80 posto sudionika izvan SAD-a, samo Kina i Indija imaju po milijun sportaša. Sjedište se nalazi u Washingtonu, a svijet je podijeljen na 7 regija i 190 nacionalnih programa, oko 108.000 natjecanja godišnje. Podržavaju je osobe, fondacije i partneri: Christmas Records Trust, Law Enforcement Torch Run® for Special Olympics, Coca-Cola Company, Walt Disney Company and ESPN, Microsoft, Lions Clubs International, Bank of America, Essilor Vision Foundation, the Golisano Foundation, Safilo Group, and Toyota Motor Corporation.

Svake dvije godine (sljedeće Ljetne svjetske igre zakazane su za lipanj 2023. u Berlinu, dok će sljedeće Zimske svjetske igre biti u siječnju 2022.), a lokacija će uskoro biti objavljena. Vodeći su to događaji pokreta za posebne olimpijske igre koje su postale međunarodna demonstracija uključenosti, prihvaćanja i jedinstva. Pokret ima snažnu poruku protiv dopinga, ne dozvoljava korištenje droge za povećanje učinka od strane svojih sportaša. Specijalna olimpijada snažno se protivi dopingiranju u svim sportovima.

Specijalna olimpijada Hrvatske (SOH) djeluje više od 20. godina. U međuvremenu su se dogodile i brojne promjene – od stavova građana do promjena zakona i zagovaranja jednakosti među ljudima. Mnogo toga dobroga se učinilo.

Sportska udruga koja djeluje u sklopu Centra za rehabilitaciju Ozalj iz Jaškova osnovana je 11. svibnja 1993. godine te djeluje po sportskim programima SOH-a čiji je i član od osnivanja. Natjecatelji iz Jaškova pored Ozlja od početka sudjeluju na svim natjecanjima u Hrvatskoj u 10 disciplina: atletici, plivanju, nogometu. košarci, stolnom tenisu, biciklizmu, gimnastici, odbojci, kuglanju i skijanju. Zastupali su i vrstu Hrvatske specijalne olimpijade na gotovo svim europskim i svjetskim natjecanjima te međunarodnim turnirima na više od 60 natjecanja. Za svoj su klub dosad osvojili više od 500 medalja od kojih 36 olimpijskih i 50-ak medalja s europskih natjecanja. Najistaknutiji pojedinci: Željko Gašparović – Tima, Tomislav i Mirko Lužanac, Alija Dedić i Milica Đurkin.

Svi postignuti rezultati dijelom su i zasluga sadašnjih i bivših djelatnika Centra: Branka Benkovića (od 1991. izbornik i koordinator za stolni tenis), Danijela Boljkovca (od 1999. – 2003. koordinator za biciklizam ), Igora Žapčića (koordinatora za alpsko skijanje) i Ivana Kosa (od 1987. – 1993. koordinator za atletiku). Ivan Kos je (1993. – 1997.) predsjednik SOH za koje vrijeme je bio i član HOO-a, te je (1997. – 2010.) obnašao još i dužnost sportskog direktora SOH. Za postignute sportske rezultate i promidžbu Hrvatske u svijetu od HOO-a primio je šest priznanja (1993., 1995., 1997., 1999., 2001. i 2005.), a 2000. godine dodijeljena mu je i godišnja državna Nagrada sporta ‘Franjo Bučar’.