OSTALI SPORTOVI STOLNI TENIS

NIKOG IZ AQUEASTILA: Od petka do nedjelje Vrsar će opet biti središte hrvatskog seniorskog stolnog tenisa

U dvorani Saline tražit će se novi prvaci Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji, a titule brane Tomislav Pucar i Hana Arapović. Oboje već dvije godine uzastopce ne ispuštaju tron, a prvi su favoriti i ove godine.

Najviše predstavnika u seniorskoj konkurenciji na državnom imat će GSTK Zagreb (7), a potom slijede STK Zagreb (5), Pula (4), Slavonski Brod (4), Starr (3)… U ženskoj konkurenciji najviše predstavnica imat će Mladost i Zagreb (4), potom slijedi Dugo Selo (3)…

MUŠKA KONKURENCIJA

Pucar je najbolje rangiran hrvatski stolnotenisač, ali ove godine imat će dodatni izazov. Naime, nakon dvije godine izbivanja ovog puta nastupit će i Andrej Gaćina. Dosad je bilo gotovo pa pravilo da kada Zadranin sa zagrebačkom adresom i klubom igra onda uz to idu i titule. Od sezone 2009./10. osvajao je svaki put kada je nastupao, u Vrsaru će nastojati uloviti svoj 12. naslov. U novije vrijeme svakako hrvatski rekorder, teško će ga netko stići pa makar se zadržao i na sadašnjim brojkama. Njih dvojica susrela su se posljednji put u finalu državnog u sezoni 2020./21 i tada je pobjedu odnio Gaćina (4:2). Inače, do posljednjeg trenutka bilo je upitno hoće li nastupiti Pucar, ali na sreću Puljanin dolazi u svoju Istru. I za vjerovati je da će to biti i finale, pogotovo ako znamo da neće biti Filipa Zeljka, koji je protekle dvije godine bio viceprvak, te Frane Kojića.

Naravno, ne treba podcjenjivati ostalu konkurenciju, a pogotovo gladne mlađe lavove poput Ivora Bana i Borne Peteka. Ban iza sebe ima solidnu sezonu u Austriji, nanizao je nekoliko dobrih igrača, osvajao medalje na europskim natjecanjima do 21 godine, a već dulje vrijeme je u krugu seniorske reprezentacije. Petek je među boljima igračima Superlige, finog osjećja za igru i kao takav sigurno ima što za reći. Lani je bio brončani, ne sumnjamo da želi još više.

Tu su i mladi Leon Benko, koji ove sezone u Superligi ima skor 21-5, Ivan Hencl, Luka Zlatkov i Leo Vekić, iza kojeg je sezona u Belgiji… Rino Vidan je lani zaustavljen u četvrtfinalu i to nakon sedam setova od Mihe Simovića, a vodio je 3:1. Svi oni će tražiti svoje mjesto pod suncem. Pogotovo što je ove godine konkurencija ipak nešto slabija.

Dubrovčani će biti slabiji za Mihu Simovića i Filipa Čipina. Napetija završnica sezona i tek nadolazeća završnica Kupa vjerojatno ih je udaljila od Vrsara. Neće biti i Ronalda Ređepa (50), još jednog iz kategorije najiskusnijih, koji je od 2015. svaki put bio na nekom postolju. Prve nastupe, tada još jugoslavenskim prvenstvima, ubilježio je osamdesetih, a 30-ak godina kasnije još osvaja medalje. No, ne i ove godine.

No, bit će tu igrača koji imaju što tražiti u Vrsaru. Recimo, Frane Runjić je lani stigao do osmine finala da bi ga zaustavio Pucar, a ove sezone imat će više prostora. Josip Mustapić je lani ostao korak do medalje, a ne treba otpisivati niti Lovra Zovka, Filipa Borovnjaka ili Petra Zniku, koji je direktno u glavnom ždrijebu. Na posljednjem PH veliku pomutnju napravio je Davorin Pongrac kada je u 1. kolu izbacio Ivora Bana, a sa svojom specifičnim stilom igre i ove bi godine mogao nekome napraviti dar-mar. Godine (51) su za njega samo broj. Tu je i Zadranin Danijel Mijatović, lani je ispustio vodstvo od 3:1 s Habijanecom, a ove sezone je imao dojmljivih partija u zadarskom dresu i drži ih u vrhu Superlige. Split se uzda u Vedrana Bakača, koji sigurno pamti lanjski poraz kada je s Rinom Vidanom ispustio vodstvo od 3:0. Osječane će predvoditi Mario Banek i Fran Mihaljević, obojica su lani bila među 32. Puljani nade polažu u što bolji plasman Aleksa Krstevskog, iako je za njega ovo bila lošija sezona. No, ovo je novi turnir, jedan meč sve promijeni. Bez obzira na to što nema prva dva igrača Pitura, Dubrovčani će imati svog predstavnika u Vrsaru, a to je Maro Mileusnić. Lani se vratio u stolnoteniske arene, igra za drugu momčad Pitura i među boljim igračima je u ligi, a vraća se na državno nakon 2011. Zanimljivo, tada je u skupni izbacio sugrađanina Simovića, a kasnije ga je zaustavio Gaćina. Bit će tu i Josip Jerković, koji je među boljima igračima Prve lige, a prije dvije godine je dogurao do osmine finala.

ŽENSKA KONKURENCIJA

U ženskoj konkurenciji je slična situacija, a prvo ime državnog je – Hana Arapović, koja brani dvostruku krunu (seniorsko i mlađeseniorsko). U Vrsaru joj neće biti suigračica iz reprezentacije poput Ivane Malobabić, Mateje Jeger Majstorović i Lee Rakovac, kao i Petre Petek, koja će nakon dugo vremena u dvorani biti kao trener ili samo navijač, te Dorine Srebrnjak.

Najveća konkurencija Hani mogla bi biti Ivana Tubikanec, a njih dvije su finale igrali i lani kada je završilo 4:2 za Hanu. Tubikanec ovu sezonu predvodi Svetu Nedjelju prema Superligi, to jest taj zadatak je već ispunjen, a u 17 susreta ima isto toliko pobjeda. U njen motiv ne treba nikad sumnjati. Svoju priliku tražit će Andrea Pavlović, koja je već bila prvakinja države, a iza sebe ima solidnu sezonu u Austriji. Tu je i Ida Jazbec, koja ima dobru sezonu u Superligi (17-5) i drži TIS u vrhu. Vraća se i Klara Cakol i to nakon godine izbivanja s državnog. Svako malo se vrti priča o mogućem povratku u krug reprezentativki, talent je i kod nje neupitan, tek treba vidjeti može li i do postolja, a prije dvije godine dogurala je do četvrtfinala. Domaća nada bit će Martina Rioža, dok će svoju sreću u Vrsaru tražiti i Marta Vukelić te probati uzeti medalju i u singlu. Tu je i cijeli niz mladih reprezentativki poput Dore Ćosić, Brune Borovec, Zrinke Rebić, Jelene Vukelić itd., kao i ovih nešto mlađih, ali njima je ovo natjecanje trenutno samo bonus s obzirom na godine. No, to ne znači da neće nekog i iznenaditi, motiva itekako imaju…


LANJSKI POREDAK

Muški – Pojedinačno
1.Tomislav Pucar (GSTK Zagreb), 2. Filip Zeljko (GSTK Zagreb), 3. Borna Petek (STK Zagreb) i Miho Simović (Libertas Marinkolor)

Parovi

  1. Borna Petek/Luka Zlatkov (STK Zagreb), 2. Josip Mustapić/Ronald Ređep (GSTK Zagreb/Starr), 3. Frane Runjić/Leo Vekić (ino/STK Zagreb) i Ivor Ban/Filip Zeljko (GSTK (Zagreb)

Žene – Pojedinačno

  1. Hana Arapović (Mladost), 2. Ivana Tubikanec (STK Zagreb), 3. Ivana Malobabić (Varaždin) i Mateja Jeger (STK Zagreb) Parovi
  2. Mateja Jeger/Ivana Malobabić (STK Zagreb/Varaždin), 2. Lea Rakovac/Hana Arapović (ino/Mladost), 3. Marta Vukelić/Andrea Pavlović (TIS/STK Zagreb) i Jelena Vukelić/Karla Franović (Varaždin)

Mješoviti parovi

  1. Ronald Ređep/Lea Rakovac (Starr/ino), 2. Ivor Ban/Hana Arapović (GSTK Zagreb/Mladost), 3. Miho Simović/Andrea Pavlović (STK Zagreb) i Rino Vidan/Marta Vukelić (TIS).

Izvor: HSTS